• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  6 tips voor zonnepanelen schoonmaken
  Ga naar

  6 tips voor zonnepanelen schoonmaken

  Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Vergeet de zonnepanelen dan niet regelmatig te reinigen. Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken en hoe kun je het beste zonnepanelen reinigen?

  Waarom zonnepanelen schoonmaken?

  Vieze zonnepanelen hebben een negatief effect op het rendement. Het rendement van schone zonnepanelen is simpelweg hoger dan die van vuile zonnepanelen. Bij schone panelen komt er meer licht op de panelen terecht.

  Hoe worden zonnepanelen vies?

  • Algen/mos
  • Vogelpoep
  • Groene aanslag
  • Bladeren, takken of vlekken door bladval

  zonnepanelen schoonmaken

  6 tips voor zonnepanelen schoonmaken

  1. Niet schoonmaken in fel zonlicht
  2. Zachte doek, spons of reinigingsset gebruiken
  3. Gebruik schoon water
  4. Laat zonnepanelen drogen
  5. Werk veilig
  6. Zonnepanelen schoonmaken uitbesteden

  1. Niet schoonmaken in fel zonlicht

  Je kent het wel: je lapt je ramen op een zonnige dag en eindigt met strepen op je glas. Je wilt uiteraard ook streeploze zonnepanelen, maar hoe doe je dat? Voorkom strepen en vlekken door de zonnepanelen in de ochtend, avond of op een bewolkte dag te (laten) reinigen.

  2. Zachte doek, spons of reinigingsset gebruiken

  Je kunt het beste de zonnepanelen schoonmaken met een zachte doek of spons. Je kunt ook kiezen voor een speciale reinigingsset voor zonnepanelen, waar ook de gespecialiseerde schoonmaakbedrijven mee werken.

  Gebruik je producten met harde of scherpe randjes, dan kun je de zonnepanelen beschadigen en krassen veroorzaken. Gebruik om diezelfde reden ook geen hogedrukreiniger op je zonnepanelen, de kans is groot dat je de zonnecellen in de panelen beschadigt.

  3. Gebruik schoon water

  Gebruik geen afwasmiddel, autoshampoo of andere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de panelen beschadigen. Werk liever alleen met schoon water. Toch kan ook water uit de kraan nog zout, kalk of mineralen bevatten die ervoor zorgen dat er strepen op de panelen ontstaan. Voor echt streeploze zonnepanelen kun je zogeheten Osmosewater gebruiken. Er is ook een speciale zeep voor zonnepanelen, mocht gewoon water niet afdoende zijn.

  4. Laat de zonnepanelen drogen

  Maak de zonnepanelen niet droog na het schoonmaken, ook al lijkt dat logisch. Je kunt namelijk krassen veroorzaken. Laat de panelen opdrogen

  5. Neem geen risico: werk veilig

  Schakel het zonnepanelensysteem uit wanneer je gaat schoonmaken en gebruik valbeveiliging. Better safe than sorry. Zonnepanelen bevinden zich vaak op plekken waar je lastig bij kunt. Hierdoor kan het telescopisch reinigen van zonnepanelen een optie zijn. Je gebruikt dan een waterdoorlatende telescoopsteel met een spiraal en wasborstel voor de zonnepanelen reiniging. Zo kun je altijd handig en veilig bij de panelen.

  6. Zonnepanelen schoonmaken uitbesteden

  Je kunt zelf zonnepanelen schoonmaken, maar wij raden je aan om dit door een schoonmaakbedrijf te laten doen. Vaak zijn zonnepanelen lastig te bereiken en de panelen zijn erg gevoelig voor krassen of beschadigingen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft verstand van zonnepanelen reinigen en gaat veilig te werk. De zonnepanelen reinigen prijs ligt gemiddeld tussen de 25 en 40 euro. Laat je de zonnepanelen niet jaarlijks schoonmaken? Dan kan deze prijs hoger uitvallen, omdat de specialist langer bezig is met de zonnepanelen reinigen.

  Direct zonnepaneel installateurs vergelijken

  Energiecontrol Duurzame energie
  Solar2enjoy Zonnepanelen
  Zonnemarkt Zonnepanelen
  Kroon Zonnepanelen
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
  Deel deze pagina