Internet buitengebied

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wonen in een rustig dorpje ver van de Randstad af is voor veel mensen een ware verademing. Veel grond, mooie natuur en vooral erg rustig. Helaas is de internet verbinding in deze gebieden minder snel en stabiel. Glasvezel is in veel gevallen niet beschikbaar en ook snel ADSL is een utopie vanwege de afstand tot de wijkcentrale. Op Slimster.nl geven we tips voor internet in een buitengebied,. Bijvoorbeeld met een 4G modem voor thuis (of op kantoor).

Slecht internet buitengebied

In de uithoeken van Nederland is helaas niet altijd even stabiel internet beschikbaar. Er is vaak nog geen glasvezelnetwerk aangelegd, waardoor snel en stabiel glasvezel internet niet geleverd kan worden. Is er wel een ADSL verbinding beschikbaar? Dan zit je vaak met het bekende probleem van traag internet. Omdat je in het buitengebied verder van de wijkcentrale woont, haal je nooit de internetsnelheid zoals aangegeven door de provider.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ongeveer 180.000 woonadressen in 2024 traag internet heeft. Het gros van deze adressen ligt in het buitengebied of platteland. Woon jij in het buitengebied en heb je slecht internet? Dan is een 4G moden voor thuis een goede oplossing om toch snel te kunnen internetten en streamen.

Internet Speedtest

Bewoners in het buitengebied halen vaak niet meer dan 9Mbit/s internetsnelheid. Ben jij benieuwd naar de snelheid van jouw huidige abonnement? Doe onze speedtest en zie jouw downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Postcodecheck

Voordat je 4G internet voor thuis afsluit, is het slim om toch nog even te controleren welke internet providers beschikbaar zijn op jouw adres. Doe de postcodecheck en zie direct welke pakketten bij jou geleverd kunnen worden.

4g internet thuis

4G voor thuis

4G voor buitengebied is de oplossing als er geen glasvezel ligt, of als de afstand naar de ADSL wijkcentrale te groot is. Als je last hebt van zeer langzaam internet en wegvallende verbinding, dan kun je met een 4G moden voor thuis profiteren van snel en stabieler internet. Maar hoe werkt dit precies?

Je kent 4G natuurlijk van mobiel internet, maar het is ook mogelijk om dit signaal in huis op te pikken. Dit doe je door middel van een 4G router of 4G modem (ook wel mifi router genoemd). Dit kastje zet het 4G signaal om in WiFi, zodat jij thuis kunt internetten op het 4G netwerk. Kies je voor 4G thuis, dan ontvang je van de provider een simkaartje die je in de router kunt steken.

Vervolgens kun jij thuis gebruik maken van het mobiele netwerk en hier kun je jouw tablet, pc, laptop en smart tv mee verbinden. Om het signaal in huis verder te versterken zou je er voor kunnen kiezen om wifi-versterkers te gebruiken. Dan ben je overal in huis verzekerd van snel 4G internet.

Is 5G in buitengebied beschikbaar?

Dit jaar zijn veel mobiele providers gestart met uitrollen van hun 5G netwerk. Omdat hun focus momenteel ligt op 5G voor mobiel internet is dit niet beschikbaar voor thuis-internet. Je kunt dus nog geen 5G modem voor thuis inclusief abonnement afsluiten. Uiteraard zal dit beschikbaar worden zodra de providers deze overstap mogelijk maken. Voorlopig kun je dus alleen kiezen voor 4G thuis internet. En houd er ook rekening mee dat in de toekomst jouw mifi router en apparaten (laptop, tv, computer etc.) wel geschikt moeten zijn voor het 5G signaal.

4G buitengebied providers

Benieuwd naar de aanbieders van 4G internet voor thuis? Helaas bieden niet alle providers de mogelijkheid om een 4G modem met simkaart te kopen voor snel internet in een buitengebied. Van de bekende internet providers bieden alleen KPN en T-Mobile dit aan. Andere aanbieders van 4G voor thuis zijn EvenWifi en Internet Creators.

  • KPN 4G: Sneller Internet Buitengebied
  • T-Mobile 4G: Unlimited voor thuis
  • EvenWiFi: Tijdelijk 4G internet
  • Internet Creators: Snel Internet Buitengebied
internet buitengebied

KPN Sneller Internet Buitengebied

Je kunt KPN Sneller Internet Buitengebied afsluiten als aanvulling op je vaste ADSL abonnement. Is deze internetverbinding te traag, dan neemt 4G het signaal over. Dit is dus een goede oplossing voor snel internet op het platteland en minder bebouwde delen van Nederland. Er zijn echter een aantal voorwaarden vanuit KPN. Zo moet je internet snelheid de komende 6 maanden niet meer dan 30 Mbit/s behalen. Ook dient jouw postcode te liggen in een gebied waar KPN voldoende capaciteit heeft op hun 4G netwerk.

T-Mobile Unlimited voor thuis

Bij KPN heb je dus een vaste ADSL verbinding nodig om te kunnen profiteren van Sneller Internet Buitengebied. Bij T-Mobile heb je meer keuzevrijheid. Zo kun je kiezen voor 4G voor thuis met Sim Only, 4G met Binnenrouter of 4G voor Thuis Extra Snel met buitenrouter. Kies je voor sim only dan krijg je alleen een simkaart die voor elke 4G router geschikt is. Wil je de hoogste internetsnelheid? Dan ga je voor Thuis Extra Snel waarmee je een downloadsnelheid van 100 Mbit/s kunt halen in huis.

Met een 4G internet voor thuis abonnement van KPN of T-Mobile kun je profiteren van sneller internet in het buitengebied van Nederland!

Tips snel internet buitengebied

Wil jij het maximale halen uit je 4G abonnement voor thuis? Zorg dan voor een goede plaatsing van je 4G router. Bij voorkeur zet je de router bij een raam in de richting van de dichtsbijzijnde 4G zendmast. Veel mensen zetten hun modem in de meterkast, maar hier ontvang je niet het optimale signaal. Om het 4G-signaal te versterken kun je een 4G buitenantenne nemen en aan de buitenmuur bevestigen. Deze versterkt het signaal en zorgt ervoor dat je in huis een betere internetverbinding hebt.

Gratis internet offertes?
Geheel vrijblijvend