Wat is de beste vriezer temperatuur?

Wat is de beste vriezer temperatuur

Bij het instellen van de temperatuur van je vriezer is het belangrijk om het juiste aantal graden te kiezen. Stel je de diepvriezer in op een te lage temperatuur? Dan verbruik je onnodig veel energie. Stel je de diepvries in op een te hoge temperatuur? Dan zijn je producten minder lang houdbaar. Maar wat is de beste vriezer temperatuur? In deze blog op Slimster.nl vertellen we je precies op hoeveel graden je jouw vrieskist of vrieskast moet instellen.

Beste vriezer temperatuur is - 18 graden

Dus wat is de juiste temperatuur instelling van je vriezer? De beste vriezer temperatuur is -18 graden Celsius. Je kunt de thermostaat bij veel vriezers nog lager instellen, maar dat is niet nodig. De compressor moet harder werken en daardoor verbruikt de diepvries meer energie. Een koudere vriezer zorgt er echter niet voor dat je levensmiddelen langer bewaard kunnen blijven. HIerdoor is -18 °C de optimale temperatuur voor vriezers.

Bij een temperatuurinstelling van -18 °C stopt de vorming van bacteriën en daardoor blijven ingevroren restjes lang houdbaar (3 maanden). Let bij het kopen van een vriezer dus altijd op de ster-aanduiding. Het aantal sterren geeft aan vanaf welke temperatuur de vrieskast kan vriezen. Apparaten met een ****-aanduiding kunnen een temperatuur van -18 graden of kouder aan.

Op zoek naar de beste vriezer?
Beste vriezers

Temperatuur vriezer meten met thermometer

Wil je de vriezer temperatuur instellen? Bij een vrieskast met display is dit eenvoudig te doen. Een vriezer of diepvrieskist met draaiknop is wat lastiger. Hier kun je niet de daadwerkelijke temperatuur kiezen, maar stel je een bepaalde stand in. Vaak heeft de draaiknop standen 1 t/m 5, waarbij stand 1 slecht koel is en stand 5 de koudste vriesstand is. In dat geval is het handig om de temperatuur van je vriezer te meten met een thermometer. Zo weet je precies of je de juiste vriezer temperatuur hebt ingesteld.

Je kunt dit het best doen door een speciale vriezerthermometer te kopen en deze tussen twee zakken groenten te plaatsen. Laat de thermometer minimaal 8 uur in de vrieskast staan en controleer daarna de echte temperatuur in de vriesruimte.

vriezer temperatuur instellen

Temperatuurinstelling vrieskast stabiel houden

Om energie te besparen is het belangrijk dat je de temperatuur in de vriezer constant houdt. Wil je het energieverbruik van de vrieskast laag houden? Let dan goed op de onderstaande tips:

  • Zorg voor voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van de vriezer. Zo kan warmte beter worden afgevoerd. Let bij inbouw vriezers dus nauwkeurig op de nismaten.
  • Plaats de diepvriezer niet dicht op een warmtebron, zoals een ketel of verwarming. Deze hittebron heeft invloed op de temperatuur in de vriezer.
  • Sluit de deur altijd goed en laat deze niet te lang open staan.
  • Heb je geen No Frost vriezer? Dan is het noodzakelijk om de diepvries regelmatig te ontdooien en van ijsvorming te ontdoen. Rijpvorming in de vriesruimte verhoogt het energieverbruik.
  • Maak bij het schoonmaken van de vriezer ook de ventilatieopeningen aan de achterzijde stofvrij.
  • Zet geen warme restjes in de vriezer. Laat deze eerst goed afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.

De beste vriezer temperatuur is -18 graden Celsius. Het is niet nodig om de vriezer op een koudere stand in te stellen. Bij deze temperatuur blijven jouw producten het langst houdbaar. Meet bij een diepvriezer met draaiknop altijd de temperatuur door middel van een thermometer.