Javascript is disabled, features may not work
Minder gas verbruiken met onze gas besparen tips

Minder gas verbruiken met onze gas besparen tips

Marvin Grouw
Product Specialist
clock 25 feb. 2022 15:00
edit 28 feb. 2022 12:00

Je hebt het de laatste maanden vast wel meegekregen; de stijgende energieprijzen. Vooral de gasprijs per m3 is enorm gestegen. Maak jij je zorgen om jouw energierekening aan het eind van het jaar? Slimster helpt jou bij minder gas verbruiken. In deze blog delen we onze beste tips voor gas besparen, zodat jouw eindafrekening voor gas (en stroom) minder hoog uitvalt!

Als je jouw gasverbruik met eenderde kunt verlagen, kan je per jaar al € 1.000 besparen. Het is natuurlijk altijd rendabel om te investeren in besparende maatregelen. Door je energieverbruik omlaag te brengen, krijg je aan het eind van het jaar meer geld terug van de energieleverancier.

Door de gestegen gasprijzen is het nu nog slimmer (en urgenter) om werk te maken van gas besparen. Maar wat levert minder gas verbruiken je precies op?

De totale gas besparing zal verschillen per huishouden en is mede afhankelijk van type woning, aantal bewoners en het energielabel van jouw huis. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt per jaar ongeveer 1.500 m3 gas. Begin 2022 is de gasprijs ongeveer € 2,14, wat neerkomt op ruim € 3.000 aan totale kosten voor het gasverbruik.

Het grootste deel van jouw gasverbruik heeft te maken met het verwarmen van de woning. Daarnaast hebben heet douchen en koken op gas natuurlijk invloed op hoeveel gas je verbruikt. Omdat vooral het verwarmen invloed heeft op jouw totale gasverbruik, loont het ook het meest om hier op te besparen.

Je kunt veel gas besparen met het verbeteren van de isolatie in huis. Is jouw woning slecht geïsoleerd? Dan verwarm je namelijk ook de directe omgeving van het huis en gaat er veel warmte (onnodig) verloren. Er zijn verschillende isolatie opties waarmee jij kunt zorgen voor een lager gasverbruik. De meest populaire isolatiemaatregelen zijn;

gas besparen tips

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de beste manieren om minder gas te verbuiken. Hierbij wordt de ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. De spouw isoleren zorgt voor minder warmteverlies en dus voor een lagere energierekening (en meer wooncomfort natuurlijk).

 • Meest rendabele isolatie
 • Gemiddeld in 3 - 5 jaar terugverdiend
 • Geen stof of rommel in huis
 • Binnen 1 dag uitgevoerd

Vloerisolatie

Onder vloerisolatie vallen verschillende manieren van isoleren. Zo kun je de kruipruimte isoleren, waarbij de onderkant van de vloer geïsoleerd wordt via de kruipruimte. Het is echter ook mogelijk om de vloer van bovenaf te isoleren. Een andere mogelijkheid is bodemisolatie, waarbij de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd.

 • Geen koude voeten meer (vloer gemiddeld 4°C warmer)
 • Geen last van tocht & vochtproblemen
 • Minder warmteverlies
 • Lagere energierekening

Dakisolatie

Wil je jouw dak isoleren? De meeste woningen in Nederland zijn al voorzien van een vorm van dakisolatie om warmteverlies tegen te gaan. Heb je matige of helemaal geen dakisolatie? Jouw dak laten isoleren levert je meer comfort op en een lagere energierekening. Dit is een goede stap naar minder gas verbruiken.

 • Energie besparen
 • Meer comfort in huis
 • Minder warmteverlies in huis
 • Woning wordt meer waard

HR++ glas

Heb je nog enkel glas in huis? Dan gaat er veel warmte verloren door de ramen, wat natuurlijk erg zonde is. Je stookt toch niet voor de mussen? Met HR++ glas kun je veel gas besparen. Dit is namelijk isolerende beglazing en houdt tocht tegen en zorgt voor minder warmteverlies. Hoogrendementsglas (HR glas) wordt ook wel isolatieglas of isolerend glas genoemd.

 • Geen tocht in huis
 • Geen condens aan binnenkant glas
 • Minder stoken
 • Lagere energierekening
 • Geluiddempende werking

Gas besparen door huis isoleren?

minder gas verbruiken

Door je CV-ketel beter af te stellen kun je ook minder gas verbruiken (en dus geld besparen). Veel ketels zijn namelijk niet optimaal ingesteld op jouw leefstijl. Ze staan namelijk vaak op de comfortstand, waarbij de warmtewisselaar constant warm wordt gehouden. Dit zorgt ervoor dat je altijd snel warm water hebt.

Door de ECO-stand te kiezen kun je echter eenvoudig op gas besparen. Het duurt iets langer voordat het water warm is, maar je bespaart wel op je energiekosten. Deze ECO-stand is eenvoudig via het display in te stellen. Gemiddeld bespaar je hier zo'n 10 tot 20 kuub gas per jaar mee.

Verlagen aanvoertemperatuur

Een andere optie is om de aanvoertemperatuur te verlagen. De maximale aanvoertemperatuur van het verwarmingswater staat vaak standaard ingesteld op 80 graden. Door deze te verlagen naar 50 graden Celsius kun je jaarlijks wel 100 kuub gas besparen. Ook deze instelling kun je via het display aanpassen om minder gas te verbruiken.

