Speedtest

Marvin Grouw
Content Manager
4 minuten

Vraag jij je af of je wel de internet snelheid haalt die jouw provider belooft? Met de Slimster Speedtest kun je eenvoudig jouw internetsnelheid testen, voor zowel downloaden als uploaden. Met de speedcheck kun je eenvoudig online jouw upload- en downloadsnelheid meten. Zo zie jij direct of jouw internet abonnement voldoet aan de beloofde snelheid!

Internetsnelheid meten met onze speedtest

Beste deal om over te stappen?

Waarom een internet speed test doen?

Door jouw internetsnelheid te meten met onze speedtest krijg je in enkele seconden te zien hoe snel jouw internetverbinding daadwerkelijk is. Op deze manier kun je eenvoudig controleren of de internet snelheid overeenkomt met wat de provider adverteert bij jouw abonnement. Bij een ADSL-verbinding is altijd sprake van snelheidsverlies wanneer je verder van de wijkcentrale af woont. Dit verschil in snelheid mag natuurlijk niet te groot worden.

Voer de internet speedcheck een aantal keer uit op een dag. Doe bijvoorbeeld en internetsnelheid test in de ochtend, middag en avond. Zo kun je controleren of de downloadsnelheid en uploadsnelheid stabiel is of juist veel fluctueert. Je kunt de meting vergelijken met het aantal Mbit/s dat je volgens de internetprovider zou moeten krijgen bij jouw pakket.

Speedcheck goed uitvoeren

Om een goed beeld van je internetsnelheid te krijgen kun je onze speedtest gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk dat je een aantal dingen doet, voordat je de speedcheck laat draaien.

  1. Sluit je computer of laptop via een internetkabel aan op je modem. Dan krijg je de ware snelheid van je internetverbinding te zien. Je kunt ook je WiFi snelheid meten, maar het signaal kan door invloeden van buitenaf verstoord worden.
  2. Sluit andere programma's, apps en internetpagina's af. Laat alleen de Slimster Speedtest open staan en sluit alle programma's die internet gebruiken (denk aan Spotify, andere vensters in je browser, Netflix etc.)
  3. Zorg dat niemand anders in huis het internet gebruikt op het moment van testen.
speedtest internet

Jouw internetsnelheid verbeteren?

Blijkt uit de speedtest dat jouw internetsnelheid een stuk lager is dan de maximale snelheid van jouw abonnement? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je jouw internetsnelheid kunt verbeteren. Door de juiste hardware te gebruiken kun je de internet snelheid een boost geven, maar ook bepaalde software-instellingen kunnen van invloed zijn op je verbinding.

Kies de juiste (draadloze) router
De router kan de maximale internetsnelheid in huis flink beïnvloeden. Een draadloze router is eigenlijk altijd langzamer dan een bekabelde router, dus als het even kan is een router met kabel de snellere keus. Controleer ook welke snelheid je router aankan. Heb je al jaren dezelfde router staan? Dan kan het slim zijn om eens een nieuwe te kopen. Oudere routers zijn minder geschikt voor hoge internetsnelheden, zoals bij glasvezel. Met een nieuwe en moderne router kun je weer genieten van sneller internet.

Bij WiFi-routers kun je het best kiezen voor een router met de 5 GHz frequentie. Deze hebben een hogere maximale snelheid en zijn minder aan verstoring door andere apparaten onderhevig.

Controleer de bekabeling
Ook de kabels hebben invloed op de snelheid van jouw internetverbinding. Een oude netwerkkabel is vaak minder geschikt voor de overdracht van hoge snelheden. Heb jij onlangs een abonnement met hogere snelheid afgesloten? Dan is het slim om ook een nieuwe netwerkkabel te gebruiken, die geschikt is voor de maximaal haalbare snelheid van jouw internetconnectie.

Router resetten bij traag internet
Heb je tijdelijk last van traag internet? Dan kun je eenvoudig zelf de router resetten. Door het resetten van je router kun je een storende en langzame internetverbinding verhelpen. Let op, dit heeft natuurlijk alleen effect wanneer je normaal wel 'gewoon' snel internet hebt. Sommige routers hebben een resetknop. Bij anderen kun je de stekker uit het stopcontact halen, 10 seconden eruit laten en vervolgens weer aansluiten.

Firewall en virusscanner controleren
Werkt jouw hardware allemaal goed en blijft je internet traag? Misschien vraagt je firewall en virusscanner veel van je snelheid. Om dit te controleren kun je de internet speedtest een keer mét firewall en anti-virus doen en vervolgens een keer zónder. Zo kun je checken of hier een (groot) verschil in internetsnelheid ontstaat. Zo ja, overweeg om een andere firewall en virusscanner te installeren.

internet speedtest

Hoe snel is mijn internet?

Speedtest

De maximale internetsnelheid is afhankelijk van het type internet, houd hier dus rekening mee bij het vergelijken van internet providers. Bepaal eerst welke internetsnelheid jij nodig hebt en kies vervolgens een geschikt abonnement. Je hebt de keuze uit ADSL, kabel en glasvezel. Waarvan kabelinternet en glasvezel de hoogste snelheid leveren. Beide verbindingen halen maximale snelheden van 1 Gb/s. ADSL blijft achter met 'slechts' 200 Mb/s.

Hoewel internet via de kabel dezelfde downloadsnelheid kan halen als glasvezel, is er toch een groot verschil. Kabelinternet heeft namelijk een lagere uploadsnelheid, terwijl downloaden en uploaden bij glasvezel even snel gaan.

Soort verbinding Maximale internetsnelheid
ADSL / VDSL 200 Mb/s
Kabel 1 Gb/s
Glasvezel 1 Gb/s

Gratis internet offertes?
Geheel vrijblijvend
Speedtest