Wat is het verschil tussen Low Frost en No Frost?
Koop je tegenwoordig een nieuwe vriezer, dan zie je vaak de termen Low Frost of No Frost voorbij komen. Deze technieken zorgen er voor dat je jouw diepvriezer niet of minder vaak handmatig hoeft te ontdooien. Wanneer er ijsvorming in je vriezer ontstaat heeft dit een negatieve invloed op de vriesprestaties.
Low- en No Frost vergroten dus het gebruiksgemak van vriezers. Maar hoe werkt dit precies? En wat is het verschil tussen Low Frost en No Frost? In deze blog van Slimster leggen we je alles uit over deze functies.
Low Frost = minder ijsvorming
Bij vriezers met Low Frost ontstaat minder ijsvorming in de vriesruimte. Low Frost vriezers maken gebruik van verdamperleidingen in de wanden van de diepvriezer. Deze zorgen dat de binnenzijde mooi glad blijven, zodat er minder snel ijsvorming ontstaat. Zodoende hoef je de diepvries minder vaak zelf te ontdooien.
Ook gaat het ontdooien makkelijker en sneller in vergelijking met normale vriezers. Sommige merken noemen de Low Frost functie ook wel Smart Frost. De Low Frost functie vinden we vaak bij vrieskisten en tafelmodel vriezers.
Voordelen Low Frost
- Minder vaak vriezer ontdooien
- Ontdooien gaat makkelijker en sneller
- Goedkoper dan No Frost vriezers
- Invriezen op elk niveau
LowFrost nadelen
- IJsvorming kan nog steeds ontstaan
- Handmatig ontdooien blijft nodig
No Frost = geen ijs in de vriezer
Bij vriezers met No Frost ontstaat helemaal geen ijsvorming meer in de vriezer. No Frost vriezers zuigen de lucht samen met het vocht uit de vriezer. In eerste instantie zorgt de verdamper van het apparaat ervoor dat de lucht als ijs wordt bewaard, maar geregeld wordt deze automatisch ontdooit, zodat het vocht afgevoerd kan worden naar een speciaal bakje op de motor.
Hier verdampt het weer en zorgt een ventilator ervoor dat de koude lucht opnieuw naar de vriezer wordt geblazen. Deze koude lucht is dan ook meteen droog. Omdat No Frost een duurdere techniek is zien we deze vaker bij (high-end) vrieskasten.
Voordelen No Frost
- Niet meer handmatig ontdooien
- Vrieslades blijven goed schuiven
- Producten vriezen niet aan elkaar
- Constante vriesprestaties
NoFrost nadelen
- Duurder dan Low Frost vriezers
- Vriezer kan meer geluid maken
Verschil Low Frost en No Frost
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien. Bovendien zijn de diepvriezers met No-Frost functie vaak iets duurder dan de modellen met Low Frost.
Kijkend naar het aanbod zien we dat vrieskisten vaak Low Frost hebben en dat vrieskasten vaker over No Frost beschikken. Wil je niet meer handmatig ontdooien? Ga dan voor een vriezer met No Frost. Zoek je een goedkoper alternatief en ben je niet te beroerd om af en toe de diepvries te ontdooien en schoon te maken? Dan is een Low Frost vriezer een goede optie!
Anderen bekeken ook
- H
- Hoe kan ik het beste een vriezer (snel) ontdooien?
- Hoe maak ik het beste / makkelijkst een vriezer schoon?
- Hoe vervoer je een vriezer?
- Hoe zet ik mijn vriezer uit?
- Hoeveel energie / stroom verbruikt een vriezer?