Gratis ovens offertes?
Gratis & vrijblijvend

Oven laten inbouwen

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Heb jij een nieuwe inbouw oven gekocht? Dan moet deze natuurlijk in de nis geplaatst worden. Het lijkt misschien een lastig klusje, maar dit valt eigenlijk heel erg mee. Het inbouwen van een oven is makkelijker dan je misschien denkt. Twee personen kunnen dit in zo'n 15 tot 30 minuten doen. Het enige wat je verder nodig hebt is een accuschroefmachine en werkhandschoenen. Wil jij een oven inbouwen?

Inbouw voorbereiden

Voordat je de nieuwe magnetron of oven gaat inbouwen is het goed om een aantal dingen te controleren. Deze punten zijn belangrijk als je een heteluchtoven of inbouw stoomoven wilt plaatsen.

  • Komt de nismaat overeen met de afmetingen van het apparaat?
  • Heeft de magnetron of oven voldoende ventilatieruimte?
  • Is de oven geleverd met een stekker? Nee, monteer deze stekker dan zelf.
  • Wil je ook een kookplaat plaatsen? Zorg dan voor voldoende plaatsingsruimte.

Oven laten inbouwen?

Stappenplan oven inbouwen

Het inbouwen van een magnetron, oven, combi-magnetron of stoomoven is makkelijker dan je vooraf zou denken. Je hoeft enkel het oude apparaat los te schroeven en uit de nisruimte te halen. Vervolgens kun je de nieuwe oven in het keukenkastje schuiven en monteren.

1. Oude apparaat losschroeven

Is jouw oude magnetron of oven toe aan vervanging? Dan wil je het nieuwe apparaat waarschijnlijk in dezelfde nis bouwen als het huidige apparaat. Je kunt de oude oven verwijderen door de deur te openen en hem los te schroeven. Deze schroeven zie je links en rechts zitten wanneer je de ovendeur opent.

oude oven losschroeven
Let op de nismaten!
Wil je in dezelfde nis een nieuwe oven of (combi)magnetron inbouwen? Let dan op de nismaat. Veelvoorkomende nismaten van inbouw ovens zijn 45 of 60 cm hoog.

2. Apparaat uit de nis halen

Heb je het apparaat losgeschroefd? Dan kun je hem naar voren trekken en uit de keukenkast halen. Draag hierbij wel werkhandschoenen. Zo'n oven of (combi)magnetron kan behoorlijk zwaar zijn en scherpe randjes hebben. Heb je het apparaat naar voren gehaald? Dan moet je de stekker ook nog door het stekkergat in de kast naar buiten trekken.

oven inbouwen
Het is handig om met twee personen een nieuwe oven in te bouwen, zodat het inbouwen van een nieuw oven makkelijker en sneller gaat.

3. Nieuwe oven of magnetron plaatsen

Na het verwijderen van de oude magnetron kun je de nieuwe gaan plaatsen. Til de inbouw oven of magnetron op, zodat de andere persoon de stekker door het gat kan steken. Schuif daarna het apparaat voorzichtig in de nisruimte.

nieuwe oven plaatsen
slimster
Schakel een ervaren vakman in
Schakel een vakman in en vraag vrijblijvend offertes aan. Een specialist kan niet alleen je nieuwe oven installeren, maar ook de nismaten voor je opmeten, de oude oven eruit halen & meenemen.

4. Schroef de nieuwe oven of magnetron vast

Plaats de oven netjes in het midden en zorg dat deze is uitgelijnd met de rest van de keukenkastjes. Met de schroefmachine kun je het apparaat tot slot nog vastschroeven.

oven vastschroeven
Oven laten inbouwen

Zoals je in ons stappenplan voor het inbouwen van een magnetron of oven hebt kunnen lezen, is dit een makkelijk klusje. Volg deze stappen en neem de tips bij de voorbereiding in acht. Zo plaats je jouw nieuwe keukenapparatuur eenvoudig!