Zet je deze temperatuur lager, dan worden de radiatoren minder heet en duurt het wat langer voordat je woning 's ochtends is opgewarmd. In de winter kun je de aanvoertemperatuur dus tijdelijk wat hoger zetten. In de lente, zomer en herfst kan de temperatuur omlaag.

Een goede eerste stap naar minder gas verbruiken is het beter isoleren van jouw woning. Maar dit is natuurlijk niet het enige wat je kunt doen om jouw gasverbruik te verlagen. Gebruik onder extra tips om gas te besparen en goedkoper uit te zijn qua energiekosten.

 • Laat jouw oude CV-ketel vervangen door een warmtepomp of een all-electric CV-ketel. Hiermee kun je verwarmen op stroom in plaats van gas.
 • Overweeg het plaatsen van een zonneboiler om zonne-energie te gebruiken voor het verwarmen van jouw woning.
 • Een andere optie om gasloos te verwarmen is het gebruik van infrarood verwarming. Je verwarmt jouw huis met infrarood straling, hierbij is het wel belangrijk dat de woning al goed geïsoleerd is.
 • Blijf niet te lang onder de hete douche staan en koop een waterbesparende douchekop. Je doet met een waterbesparende douchekop niet alleen aan waterbesparing, maar ook aan energie verlagen. Je gebruikt minder water en dus wordt er minder water verwarmd.
 • Verminder tocht in huis door kieren te dichten en tochtstrips te gebruiken. Zo hoef je minder te stoken en komt er minder koude buitenlucht naar binnen.
 • Met radiatorfolie achter de verwarming (tegen de muur aangeplakt) kun je de warmte in huis beter sturen. Er gaat minder warmte door de muur naar buiten verloren, waardoor je huis snelle warm wordt.
 • Gas besparen begint met bewustwording. Laat een slimme thermostaat installeren zodat je meer inzicht krijgt in jouw gasverbruik. Ook is het hiermee mogelijk om de temperatuur van afstand nauwkeuriger in te stellen. Handig wanneer je vergeten bent de verwarming uit te zetten.
 • Zet de verwarming lager en kleed jezelf in laagjes. Door de temperatuur in huis 1 graad lager te zetten kun je al veel minder gas verbruiken. Zet de thermostaat terug naar 15 graden wanneer je weggaat of gaat slapen.
 • Draai de radiatorknop bijna dicht in kamers die je weinig tot niet gebruikt. De vorstvrij-stand zorgt ervoor dat deze ruimtes niet onnodig worden verwarmd.
 • Hoewel gas besparen vooral een kwestie is van beter isoleren, kan het meehelpen om de gaskookplaat te vervangen door een inductiekookplaat.
Wil je gasloos wonen?

Gasloos wonen: waarom is dit nodig en hoe doe je dat? Als je van het gas af wilt, zijn er verschillende stappen nodig om dit te bereiken. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van de huidige situatie van de woning en jouw wensen.

Gasloos wonen

De energieprijzen zullen bij alle energieleveranciers stijgen. Je zal dus helaas niet snel een contract vinden tegen dezelfde prijzen als je voor afgelopen jaar hebt betaald. Het is natuurlijk wel altijd slim om goed te vergelijken en kijken bij welke energieleverancier je de beste deal krijgt. We raden wel aan om een vast 1-jarig contract af te sluiten.

Als de gasprijs namelijk weer daalt, kun je het jaar daarna hier weer van profiteren. Zo voorkom je dat je lang teveel betaald voor jouw gas en stroom. Door de onzekerheid is het niet verstandig om een contract van 3 of zelfs 5 jaar tegen vaste tarieven af te sluiten.

Gebruik de Slimster gas besparen tips om jouw gasverbruik te verlagen. In deze onzekere tijd kun je zo veel geld besparen op jouw energierekening!

Veelgestelde vragen over minder gas verbruiken

Hoe verlaag ik mijn gasrekening?

Bang dat jouw energierekening erg hoog is dit jaar? Je kunt de gasrekening verlagen door minder gas te verbruiken. Dit kun je realiseren met het verbeteren van de isolatie in huis. Ook verlaag je het gasverbruik door een warmtepomp of elektrische CV-ketel te laten plaatsen. Tot slot kun je zelf bewuster omgaan met gas door de verwarming lager te zetten en korter te douchen. 

Hoe komt mijn gasrekening zo hoog?

De gasprijs is explosief gestegen en dit heeft diverse oorzaken. Ten eerste wordt er meer energie verbruikt, terwijl de productie is gedaald. Ook de spanningen rondom de Nord Stream 2 gaslijn zorgen voor een hogere prijs. Europa en Rusland zijn het nog niet eens over de voorwaarden. Nu Rusland begonnen is met het binnenvallen van Oekraïne is de gasprijs nog verder gestegen.

Wat te doen tegen hoge gasprijs?

Tegen de hoge gasprijs zelf kun je weinig doen. De prijs voor gas per kubieke meter is enorm gestegen door diverse externe invloeden. Ook wordt de gasprijs mede bepaald door de overheidsheffingen en belasting. Wel kun je minder gas verbruiken in huis en zo besparen op de totale energiekosten.

Welke apparaten verbruiken veel gas?

Wil je gas besparen en weten welke apparaten het meest verbruiken? Het overgrote deel van het gasverbruik kunnen we op het conto van de CV-ketel schrijven. Het huis verwarmen heeft veel gas nodig. Ook douchen verbruikt veel gas voor het opwarmen van het water. Hoewel het aandeel in jouw gasverbruik niet heel groot is, heeft koken op gas invloed op jouw totale energierekening.