Zonnepanelen uitzetten: Hoe kun je zonnepanelen (tijdelijk) uitschakelen?

Marvin Grouw
Content Manager
8 minuten

Wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt, dan wordt de overtollige stroom teruggeleverd aan het net. Normaal gesproken ontvang je hier een terugleververgoeding voor, maar bij negatieve stroomprijzen kost het je geld. Dit kan gebeuren wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Je zonnepanelen tijdelijk uitschakelen is dan een oplossing om deze kosten te voorkomen. Maar hoe kun je zonnepanelen uitzetten? Wij leggen uit hoe je dit op een veilige manier doet.

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs

Er zijn een aantal redenen voor het uitzetten van je zonnepanelen. De belangrijkste reden is het voorkomen van terugleverkosten wanneer de stroomprijs negatief is, bij een dynamisch energiecontract. In deze situatie kan het wenselijk zijn om tijdelijk je zonnepanelen installatie uit te schakelen, zodat je panelen geen stroom meer opwekken. Er wordt dan ook niet teruggeleverd aan het stroomnet.

Andere redenen voor het tijdelijk uitschakelen van je zonnepanelen zijn tijdens het verhuizen van je zonnepanelen of wanneer er onderhoud of een reparatie moet worden uitgevoerd.

Waarom zonnepanelen uitzetten?

  • Kosten besparen bij negatieve stroomprijzen
  • Inkomsten maximaliseren
  • Controle over hoeveel stroom je teruglevert
  • Nodig bij het verhuizen of verplaatsen van zonnepanelen

Waarom niet doen?

  • Er wordt tijdelijk geen zonne-energie opgewekt
  • Kan de levensduur van je omvormer verkorten

Uitschakelen alleen relevant bij een dynamisch energiecontract

Zonnepanelen uitschakelen is alleen interessant wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Een dynamisch energiecontract is een specifiek type energiecontract waarbij je voor stroom en gas de marktprijs van dat moment betaalt. Hierbij fluctueert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag.

In tegenstelling tot een traditioneel energiecontract met vaste tarieven voor een bepaalde periode, variëren de prijzen bij een dynamisch energiecontract dus elke dag en elk uur. De prijs wordt niet op voorhand bepaald door een inschatting van de energieleverancier, maar door de actuele vraag en aanbod van elektriciteit en gas op de energiemarkt.

Alle voordelen van een dynamisch energiecontract lezen?
Dynamisch energiecontract

Niet uitschakelen bij vast of variabel contract

Huishoudens met vaste of variabele energiecontracten hebben door de salderingsregeling vaak geen last van negatieve prijzen. Bij deze contracten is het dus niet nodig om zonnepanelen uit te schakelen, omdat de teruglevering automatisch wordt verrekend met het verbruik op andere momenten.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de actuele energieprijzen fluctueren bij een dynamische energiecontract.

dynamisch energiecontract negatieve stroomprijs

Bij welke stroomprijs zonnepanelen uitschakelen?

Ook als je een dynamisch energiecontract hebt, is het niet altijd nodig om je zonnepanelen uit te zetten bij een negatieve stroomprijs. Op dit moment is het pas interessant als de stroomprijs € -0,15 per kWh is. In de praktijk komt dit niet heel vaak voor.

Dit komt doordat de energiebelasting bij een dynamisch energiecontract wordt gesaldeerd. Als je in een jaar meer stroom verbruikt dan je teruglevert, heeft zonnepanelen uitzetten pas nut wanneer de kWh prijs negatiever is dan de energiebelasting.

Hoe kun je jouw zonnepanelen uitzetten? (handmatig)

Wil jij jouw zonnepanelen tijdelijk uitzetten omdat de stroomprijs negatief is? Er zijn een aantal manier waarop je ze handmatig kunt uitschakelen. Niet elke manier is even veilig, dus wij leggen je hieronder graag uit hoe je de panelen veilig uitschakelt.

  1. Uitzetten in meterkast
  2. Uitschakelen via omvormer app
  3. Omvormer uitzetten
  4. Werkschakelaar uitschakelen
  5. Grenswaarden teruglevering instellen
  6. Automatisch uitzetten via slimme omvormer app
  7. Uitschakelen via API of Modbus

1. Zonnepanelen groep uitzetten in meterkast

Als je zonnepanelen een eigen groep hebben in de meterkast, kun je deze handmatig uitschakelen. De stroomtoevoer naar de zonnepanelen wordt afgesloten, waardoor ze uitschakelen. Je doet dit door de schakelaar van de zonnepanelen groep naar beneden te klikken. Houd er rekening mee dat het vaak uitschakelen via de meterkast de levensduur van je omvormer kan beïnvloeden.

