Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Wat betekent mijn energielabel?
Ga naar

Wat betekent mijn energielabel?

Je huis heeft energielabel B, je koelkast A++ en je auto F. Wat is mijn energielabel huis, apparaat en auto? Wat betekent mijn energielabel en hoe kun je een energielabel vergelijken? Slimster geeft antwoord.

Wat is mijn energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis, apparaat of auto is. Hoe beter het label, hoe minder energie je verbruikt. Een beter energielabel is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. Het is belangrijk om je energielabel te vergelijken, want producten met een beter energielabel zijn vaak duur, maar deze kosten verdien je later terug.

Energielabel huis

Een energielabel huis is A++, A+, A, B, C, D, E, F of G. Een huis met een A++ label is het meest energiezuinig en een huis met een G label het minst energiezuinig. Hoe energiezuiniger een huis, hoe minder electriciteit en gas hij opslurpt (in kWh per jaar). Meestal hebben oudere huizen een lager energielabel huis, omdat ze nog niet zijn voorzien van energiebesparende maatregelingen.

Energielabel huis

Ieder huis krijgt van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel op basis van bouwjaar, oppervlakte, inhoud en type woning.

Een definitief energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning daadwerkelijk is. Deze vraag je bijvoorbeeld aan bij de verkoop van je huis.

Hoe vraag ik mijn energielabel huis aan?

Je hebt een energielabel huis nodig, bijvoorbeeld omdat je je huis verkoopt en je energielabel huis verbeteren wilt. Hiervoor is het voorlopig energielabel huis, dat je van de Rijksoverheid hebt gekregen, niet geldig. Je moet een definitief energielabel huis aanvragen. Dat doe je als volgt:

 1. Ga naar energielabelvoorwoningen.nl.
 2. Log in met je DigiD.
 3. Controleer je woninggegevens.
 4. Voeg bewijstukken toe als erom wordt gevraagd: foto's, bouwtechnisch rapport, factuur (het hangt van je woning af wat er wordt gevraagd).
 5. Kies uit het overzicht een erkend deskundige om je gegevens te beoordelen. Ze worden benoemd met gemiddelde wachttijd en prijs. Je betaalt de erkend deskundige met een factuur of met iDEAL.

Het hangt af van de reactietijd van de erkend deskundige hoe lang je moet wachten op het definitieve energielabel huis. Meestal ontvang je het energielabel huis binnen 1 of een aantal dagen per mail. Je kunt het definitieve energielabel huis ook downloaden op energielabelvoorwoningen.nl. Als je het definitieve energielabel hebt ontvangen kun je proberen je energielabel huis te verbeteren.

Energielabel huis verbeteren

Zonnepanelen

Met deze maatregelingen kun je het energielabel huis verbeteren:

 • Combiketel: Deze ketel regelt energiezuinig de verwarming én het warme water van je woning.
 • Vloerisolatie: Isolatiemateriaal in je kruipruimte of aan de bovenkant van je vloer.
 • Dakisolatie: Isolatiemateriaal aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak.
 • Spouwmuurisolatie: Isolatiemateriaal tussen de binnenmuur en buitenmuur.
 • HR-glas: Een soort dubbel glas, dat extra goed isoleert.
 • Hybride warmtepomp: Energiebesparende warmtepomp, verwarmt je huis en/of levert warm water.
 • Zonneboiler: Boiler, die water en eventueel je huis verwarmt met behulp van zonne-energie.
 • Zonnepanelen: Panelen op je dak die zonlicht omzetten in elektriciteit.

Energielabel apparaat en auto

Een apparaat heeft een energielabel van: A+++, A++, A+, A, B, C of D. Deze staat vermeld op de verpakking van het apparaat. Ben je in het bezit van een apparaat van voor 2012? Dan kan deze nog beschikken over een oud energielabel van A t/m G. Ook een auto heeft een energielabel van A t/m G. Hoe beter het energielabel, hoe energiezuiniger het apparaat of de auto, hoe minder electriciteit, gas of benzine hij verbruikt (in kWh per jaar). Een apparaat met energielabel A+++ is het meest energiezuinig, apparaten met D (of G) zijn energievretende apparaten. Bij de aankoop van een nieuw apparaat of auto is het belangrijk dat je je energielabel gaat vergelijken.

Het verschil tussen A+ en A+++ kan heel groot zijn. Daarom is energielabel vergelijken belangrijk! Niet alle apparaten hebben een energielabel dat oploopt van D tot A+++. Neem bijvoorbeeld een nieuwe koelkast. Deze heeft als minst zuinige label A+. Het verschil tussen A+ en A+++ koelkasten is groot. Een A+ koelkast verbruikt bijna 2x zoveel kWh per jaar dan een A+++ koelkast. Met een A+++ koelkast ben je dus 2x zuiniger uit dan met een A+ koelkast! Energielabel vergelijken is van groot belang. Als je het verschil tussen A+ en A+++ serieus neemt kun je veel geld besparen.

Energie besparen op je apparaten

Oven en vaatwasser

Hier zijn 3 tips voor energiebesparing op je apparaten:

 1. Vervang oude apparaten door nieuwe, want deze hebben een beter energielabel. Denk vooral aan energievretende apparaten die je regelmatig gebruikt, zoals je vaatwasser, wasmachine en wasdroger.
 2. Verkies een kleiner apparaat boven een groter apparaat, want kleine apparaten zijn energievretende apparaten. Hoe groter hoe energiezuiniger. Kun je het doen met een kleinere vriezer of oven? Doen!
 3. Laat het energielabel meewegen in de aankoop van een nieuw apparaat. Voor apparaten die je vaak gebruikt, zoals een koelkast of fornuis, scheelt dat veel in energieverbruik en geld.
  • Kijk welke energielabels het apparaat kan hebben.
  • Kies voor een van de hoogste energielabels, liefst A+++ (en niet voor energievretende apparaten met een laag energielabel).
  • Vergelijk verschillende apparaten met het hoge energielabel. Het ene A+++ apparaat is zuiniger (qua kWh per jaar) dan het andere.

Hoe beter het energielabel, hoe lager de energierekening

Een woning, auto of apparaat met een beter energielabel is veelal duurder, maar deze extra kosten verdien je vroeg of laat terug. Zeker als je bij al je aankopen kiest voor een beter energielabel. Nog meer energie en geld besparen? Lees onze 7 tips voor een lage energierekening!

Deel deze pagina