Wat is High Dynamic Range (HDR)?
De laatste jaren zijn veel televisiefabrikanten actief bezig gegaan met het verbeteren van de beeld- en kleurkwaliteit van hun televisies. Zo is eerder al bekend geworden dat Samsung en LG zich richten op het ontwikkelen van de quantum dot techniek, die de kleurweergave aanzienlijk verbeterd. Een andere nieuwe ontwikkeling heet High Dynamic Range oftewel HDR.
HDR moet zorgen voor een sterk verbeterde helderheid en hoger contrast, maar zal ook bijdragen aan betere kleuren. Sony, Samsung, LG en Philips houden zich bezig met de ontwikkeling van HDR. In dit TVpedia artikel van Slimster leggen we je alles uit omtrent HDR televisies.
Hoe werkt HDR?
In tegenstelling tot andere televisietechnieken is HDR geen toevoeging aan het scherm zelf. Het zal niet de vervanger van LED tv’s zijn en is ook geen extra laag in jouw tv zoals quantum dot. High Dynamic Range techniek is een manier waarop films gemasterd worden. Door middel van speciale processors kunnen films die in HDR-kwaliteit bewerkt zijn afgespeeld worden op jouw TV.
De afbeelding toont de mogelijkheden van onze ogen als het aankomt op het ervaren van contrast. De middelste staaf laat de beperkingen zien van de huidige bioscoop technieken en de gele balk showt ons de maximale dynamische contrast bij televisies. De linker (grote) staaf laat zien wat men wil bereiken met de ontwikkeling van de nieuwe HDR techniek. Zoals je kunt zien zou dit betekenen dat de mogelijkheden van onze ogen optimaal worden benut.
Voordelen High Dynamic Range
HDR-beelden zullen op een normale televisie al duidelijk betere kleuren laten zien. Het grote voordeel zit hem echter in het feit dat de HDR techniek zowel donkere als lichte beelden naast elkaar kan weergeven. Zo blijft een zwarte schaduw echt zwart en de lamp verderop in de kamer echt fel.
Daarnaast zorgt High Dynamic Range ervoor dat tv’s hogere helderheden kunnen ondersteunen zonder flets te worden. Normaliter ondersteunen televisies een helderheid van 450 cd/m2. HDR-beelden zorgen ervoor dat deze waardes veel hoger komen te liggen. Zo belooft Philips al een tv met 700 cd/m2 en zijn er op de CES 2015 al plannen getoond voor tv’s met 4.000 cd/m2 helderheid.
De voordelen van HDR nog even samengevat:
- Betere weergave van kleuren
- Mogelijk om hogere helderheden te ondersteunen
- Zowel donkere als lichte kleuren naast elkaar tonen, zwart blijft zwart en licht blijft licht.
Nadelen HDR technologie
Het nadeel van de High Dynamic Range techniek op dit moment is dat er nog geen eenduidige standaard is. Daar wordt op dit moment hard aangewerkt, zodat iedereen in Hollywood dezelfde technologie gebruikt. Nu gebruiken Netflix, Dolby en Philips allemaal nog een eigen technologie.
Een ander mogelijk nadeel is het hogere stroomverbruik. Om de voordelen van HDR volledig te benutten, moeten tv's in staat zijn om hogere helderheidsniveaus te bereiken. Dit kan resulteren in een hoger energieverbruik vergeleken met niet-HDR-tv's.
TV laten ophangen?
- Ervaren specialisten
- Bespaar tijd & geld
- Vergelijken = beste deal
- Werkzaam in jouw regio
- Tot 4 vrijblijvende offertes
HDR8 of HDR10
De opkomst van de tv met HDR heeft ook weer enkele nieuwe termen in het leven geroepen. Het kan soms lastig zijn om bij te blijven met alle termen voor een nieuwe televisie. Een voorbeeld hiervan is een 8 bit televisie of een 10 bit televisie. Dit heeft te maken met het genoemde bereik. 8 bit tv's zijn vrijwel alle hedendaagse televisies.
Spreken we over 10 bit tv's dan hebben we het over televisies met high dynamic range ondersteuning. 8 bit televisies hebben 256 stappen voor het bereik, wat door middel van rode, groene en blauwe (sub)pixels wordt getoond. Hierdoor kunnen 16,8 miljoen kleuren getoond worden (256x256x256). 10 bit televisies hebben 1024 stappen, waardoor er meer dan een miljard verschillende kleurtinten (1024x1024x1024) getoond kunnen worden.
Het contrast bij een Ultra HD TV met HDR is hierdoor veel beter, waardoor televisie kijken nog mooi wordt dan op een gewone Ultra HD tv zonder HDR-ondersteuning.
Meer televisie advies
- H
- HD-Ready of Full-HD TV?
- Hoe kun je 4K beelden ontvangen op Ultra HD televisie?
- Hoe Ziggo CI+ installeren Samsung TV
- T
- Televisie op Marktplaats kopen
- Televisies geschikt voor ouderen
- TV gaat niet aan? Volg deze stappen
- TV Keuzehulp: advies welke tv te kopen
- TV schoonmaken: dit is de beste manier
- W
- Wat betekenen TV typenummers?
- Wat is 4K Ultra HD (UHD) TV?
- Wat is 8K Ultra HD TV?
- Wat is Ambilight?
- Wat is Android TV?
- Wat is Apple TV?
- Wat is AVCHD?
- Wat is Blu-Ray?
- Wat is Common Interface Plus (CI+)?
- Wat is contrastratio?
- Wat is crosstalk of ghosting?
- Wat is de ideale TV kijkafstand?
- Wat is de kijkhoek bij een TV?
- Wat is DLNA?
- Wat is DVB-T?
- Wat is DVI?
- Wat is een bendable TV?
- Wat is een Google Chromecast?
- Wat is HDMI?
- Wat is het Ziggo gebied?
- Wat is IPTV?
- Wat is local dimming?
- Wat is Mini LED?
- Wat is OLED TV?
- Wat is PAL?
- Wat is Plasma TV?
- Wat is QNED TV?
- Wat is Quantum Dot?
- Wat is Quattron TV technologie?
- Wat is Samsung QLED?
- Wat is SCART?
- Wat is Simplink?
- Wat is Smart TV?
- Wat is TMOS?
- Wat is WiDi?
- Wat kunnen onze ogen aan?
- Wat zijn de voordelen van Curved TV?
- Wat zijn de voordelen van digitale TV?
- Wat zijn de voordelen van interactieve TV?
- Wat zijn de voordelen van Smart TV met WiFi / internet?