Overstappen naar andere internet en TV provider

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Twijfel jij al een lange tijd om over te stappen naar een nieuwe internetprovider? Maar heb je de stap nog niet gezet omdat je bang bent voor veel administratieve rompslomp en gedoe met overstappen? Maak je geen zorgen, overstappen naar een andere internet en tv provider is tegenwoordig super eenvoudig. Met slechts een paar muisklikken kun je een nieuw internet abonnement afsluiten en je huidige contract opzeggen. Bij Slimster lees je alle tips over snel overstappen!

Eenvoudig overstappen naar een andere internetprovider?

Vroeger kon het inderdaad een hels karwei zijn om naar een andere provider over te stappen. Providers willen hun klanten natuurlijk ontmoedigen om hun abonnement stop te zetten. Overstappen was daarom niet lastig, zeker omdat je alles zelf moest regelen en door de bomen het bos niet meer zag. Tegenwoordig is overstappen een fluitje van een cent. Dit komt doordat grote providers samenwerking om de overstap soepel te laten verlopen. Je zit hierdoor niet meer zonder internet en met de overstapservice regelt de nieuwe provider alles voor je.

De overheid heeft bovendien de regels aangescherpt voor providers om ons consumenten te beschermen. Dit maakt overstappen naar andere internet en tv provider heel makkelijk. Is jouw contractperiode afgelopen? Dan kun je opzeggen en overstappen wanneer je wil, met uiteraard een maand opzegtermijn. Ook is het mogelijk om je internetabonnement via het internet te stoppen, verlengen of oversluiten. Geen gedoe meer met telefonisch of schriftelijk opzeggen.

overstappen andere internet en tv provider

Overstapservice providers

Om het overstappen naar een andere internet en tv provider zo gemakkelijk mogelijk te maken bieden providers een overstapservice aan. Met deze service neemt de provider al het werk uit jouw handen. De nieuwe provider zegt jouw abonnement op bij je huidige provider en zal jouw verbinding direct overnemen na verloop van de opzegtermijn. Zo blijf je altijd online en zit je geen dagen meer zonder internet!

Let wel op de maandelijkse opzegtermijn, hierdoor duurt het overstappen gemiddeld een maand. De onderstaande internet providers helpen jou met hun handige overstapservice.

Provider overstappen tip: doe de postcodecheck

Niet meer tevreden met jouw huidige internet en tv abonnement of alles-in-1 pakket? Doe de Slimster Postcodecheck om te controleren welke providers en abonnementen leverbaar zijn op jouw adres. Zo zie je ook direct welke internetsnelheid jij thuis kunt halen.

Check alle beschikbare internet abonnementen
Doe de Postcodecheck

Stappenplan overstappen naar andere internet en tv provider

Ben jij van plan om over te stappen naar een andere provider voor internet, tv en vast bellen? Gebruik dan ons handige stappenplan! Wij geven je alle tips die je nodig hebt om zorgeloos over te kunnen stappen.

Nieuwe internet provider vinden

Voordat je een nieuw abonnement afsluit is het slim om te onderzoeken wat de mogelijkheden bij jou thuis zijn. Dit doe je aan de hand van onze postcodecheck. Je kunt dan direct zien welke providers en abonnementen leverbaar zijn op jouw adres. Op basis van de dekking van een provider kun je vervolgens een internet en tv pakket selecteren. Hierbij check je ook of jouw woning geschikt is voor internet via de kabel, glasvezel of een ADSL verbinding.

Zet voor jezelf op een rijtje wat je huidige kosten zijn en welke diensten je gebruikt. Denk aan internet en vast bellen, maar ook aan eventuele extra zenderpakketten. Je kunt ook een speedtest doen om de maximale internetsnelheid van jouw verbinding te meten. Je kunt deze informatie gebruiken om een snellere en goedkopere internetprovider te vinden.

