• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Zonnepanelen financieren? 7 financierings tips
  Ga naar

  Zonnepanelen financieren? 7 financierings tips

  Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Dan wil je uiteraard weten hoe je deze zonnepanelen kan betalen. Hoe kan je zonnepanelen financieren? Wij hebben 7 financieringstips voor je op een rij gezet.

  1. Zonnepanelen vergelijken = besparen
  2. Subsidie aanvragen
  3. Energiebespaarlening aanvragen
  4. Geld sparen
  5. Meefinancieren in bestaande hypotheek
  6. In termijnen betalen
  7. Geld lenen
  zonnepanelen financieren

  1. Zonnepanelen vergelijken = besparen

  Je huis verduurzamen is een flinke investering en zonnepanelen prijzen kunnen variëren. Je wilt natuurlijk zonnepanelen van een uitstekende kwaliteit, maar niet meer betalen dan nodig is. Vergelijk daarom altijd meerdere installateurs met elkaar voor je een keuze maakt. Je kunt deze installateurs vergelijken op prijs, kwaliteit en zelf beslissen welke vakman het beste bij je past. Door zonnepanelen offertes te vergelijken, bespaar je slim op de kosten.

  2. Subsidie aanvragen voor zonnepanelen

  Er zijn geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen, maar soms zijn er nog wel lokale subsidies aanwezig. Check bij je eigen gemeente of er nog lokale subsidies zijn waar je voor in aanmerking komt.

  Meer over subsidies?

  3. Energiebespaarlening aanvragen voor zonnepanelen

  De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, wat ook door de Rijksoverheid wordt aangevuld. Deze lening is in het leven geroepen als stimulans voor het verduurzamen van bestaande woningen.

  Zonnepanelen plaatsen is een energiebesparende maatregel die je deels kunt financieren met behulp van deze Energiebespaarlening. Je kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag voor zonnepanelen gebruiken. De overige 25% moet gebruikt worden voor een andere energiebesparende maatregel.

  zonnepanelen financieren

  4. Geld sparen voor je zonnepanelen

  De beste manier om je zonnepanelen te financieren is door je spaargeld te gebruiken. Op deze manier investeer je in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere opties moet je vaak rente betalen, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent voor het financieren van zonnepanelen.

  5. Meefinancieren in bestaande hypotheek

  Heb je niet zelf het geld voor zonnepanelen? Je kunt de zonnepanelen meefinancieren in de hypotheek. Bij de meeste geldverstrekkers kun je voor energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek afsluiten. Voor investeringen in energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.

  In bepaalde gevallen kun je een hoger bedrag meefinancieren voor je zonnepanelen, bijvoorbeeld bij een nul-op-de-meterwoning. Laat je adviseren door je hypotheekverstrekker over de mogelijkheden en voorwaarden om jouw zonnepanelen mee te financieren.

  6. Zonnepanelen in termijnen betalen

  Meer interesse in zonnepanelen op afbetaling? Steeds meer mensen kopen zonnepanelen op afbetaling. Dankzij hun levensduur zijn zonnepanelen zeer geschikt om in termijnen te betalen.

  Ga altijd met een installateur in gesprek voor meer advies omtrent de betalingsmogelijkheden. Zo weet je of zonnepanelen betalen in termijnen mogelijk is. Een installateur werkt vaak samen met een kredietverstrekker, zodat afbetalen in termijnen mogelijk is tegen een interessant tarief.

  Onthoud wel dat je uiteindelijk altijd meer geld kwijt bent, dan wanneer je de zonnepanelen in één keer betaalt: je betaalt namelijk altijd rente.

  geld lenen voor zonnepanelen

  7. Geld lenen voor zonnepanelen

  Geld lenen voor je zonnepanelen is ook altijd een mogelijkheid. Je kunt hier kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is vaak hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt geen notariskosten of afsluitprovisies.

  Persoonlijke lening

  • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk
  • Looptijd staat vast
  • Rentepercentage staat vast

  Doorlopend krediet

  • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
  • Looptijd is variabel
  • Rentepercentage is variabel

  Wil jij een lening aanvragen?

  Aanbieder
  Laag Bekijk
  Vind de lening die écht bij jou past
  Gemiddeld Bekijk
  Betrouwbaar geld lenen sinds 1999
  Gemiddeld Bekijk
  Maakt geld lenen betaalbaar
  Laag Bekijk
  Dezelfde dag nog een offerte

  Persoonlijke lening afsluiten voor zonnepanelen

  Ga je alleen nieuwe zonnepanelen plaatsen? Dan is een persoonlijke lening het meest interessant. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat goedkoper is.

  Wanneer is doorlopend krediet interessant?

  Een doorlopend krediet is alleen interessant als de zonnepanelen onderdeel zijn van meer uitgaven, zoals een grote verbouwing.

  Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

  De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten vóór het plaatsen van de zonnepanelen en deze binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.

  Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en persoonlijke lening nóg kleiner: de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. De rente is niet fiscaal aftrekbaar bij een doorlopend krediet, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

  Bonustip: btw terugvragen

  Het is niet echt een manier om je zonnepanelen te financieren, maar het levert je wel wat extra op: je kunt de btw van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

  Meer informatie?

  Nieuwe zonnepanelen laten plaatsen door vakman

  Wil je nieuwe zonnepanelen laten plaatsen, schakel dan altijd de hulp in van een ervaren installateur. Zo weet je zeker dat de installatie correct gebeurt en je optimaal profiteert van je nieuwe panelen! Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan en beslis zelf welke vakman het beste bij je past.

  Deel deze pagina