Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Levensduur zonnepanelen

Marvin Grouw
Content Manager
5 minuten

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd hoe lang deze zonnepanelen meegaan? We vertellen je alles over de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, de garantie van de installatie én hoe je de levensduur kunt verlengen.

Hoe lang gaan zonnepanelen en omvormer mee?

De levensduur van zonnepanelen bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Levensduur zonnepanelen
  2. Levensduur omvormer
levensduur omvormer en zonnepanelen

Gemiddelde levensduur zonnepanelen = 25 tot 40 jaar

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Zonnepanelen ontwikkelen zich echter in een rap tempo, waardoor er al verschillende zonnepanelen op de markt zijn met een langere levensduur (tot wel 40 jaar). De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen en omvormer, en ook speelt het onderhoud een belangrijke rol.

Tijdens de eerste 10 jaar hebben de zonnepanelen een maximaal rendement, maar daarna loopt dit terug. Na 25 jaar is het rendement nog ongeveer 80%. Dit betekent dat oudere zonnepanelen minder stroom opwekken dan nieuwe panelen.

De gemiddelde levensduur van 25 jaar voor zonnepanelen is een inschatting. Er zijn zonnepanelen soorten op de markt die langer meegaan:

Ontvang zonnepaneel offertes inclusief uitgebreid advies

Wat is de levensduur van een omvormer?

Een omvormer gaat minder lang mee dan zonnepanelen, maar wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer? Gemiddeld gaat een omvormer 10 – 15 jaar mee. Het is dus nodig om iedere 10 – 15 jaar de omvormer te vervangen, voor een optimale werking van zonnepanelen. Bij micro omvormers ligt de levensduur een stukje hoger, deze gaan namelijk 25 jaar mee.

Zonnepanelen laten plaatsen?
Vind beste deal
zonnepanelen hoe lang gaan ze mee

Economische levensduur zonnepanelen

Hoe lang werken zonnepanelen naar behoren en hebben ze voldoende rendement? De economische levensduur van zonnepanelen geeft aan hoe lang zonnepanelen economisch verantwoord gebruikt kunnen worden. Deze economische levensduur is gemiddeld 25 jaar. Na deze periode nemen het rendement en de efficiëntie flink af.

De economische levensduur is doorgaans langer dan de terugverdientijd van zonnepanelen.

Technische levensduur zonnepanelen

Na hoeveel tijd gaan zonnepanelen echt kapot? Dit is de technische levensduur. Deze technische levensduur van zonnepanelen kan verlengd worden door goed onderhoud en het tijdig vervangen van versleten onderdelen. In de praktijk ligt de technische levensduur van zonnepanelen vaak boven de 25 jaar, het kan wel 35-40 jaar zijn. Maar het rendement en efficiency nemen dan vaak zodanig af, dat het de vraag is of de panelen nog efficiënt genoeg zijn.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze hoeveelheid elektriciteit (het vermogen) neemt langzaam af. Fabrikanten geven garantie op het vermogen van zonnepanelen: de vermogensgarantie of opbrengstgarantie.

Doorgaans wordt er een vermogensgarantie van 80% gegeven na 25 jaar. Dit houdt in dat de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van de originele opbrengst opleveren. De exacte opbrengstgarantie kan verschillen per fabrikant. Informeer altijd naar de garantie van zonnepanelen bij de installateur.

Productgarantie van zonnepanelen
Koop je zonnepanelen, dan ontvang je ook productgarantie. De standaard productgarantie is 5 jaar, maar dit kan variëren per merk en soort. Ook omvormers en bevestigingsmateriaal hebben doorgaans een productgarantie van 5 jaar.

Hoge kwaliteit zonnepanelen gaan langer mee

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering. Bij Slimster snappen we dat je daarom graag de beste kwaliteit zonnepanelen koopt. Panelen van hoge kwaliteit hebben immers een langere levensduur. Daarnaast hebben hogere kwaliteit zonnepanelen ook een hogere opbrengst, ze wekken meer stroom op en blijven dit na vele jaren nog steeds doen.