Beste abonnement kiezen

Heb jij een abonnement gevonden dat aan jouw wensen voldoet (sneller internet, meer zenders, lagere maandprijs)? Kijk dan even altijd nog even of er acties gelden, zoals overstappen met een cadeau of extra korting. Ook bieden veel providers combinatievoordeel aan. Wanneer je bijvoorbeeld al een mobiel abonnement hebt krijg je korting op de prijs als je ook vast internet en tv afneemt bij dezelfde provider. Op deze manier proberen providers nieuwe klanten te werven, dus profiteer hiervan!

Wil jij zo min mogelijk rompslomp bij het veranderen van provider? Kies dan voor de overstapservice van jouw nieuwe internet en tv provider!

Huidige contract opzeggen

Heb jij de beste internet en tv deal gevonden met behulp van onze vergelijker? Dan kun je jouw huidige contract opzeggen en overstappen. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn van je huidige contract. Is de contractuur van je abonnement verlopen? Dan geldt in de meeste gevallen een opzegtermijn van 1 maand. Heb je een langlopend abonnement en wil je eerder overstappen naar een andere provider? Dan worden er vaak extra kosten in rekening gebracht om de rest van je contract 'af te kopen'.

Nieuw internet en tv pakket bestellen

Kun jij overstappen naar een andere internet en tv provider? Kies voor extra veel gemak dan voor de overstapservice van je nieuwe provider. Het opzeggen van je huidige contract wordt dan geregeld en je ontvangt het welkomstpakket zodat je snel online bent. Heb jij een nieuw abonnement afgesloten? Dan heb je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd en in die periode kun je de bestelling kosteloos annuleren.

De gemiddelde levertijd van het nieuwe abonnement is 3 tot 4 weken, maar er zijn ook providers met een snellere levering van internet (1 week). Tijdens het samenstellen van jouw nieuwe internetpakket kun je aangeven of je een monteur nodig hebt voor de installatie, of dat je zelf de nieuwe modem en decoder installeert. Het is gelukkig voor bijna iedereen prima te doen om alles zelf te installeren.

overstappen internet provider

Overstappen met nummerbehoud

Heb jij een abonnement met vast bellen en wil je graag jouw telefoonnummer meenemen? Hier bieden veel providers gelukkig overstappen met nummerbehoud voor aan. Hoef je in ieder geval niemand je nieuwe nummer door te geven. De meeste providers regelen dit gratis, maar sommige providers rekenen hier kosten voor. Check dit dus vooraf.

Nummerbehoud bij overstappen naar een andere provider is niet altijd mogelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je verhuist naar een andere stad en een nieuw netnummer krijgt. Is er geen sprake van een verhuizing? Dan is het eigenlijk altijd wel mogelijk om je oude nummer te behouden. Bij het samenstellen van je nieuwe pakket kun je aangeven dat je jouw telefoonnummer wil meenemen. De overstapservice van de provider regelt de rest.

Overstappen met e-mailadres behoud

Wil jij overstappen van internet en tv provider met behoud van je e-mailadres? Dit is helaas in de meeste gevallen niet mogelijk. Je zal in principe je huidige provider e-mailadres kwijtraken. Toch betekent dit niet dat je direct al je mails kwijt bent. Je hebt namelijk nog een halfjaar recht op toegang tot dit mailadres. Dit hebben providers afgesproken met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Providers Caiway, XS4ALL, Solcon en KPN bieden, tegen betaling, de mogelijkheid om je oude mailadres langer dan een half jaar te behouden.

Mede hierdoor raden wij het altijd aan om (ook) een algemeen mailadres aan te maken, zoals een Outlook, Hotmail of Gmail account. Je bent dan niet afhankelijk van een specifiek @provider mailadres (denk aan @ziggo.nl of @kpn.nl). Stap jij van KPN over naar Solcon internet? Dan is het wel mogelijk om gratis jouw KPN e-mailadres te behouden. Dit komt doordat KPN en Solcon al jaren samenwerken.

Gratis internet offertes?
Geheel vrijblijvend