Upload snelheid

Wanneer je online bent en het internet gebruikt, ben je constant aan het uploaden en downloaden. Vaak ben je je meer bewust van het downloaden en het belang van een hoge downloadsnelheid. Maar een hoge uploadsnelheid is minstens net zo belangrijk. Uploaden doe je namelijk elke keer als je iets online wil plaatsen. Bij Slimster lees je hoeveel upload snelheid jij nodig hebt en kun je alle internetabonnementen vergelijken op uploadspeed. Zo vind je altijd de snelste provider!

Upload snelheid providers vergelijken

Wat is uploadsnelheid?

Elke keer als je een foto op Instagram wil plaatsen, een Youtube-filmpje online wil zetten of aan het gamen bent, heb je te maken met uploaden. Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data en bestanden van jouw computer op het internet kunt zetten. Gaat dit erg traag? Dan heeft jouw internet-abonnement een te lage uploadsnelheid.

De snelheid van uploaden wordt gemeten in megabits per seconden (genoteerd als Mbps of Mbit/s). Logischerwijs betekent een hoger aantal megabits per seconde dat je sneller kunt uploaden. Hoe meer data jij online wil zetten, hoe belangrijker een provider met hoge uploadsnelheid is.

Voordelen hoge internet upload snelheid

Uploaden doe je vaker dan je waarschijnlijk denkt. Plaats jij vaak data online? Dan is het belangrijk om een abonnement met veel uploadsnelheid te nemen. Dit heeft veel voordelen, zo kun je namelijk sneller;

 • Foto's plaatsen op Instagram of Facebook
 • Grote bestanden versturen (zoals via WeTransfer
 • E-mails met grote bijlagen versturen
 • Je eigen website of blog bijhouden
 • (Online) gamen zonder input lag / vertraging
 • Video's uploaden naar YouTube
 • Thuiswerken en bestanden in de cloud opslaan
upload snelheid vergelijken

Hoeveel upload snelheid heb ik nodig?

Vraag jij je af hoeveel upload snelheid je nodig hebt? Dat is compleet afhankelijk van jouw 'internetgedrag'. Gebruik jij het internet alleen om informatie te zoeken op websites en kijk je af en toe een YouTube filmpje? Dan heb je geen hoge uploadsnelheid nodig. Dit is natuurlijk anders wanneer je veel games speelt, een website beheert waar je veel foto's op plaatst of een eigen YouTube kanaal hebt waar je vlogs naar uploadt. In dit geval is een internetabonnement met hoge uploadsnelheid vereist.

Bij het afsluiten van een nieuw abonnement is het dus slim om eerst je eigen verbruik in te schatten. Waar gebruik jij het internet voor en welke paketten sluiten hierbij aan? Heb jij geen hoge upload snelheid nodig, dan is ADSL, VDSL of kabel internet vaak snel genoeg. Bij deze abonnementen is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid (vaak 10x sneller downloaden dan uploaden). Bijvoorbeeld;

 • 200 Mb/s download & 20 Mb/s upload
 • 100 Mb/s download & 10 Mb/s upload
 • 50 Mb/s download & 5 Mb/s upload

Snel uploaden en downloaden met glasvezel internet

Weet jij van jezelf dat je meer upload snelheid nodig hebt? Dan is glasvezel waarschijnlijk de beste keus. Het grote voordeel van glasvezelinternet is namelijk dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Je kunt dus net zo snel uploaden als downloaden en dit merk je. Zo heb je geen lag bij het gamen, geen happerende beelden tijdens een videocall en grote bestanden verstuur je ook een stuk sneller. Op basis van jouw behoeften kun je gaan voor o.a. 1 gigabit internet, 500 MB internet of 200 MB internet. Bij een glasvezel abonnement ziet dit er dan zo uit;

 • 1000 Mb/s download & 1000 Mb/s upload
 • 500 Mb/s download & 500 Mb/s upload
 • 200 Mb/s download & 200 Mb/s upload
Voor de allerhoogste uploadsnelheid ben je het best af met een glasvezel abonnement van 1000 Mbit/s (van Youfone of Solcon)!

Providers met de hoogste uploadsnelheid

Ben jij op zoek naar de provider met de hoogste uploadsnelheid? Dan komt je altijd uit bij een glasvezel provider. ADSL of kabel valt af aangezien de upload snelheid daar altijd lager is dan de download snelheid. Providers met meeste upload bieden op dit moment 1000 Mbit/s voor uploaden en downloaden. Deze glasvezel pakketten vind je bij Youfone en Solcon.

De prijs van deze snelle internet abonnementen ligt, zoals je kunt begrijpen, wel hoger. Zoek jij een goedkoper alternatief en is 500 Mbit/s uploadsnelheid voor jou genoeg? Dan kun je kiezen voor glasvezelinternet van o.a KPN, Online.nl en XS4ALL.

Slimster Speedtest

Benieuw naar jouw maximale uploadsnelheid (en downloadsnelheid)? Doe hier onze speedtest om de snelheid van jouw internet in kaart te brengen.