Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Energielabel woningen

Energielabel woningen

Ga naar

Tegenwoordig krijgt iedere woning een energielabel. Hiermee wordt aangegeven hoe energiezuinig het huis is. Dit komt van pas bij de (ver)koop en (ver)huur van een woning. Maar het is ook handig als je jouw woning gaat verduurzamen.

Energielabel woning berekenen

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is vergeleken met soortgelijke woningen. Voor het bepalen van dit label wordt gekeken naar een aantal kenmerken van de woning, zoals aanwezige isolatie en installaties. Denk hier aan zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, mechanische ventilatie en andere installaties voor verwarmen (van huis en tapwater), koelen en ventileren.

Energielabel bepalen met energie letter

Hoe energiezuinig je woning is, wordt weergegeven met een letter: het energielabel loopt van A tot en met G. De meest zuinige huizen krijgen energielabel A++++ en energielabel G is voor de minst zuinige woningen.

Deze energie letter wordt berekend aan de hand van het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kWh per m2 per jaar. Hoe lager het gebruik van fossiele energie, hoe beter het energielabel.

Tip: wil je jouw energielabel verbeteren? Het energielabel is meer dan een letter op een papiertje; het is een rapport inclusief verbeterpunten voor jouw woning.

Waarom heb ik een energielabel nodig voor mijn woning?

 • Energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering
 • Energielabel geeft kopers en huurders indicatie van de energierekening
 • Energielabel laat zien hoe je een woning energiezuiniger kunt maken
 • Een beter energielabel kan de verkoop of verhuur versnellen

Hoe energielabel aanvragen?

 1. Zoek erkende energieadviseur
 2. Maak een afspraak met de energiedeskundige
 3. Energiedeskundige komt woning inspecteren (duurt gem. 1-2 uur)
 4. Energieadviseur registreert het energielabel
 5. Je ontvangt een rapport met het label (pdf-document)
 6. Het energielabel is 10 jaar geldig

Definitief energielabel aanvragen

Huis verkopen: energielabel verplicht

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen/appartementen. Als woningeigenaar moet je het energielabel overhandigen aan nieuwe kopers of huurders. Zonder energielabel mag je een woning niet verhuren of verkopen. Ontbreekt het definitieve energielabel, dan riskeer je een boete.

Let op: er zijn uitzonderingen op het verplichte energielabel, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van een beschermd monument.

Voorlopig energielabel definitief maken In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens geregistreerd bij het Kadaster. Als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je het voorlopige energielabel omzetten naar een definitief energielabel.

Energielabel huis kopen

Heb je een nieuw huis op het oog? Let dan altijd op het energielabel. Een groen energielabel (A++++ tot B) zorgt voor meer wooncomfort, maar het scheelt je ook veel energiekosten. Is er geen energielabel beschikbaar voor het huis? Vraag hier altijd om bij de verkoper of verkoopmakelaar. Je hebt recht om een energielabel te zijn bij de aankoop van een woning.

Voordelen huis groen energielabel

 • Lagere energierekening
 • Beter voor het milieu
 • Meer wooncomfort

Wat doen bij rood energielabel?

Is het huis van jouw dromen onzuinig en voorzien van een rood energielabel? In veel gevallen ga je zo’n huis verbouwen. Neem dan ook direct energiebesparende maatregelen mee. Op het energielabel vind je verbeterpunten. Zo weet je op welke vlakken je de woning energiezuinig kunt maken. Meer weten over hoe je jouw woning verduurzaamt? Lees meer: woning verduurzamen.

Energielabel huurwoning Ook bij de verhuur van een woning is de verhuurder verplicht om een energielabel te tonen. Vraag dus ook als huurder om een energielabel als deze niet beschikbaar is.

Energielabel huis: wat is er veranderd in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 is de regelgeving rondom het energielabel gewijzigd. Je kan niet langer online een definitief energielabel aanvragen, maar er komt een energiedeskundige bij je langs. Deze energieadviseur inspecteert de woning en berekent het definitieve energielabel.

De wijziging is doorgevoerd om het energielabel betrouwbaarder te maken. De betrouwbaarheid van dit systeem is al vaker in twijfel getrokken. Zo maakte Radar in 2018 al een uitzending over de (on)betrouwbaarheid van dit energielabel: bekijk de uitzending.

Een belangrijk nadeel is de prijsstijging: was het energielabel voorheen gemiddeld € 7,50, vanaf 2021 betaal je hier een paar honderd euro voor.

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens geregistreerd bij het Kadaster (bouwjaar, oppervlakte, inhoud, type woning). Als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je het voorlopige energielabel omzetten naar een definitief energielabel.

Een definitief energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning daadwerkelijk is. Deze vraag je bijvoorbeeld aan bij de verkoop van je huis.

Een energielabel is 10 jaar geldig (vanaf de opnamedatum), ook als het label is vastgesteld volgens een eerdere methode. 

Tot en met 31 december 2020 kostte het aanvragen van een online energielabel ongeveer € 7,50. Vanaf 1 januari 2021 komt er een energiedeskundige bij je langs. Hierdoor zijn de prijzen flink verhoogd, naar een paar honderd euro.

Hoe energielabel verbeteren?

Wil je het energielabel van een woning verbeteren? Dit doe je door de woning energiezuinig te maken. Maar hoe doe je dat?

Woning isoleren
Woning ventileren
Zonnepanelen plaatsen
Warmtepomp plaatsen
Vloerverwarming plaatsen