2. Uitschakelen via omvormer app

Sommige omvormers hebben een app die het uitschakelen met één druk op de knop mogelijk maakt. Dit is de veiligste en gemakkelijkste manier. Deze manier is echter niet beschikbaar bij oudere omvormers. Vooral nieuwere omvormers, die speciaal zijn ontwikkeld om samen te werken met een dynamisch contract, bieden deze functie.

Bekijk onderstaande video van Solaredge over hoe je de zonnepanelen uitschakelt via de omvormer app:

3. Omvormer zonnepanelen tijdelijk uitzetten

Heeft jouw omvormer geen app waarmee je hem direct kunt uitzetten? Dan is het mogelijk om de omvormer handmatig uit te schakelen. De meeste omvormers hebben een knop waarmee je de omvormer zelf kunt uitschakelen. Dit is een betrouwbare methode die schade aan je installatie voorkomt. Deze knop vind je vaak aan de onderzijde of als knopje op het LED-scherm.

4. Werkschakelaar uitzetten

Een andere optie voor zonnepanelen uitschakelen is het uitzetten van de werkschakelaar. Deze schakelaar wordt ook wel lastscheider of wisselstroomschakelaar genoemd. Dit is een soort ingebouwde beveiliging waarmee je de omvormer veilig kunt uitzetten. Wanneer je dit af en toe doet is het een veilige manier om je zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. We raden af om dit regelmatig te doen, omdat het dan schadelijk kan zijn voor je omvormer.

5. Grenswaarden teruglevering instellen

Bij bepaalde omvormers kun je via de instellingen de hoeveelheid teruggeleverde stroom verminderen. Dit is ideaal als je niet volledig wilt uitschakelen, maar wel de teruglevering wilt beperken. Je kunt hier de Power Limit aanpassen en wanneer de ingestelde waarde gepasseerd wordt, schakelen de zonnepanelen vanzelf uit. Stel je hem bijvoorbeeld in op 50%, dan wordt de helft van de stroom teruggeleverd aan het net.

6. Automatisch zonnepanelen (tijdelijk) uitschakelen

Het handmatig uitschakelen van je zonnepanelen is behoorlijk omslachtig. Je moet zelf de stroomprijzen in de gaten houden en de panelen uitzetten wanneer deze negatief zijn. Vervolgens moet je op het juiste moment de zonnepanelen weer aanzetten. Bovendien is niet elke manier van handmatig uitschakelen even veilig voor je zonnepanelen en omvormer.

Gelukkig komen er steeds meer omvormers op de markt waarmee je de zonnepanelen automatisch tijdelijk kan uitzetten. Via de smart app van deze slimme omvormers kun je instellen dat de zonnepanelen uitschakelen bij een negatieve stroomprijs. Je hebt er dan zelf geen omkijken meer naar. Je kunt dit bijvoorbeeld in de SolarEdge app regelen.

Met een slimme thuisaccu maximaliseer je jouw rendement
Slimme thuisbatterij
Extra tip: SolarEdge produceert ook thuisbatterijen die je kunt koppelen aan jouw zonnenpanelen-installatie.

7. Uitschakelen via API of Modbus

Voor technische gebruikers zijn er API’s of Modbus-koppelingen waarmee je zonnepanelen kunt instellen om automatisch uit te schakelen bij negatieve prijzen. Let wel, hiervoor is enige programmeerkennis vereist.

Tijdelijk uitschakelen zonnepanelen slecht voor levensduur?

Het tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen kan op de lange termijn een negatief effect hebben op de levensduur van de omvormer en het systeem. Zonnepanelen zelf kunnen prima tegen uitschakelen, maar de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet naar wisselstroom voor je huis, is gevoeliger voor veelvuldig aan- en uitschakelen. Vooral als je dit vaak handmatig doet.

Als het uitschakelen van de zonnepanelen nodig lijkt, probeer dit dan zoveel mogelijk via de omvormer zelf of de omvormer-app te doen. Een andere goede optie is om jouw zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij, om het overtollige stroom op te slaan voor gebruik op een later moment.

