TV abonnement met CI+ module

Heb jij een televisie met CI+ module? Dan kun je tv kijken via deze ingebouwde digitale tuner en heb je geen losse tv-ontvanger meer nodig. Dit geeft veel kijk- en gebruikscomfort aangezien je geen extra kastje en afstandsbediening meer nodig hebt. Maar hoe werkt een CI+ module en welke providers bieden dit aan? Bij Slimster kun je alle aanbiedingen vergelijken en vind je direct het goedkoopste tv abonnement met CI+ module.

TV & internet vergelijken

Wat is een CI+ module?

Een CI+ module is een smartcard die je van je tv provider krijgt. Hier staat de informatie van jouw abonnement op, zoals je zenderpakketten en aanvullende pakketten zoals ESPN of Ziggo Sport. Deze insteekkaart kun je in jouw televisie steken zodat je alle zenders kunt kijken die in jouw abonnement zitten. CI, wat staat voor Common Interface, is dus een manier om digitale televisie te kijken. Je steekt de smartcard in de CI+ module en vervolgens steek je dit in zijn geheel in de Common Interface ingang aan de achterkant van de tv.

Om de CI+ module te kunnen gebruiken is het belangrijk dat jouw tv een geschikte digitale tuner heeft voor jouw provider en abonnement. Gelukkig hebben de meeste nieuwe televisies een tuner geschikt voor kabeltelevisie (DVB-C) en Digitenne (DVB-T). Wil je tv via de satelliet ontvangen, bijvoorbeeld via Canal Digitaal? Dan heb je een DVB-S2 tuner nodig. Niet alle tv's zijn hier voor geschikt.

wat is een ci+ module

Voordelen ingebouwde digitale tuner

Een groot voordel van tv kijken met CI+ module is dat je geen losse tv ontvanger meer nodig hebt. Dit scheelt een apparaat in of op je tv-meubel, maar zorgt ervoor dat je ook minder kabels nodig hebt. Je steekt de smartcard eenvoudig in je televisie en dit is voor niemand zichtbaar. Daarnaast heb je maar 1 afstandsbediening nodig, die van je tv. Je hebt geen tv-ontvanger meer, dus die afstandsbediening vervalt. Voorheen moest je de ontvanger inschakelen met een aparte afstandsbediening en vervolgens de televisie zelf aanzetten met weer een andere afstandsbediening.

  • Geen losse tv-ontvanger meer nodig
  • Minder kabels weg te werken
  • Nog maar 1 afstandsbediening nodig
  • Minder apparaten = energie besparen

Nadelen CI+ modules

Naast deze voordelen heeft het gebruik van een CI+ module ook een paar nadelen. Zo zijn oudere televisies vaak niet compatibel met CI+. Ze hebben geen CI+ ingang of zijn enkel geschikt voor oude soorten CI modules. Daarnaast wordt het gebruik van interactieve functies beperkt. Gebruik jij graag interactieve tv voor het opnemen, terugkijken en live pauzeren van tv-programma's? Dan is tv kijken met CI+ module misschien niet de beste keus. De tv-ontvanger die je normaliter gebruikt biedt namelijk de mogelijkheid om programma's op te nemen en Live Pauzeren te gebruiken.

Toch kun je met een CI+ module wel programma's opnemen, mits je tv geschikt is om het signaal van de ingebouwde digitale tuner op te nemen. Hiervoor moet je wel een USB-stick of externe harde schijf aansluiten op de televisie.

  • Oude tv's niet geschikt voor CI+
  • Minder interactieve tv functies
tv abonnement met ci+ module

CI+ module tv providers

Spreekt het gebruik van een ingebouwde CI+ module jou wel aan en wil je tv kijken zonder kastje? Dan ben je vast benieuwd welke tv providers dit aanbieden. Je kunt een ingebouwde tuner namelijk alleen gebruiken bij providers van kabeltelevisie, zoals Caiway of Ziggo. Liever satelliettelevisie? Dan zijn CanalDigitaal en Joyne geschikt voor tv kijken met CI+ module.

Providers die hun televisie-signaal via het internet versturen zijn niet geschikt voor ingebouwde digitale tuners. Je zal dan altijd de meegeleverde tv ontvanger moeten gebruiken. Je herkent dit aan het feit dat je bij deze providers enkel tv en internet abonnementen kunt afnemen en dus geen los tv-abonnement. Dit is het geval bij onder andere KPN, Tele2, XS4ALL en Telfort.

CI+ gecertificeerde televisie nodig?

Sommige tv's zijn CI+ gecertificeerd voor bepaalde providers. Dit betekent dat desbetreffende tv werkt met een CI+ module en smartcard van deze provider. Het is altijd goed om dit te checken voordat je een nieuwe televisie koopt of een nieuw tv abonnement afsluit. Staar je echter niet blind op deze certificatie. Nieuwe tv modellen zijn lang niet altijd getest en gecertificeerd, maar kunnen prima werken met een CI+module.

Waarom dan toch deze certificering? Het geeft aan dat de provider je goed kan helpen en ondersteunen indien er storingen of problemen ontstaan met de CI+ module. Bij niet-gecertificeerde tv's kan het zijn dat de service dus minder toereikend is. Gelukkig kun je op de websites van providers, zoals Ziggo en CanalDigitaal, eenvoudig controleren welke tv merken en modellen gecertificeerd zijn.

Hoewel een CI+ gecertificeerde tv meer zekerheid biedt, is dit geen vereiste om tv te kunnen kijken via de ingebouwde digitale tuner!

Internet en tv abonnementen vergelijken bij Slimster

Ben jij op zoek naar een betrouwbare provider voor internet en tv met CI+ module? Bij Slimster kun je eenvoudig alle providers vergelijken op prijs, zenderpakket en levering. Doe altijd eerst de postcodecheck om te zien welke provides en pakketten leverbaar zijn op jouw adres. Heb jij een goede tv aanbieding gevonden? Je kunt veilig en snel online overstappen naar een nieuw abonnement!