Wat voor internetsnelheid heb ik nodig?

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Wil jij een internet abonnement voor thuis afsluiten, maar twijfel je nog over de internetsnelheid? De downloadsnelheid en uploadsnelheid is, naast prijs en beschikbaarheid op jouw adres, de belangrijkste factor bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Bij Slimster helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. We vertellen je hier eenvoudig welke internetsnelheid jij nodig hebt op basis van jouw internetgebruik.

Internet snelheid afhankelijk van internetgebruik

Hoe snel moet jouw internet zijn? Dat is afhankelijk van jouw wensen en behoeften, oftewel wat voor type internetgebruiker ben je? Bepaal eerst waar jij het internet thuis eigenlijk voor gebruikt. Op basis daarvan kun je bepalen welke internetsnelheid je nodig hebt.

Gebruik jij het internet alleen om informatie op te zoeken op internet en om mailtjes te versturen? Dan heb jij aan een lagere internetsnelheid, zoals 50 Mbit/s, al genoeg. Ben jij een fervent online gamer of stream je dagelijks Netflix series (het liefst in UHD op een 4K televisie)? Dan heb je een sneller internet abonnement nodig. Zeker wanneer je met meerdere personen in huis tegelijkertijd gebruik maakt van het internet. In dit soort situaties kun je beter kiezen voor een pakket met 500 Mbit/s of zelfs 1000 Mbit/s internet!

welke internetsnelheid nodig

Hoeveel Mbit/s internet thuis nodig

Wil jij thuis internet gebruiken zonder vertraging en snel kunnen downloaden? Vergelijk dan internetpakketten op maximale snelheid. Dit wordt weergegeven in aantal Mbit/s (of Mb/s). Internet providers bieden verschillende snelheden aan, voor zowel downloaden als uploaden van bestanden. De maximale snelheid is mede afhankelijk van het soort internetverbinding, zoals ADSL, kabel of glasvezel. Voor een sneller internet abonnement betaal je logischerwijs een hogere prijs.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Vraag jij jezelf wat voor internetsnelheid jij nodig hebt op basis van jouw gebruik? Hieronder leggen we je duidelijk uit wat je precies kunt doen met een internetpakket van een bepaalde maximale snelheid.

Tot 50 Mbit/s internet
Een internetabonnement met een maximale snelheid van 50 mb/s is geschikt voor de beperkte gebruiker. Deze internetsnelheid is voldoende voor het internetten om informatie te vinden, te internetbankieren en mails te versturen. Ook kun je gerust je social media checken en series via Netflix streamen. Dit wordt echter lastiger wanneer je op meerdere tv's of computers tegelijk wil kijken.

Tot 100 Mbit/s internet
Kies je voor een internet abonnement met een maximale snelheid van 100 mb/s, dan heb je een betrouwbare verbinding voor standaard gebruik. Bij een internet en tv pakket kun je tv-kijken op meerdere tv's en tegelijktijd bestanden downloaden of series streamen. Dit is een perfect internetabonnement voor gezinnen met kleine kinderen, zodat er naar verschillende programma's tegelijk kan worden gekeken.

Tot 200 Mbit/s internet
Met een abonnement van 200 Mb/s heb je stabiel internet voor het hele gezin. Zo kun jij thuiswerken zonder zorgen, terwijl de kinderen op hun eigen kamer aan het Netflixen zijn. En dit allemaal zonder verlies van snelheid. Je kunt met een dergelijke internetsnelheid series en films kijken in 4K beeldkwaliteit, razendsnel bestanden downloaden en online games spelen.

Tot 500 Mbit/s internet
Sluit jij een internet abonnement af met maximale snelheid van 500 Mb/s? Dan ben je altijd online zonder vertraging! Het hele gezin kan tegelijkertijd internetten, tv kijken in HD kwaliteit, online gamen en Netflix streamen. Bovendien kan iedereen ook snel internetten op zijn of haar smartphone op het thuis WiFi-netwerk. Deze internetsnelheid is ook ideaal wanneer meerdere personen regelmatig thuis moeten werken.

Tot 1000 Mbit/s internet
Dit is het abonnement met de hoogste internetsnelheid momenteel verkrijgbaar. Met 1000 Mb/s, ook wel 1 gigabit internet genoemd, kunnen zelfs de allergrootste internetgebruikers vrijuit hun gang gaan. Je kunt hiermee extreem snel bestanden en films downloaden. Maar ook tegelijkertijd op meerdere apparaten in 4K kwaliteit streamen en online gamen. De kosten voor zo'n internetsnelheid liggen natuurlijk hoger.

welke internetsnelheid heb ik nodig?

Snelheid internetverbinding

De maximaal haalbare internetsnelheid verschilt per internet techniek. Zo is ADSL en VDSL trager dan kabel internet en glasvezel. Met internet via de kabel kun je in theorie dezelfde snelheden behalen als met glasvezelinternet. Het nadeel van kabelinternet is echter dat de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid. Bij glasvezel kun je net zo snel uploaden als downloaden.

Type internet Maximale downloadsnelheid Techniek
ADSL 24 Mbit/s ADSL2+
VDSL 200 Mbit/s VDSL2
Kabel 1 Gbit/s DOCSIS 3.1
Glasvezel 1 Gbit/s FTTH

De werkelijke internetsnelheid op jouw verbinding valt vaak lager uit. Vooral bij een DSL internetverbinding is dit het geval. Dit komt omdat de maximaal haalbare snelheid lager wordt naarmate je verder van de wijkcentrale woont. De snelheid waarmee de provider adverteert haal je alleen wanneer je direct naast deze wijkcentrale woont. In dichtbevolkte gebieden in Nederland is dit vaak niet zo'n groot probleem, omdat je dan altijd wel in de buurt van zo'n centrale woont. Woon je echter in het buitengebied? Dan heb je meestal geen snel internet tot je beschikking.

De snelheid van internet via de kabel of het glasvezelnetwerk is veel stabieler. Dit betekent dat je, waar je ook woont in de wijk, de maximale snelheid haalt. Bij kabelinternet is het verschil maximaal 10&, bij glasvezel internet ontstaat er geen verschil tussen maximale en werkelijke internetsnelheid.

Internetsnelheid test

Benieuwd naar de maximale internetsnelheid van jouw huidige abonnement? Doe de Slimster Speedtest en zie welke internet snelheid je nu haalt op jouw adres.

Doe de postcodecheck

Wil je overstappen of een compleet nieuw internetpakket afsluiten? Doe de postcode check om te zien welke providers en abonnementen leverbaar zijn op jouw adres.

Internet providers snelheid

Ben jij op zoek naar de snelste internet provider? Bij Slimster kun je eenvoudig alle providers vergelijken op snelheid en prijs. Hieronder zie je de abonnementen met de hoogste internetsnelheid per provider.

wat voor internetsnelheid heb ik nodig

Laagste prijs voor snel internet bij Slimster

Wat voor internetsnelheid heb ik nodig?

Heb jij antwoord gekregen op de vraag wat voor internetsnelheid heb ik nodig? Bij Slimster kun je eenvoudig alle providers en internet abonnementen vergelijken. Zo kun je kijken naar alleen internet, maar ook naar internet abonnementen in combinatie met digitale tv en vast bellen. Vergelijk de snelste internetpakketten op prijs per maand, levering en contractduur. Heb jij een internet aanbieding gevonden die aan jouw wensen voldoet en de juiste internetsnelheid biedt? Sluit eenvoudig en veilig online jouw nieuwe abonnement af!

Gratis internet offertes?
Geheel vrijblijvend