Alternatief: grootverbruikers aanzetten in huis

In plaats van je zonnepanelen uit te schakelen, kun je de opgewekte energie zelf verbruiken om negatieve prijzen te vermijden. Zet apparaten zoals de wasmachine, wasdroger, vaatwasser aan op momenten van negatieve prijzen. Ook is het slim om je elektrische auto tijdens deze momenten op te laden via je eigen laadpaal. Zo verminder je de teruglevering aan het net en vermijd je onnodige kosten. Je kunt slimme stekkers gebruiken om dit (deels) te automatiseren.

zonnepanelen tijdelijk uitschakelen

Alternatief: extra opgewekte stroom opslaan in thuisbatterij

Een ander goed alternatief voor het uitschakelen van zonnepanelen is het gebruik van een (slimme) thuisbatterij. Met een thuisaccu kun je jouw overtollige zonne-energie opslaan en op een later moment gebruiken. Zodra de stroomprijs negatief is of teruglevering kosten met zich meebrengt, gebruikt je huishouden de opgeslagen energie uit de batterij in plaats van stroom van het net te kopen of terug te leveren.

Met een slimme thuisbatterij kun je het rendement van je zonnepanelen nog verder maximaliseren. Deze thuisbatterijen werken namelijk met een algoritme op basis van de actuele energieprijzen van je dynamische contract. Op deze manier kan de batterij precies bepalen wanneer je opgewekte stroom moet worden gebruikt in huis, moet worden opgeslagen of moet worden teruggeleverd aan het net.

Bij negatieve stroomprijzen zal de thuisaccu geen stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over deze kosten of het handmatig in- en uitschakelen van je zonnepanelen.

Voorkom terugleverkosten met een slimme thuisbatterij

stroom opslaan met thuisbatterij

Zonnepanelen curtailment

Als je zonnepanelen veel energie terugleveren, is het soms verleidelijk om ze uit te schakelen om het net te ontlasten (netstabilisatie). Een effectievere manier hiervoor is echter curtailment, waarbij energiebedrijven op piekmomenten grootschalig stroomproductie verlagen om het net stabiel te houden.

Sommige aanbieders, zoals Vandebron, experimenteren met een pilot waarbij deelnemers worden gecompenseerd voor deelname aan curtailment. Dit helpt het net te ontlasten zonder dat consumenten zelf actie hoeven te ondernemen.

Curtailment is een proces waarbij energiebedrijven op grote schaal zonnepanelen uitschakelen om overbelasting van het stroomnet te voorkomen.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2025
Gratis offertes aanvragen
Laat niet teveel zonnepanelen installeren
Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Koop dan nooit meer panelen dan je nodig hebt voor jouw stroomverbruik in huis. Hierdoor hoef je geen zonnepanelen uit te schakelen of verwijderen om terugleverkosten te voorkomen.

Ons advies: Zonnepanelen uitschakelen bij overproductie via omvormer app

Bij een dynamisch energiecontract kan het tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen voordelig zijn, wanneer er sprake is van een negatieve stroomprijs. We raden echter af om vaak de omvormer handmatig uit te schakelen. Het is verstandiger om dit via de omvormer app in te stellen, zodat de zonnepanelen automatisch worden uitgezet.

Om maximaal rendement uit je opgewekte zonne-energie te halen, raden wij een slimme thuisbatterij aan. Deze thuisbatterijen slaan de stroom op die niet direct nodig is. Via hun slimme algoritme kunnen ze de stroom terugleveren aan het net wanneer de prijzen het meest gunstig zijn. Op deze manier heb je geen 'last' van negatieve stroomprijzen.

Direct betrouwbare thuisbatterij installateurs vergelijken?
Gratis offertes

Laat je adviseren door een betrouwbare zonnepanelen specialist

Zonnepanelen uitzetten

Via Slimster kun je in een keer meerdere offertes van betrouwbare installateurs vergelijken. Zo kun je eenvoudig prijzen, installatiemogelijkheden en garanties vergelijken. Door de beste specialist te kiezen, krijg je niet alleen een scherpe prijs, maar ook een oplossing die precies bij jouw situatie past. Vraag hieronder jouw gratis zonnepanelen offertes aan en begin direct met besparen.

Direct gratis zonnepanelen offertes vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal

Veelgestelde vragen over zonnepanelen uitzetten

Gratis zonnepanelen offertes?
Geheel vrijblijvend
Zonnepanelen uitzetten: Hoe kun je zonnepanelen (tijdelijk) uitschakelen?