De problemen van slechte kwaliteit zonnepanelen

Het lijkt heel aantrekkelijk; goedkope zonnepanelen plaatsen om te besparen op je investering. Let echter goed op de kwaliteit, want zonnepanelen van slechte kwaliteit hebben een aanzienlijk kortere levensduur en een lager rendement. Er zijn verschillende oorzaken voor een kortere levensduur van deze panelen:

  • Snelle degradatie: het vermogen van de zonnepanelen neemt sneller af dan de vermogensgarantie dekt. Na enkele jaren produceren deze zonnepanelen al minder energie.
  • Slechte kwaliteit zonnecellen: als de zonnecellen niet zuiver zijn, kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes verminderen de opbrengst van je hele installatie, waardoor je minder zonnestroom opwekt dan je mag verwachten.
  • Lage vochtbestendigheid: slechte kwaliteit zonnepanelen kunnen niet goed tegen vochtigheid, waardoor ze sneller kapot gaan dan de gemiddelde levensduur aangeeft. Vooral in Nederland, waar het vaak regent, is het belangrijk dat je panelen goed tegen de weersomstandigheden kunnen.

Door iets meer te betalen voor goed geteste en hoge kwaliteit zonnepanelen kun je deze problemen voorkomen. Op de lange termijn is dit zelfs voordeliger, want je zonnepanelen gaan langer mee en wekken over de gehele levendsuur meer stroom op.

Vergelijk hier direct de zonnepanelen kosten in 2024
Zonnepanelen prijs
zonnepanelen levensduur verlengen

Kan ik levensduur zonnepanelen verlengen?

Je wilt uiteraard zo lang mogelijk genieten van je zonnepanelen. Maar kun je de levensduur van zonnepanelen verlengen?

  • Zonnepanelen onderhouden
  • Zonnepanelen monitoren

Het antwoord is: ja, door goed onderhoud. Iedere 1-2 jaar je zonnepanelen schoonmaken draagt bij aan de levensduur en prestatie van de zonnepanelen. Zelf zonnepanelen schoonmaken is mogelijk, maar schakel voor het beste resultaat (en meest veilig!) de hulp in van een schoonmaakbedrijf!

Zonnepanelen monitoren

Houd bij wat de zonnepanelen jaarlijks opbrengen en kijk of dit in lijn is met de verwachting. Merk je dat het zonnepanelen rendement tegenvalt, dan kan je met deze data aan de bel trekken bij de installateur of fabrikant.

slimster
Met goed onderhoud kun je de levensduur van je zonnepanelen verhogen. Het is echter niet mogelijk om de degradatie van de panelen te voorkomen. De opbrengst zal met de jaren altijd wat afnemen.

Wat doen met zonnepanelen na hun levensduur?

Na de levensduur van zonnepanelen worden deze gerecycled. Ongeveer 90% van de materialen in oude panelen kan opnieuw worden gebruikt. Laat je zonnepanelen demonteren door de installateur en zij zorgen ervoor dat je oude panelen netjes worden verwerkt. Zo worden onder andere glas, aluminum en sommige soorten metalen hergebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen. De vakman verwijdert zonnepanelen veilig van je dak en brengt ze naar een gespecialseerd recyclingcentrum.

Wanneer zonnepanelen vervangen?

Levensduur zonnepanelen

Leveren je zonnepanelen niet meer voldoende op of zijn ze kwalitatief versleten? Laat dan je zonnepanelen vervangen. Als de rest van het zonnesysteem nog goed is, kan het voldoende zijn enkel de panelen te vervangen. Een specialist kan je hierover adviseren.

Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster. Heb je nog geen zonnepanelen en wil je deze wel aanschaffen? Vraag ook dan offertes aan! Wij brengen je in contact met de beste installateurs uit jouw eigen regio. Zij kunnen je adviseren over alle mogelijkheden passend bij jouw woning en wensen.

Direct 1029 zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal