Waar moet ik op letten bij het kopen van een vaatwasser?
Kun jij je nog herinneren dat je al de vaat met de hand moest afwassen? Er zat dagelijks veel werk in het schoonmaken van alle kopjes, schoteltjes en borden. Gelukkig is dit allemaal al lang verleden tijd, aangezien we nu vaatwassers hebben. Sta je op het punt om een nieuw model te kopen, dan heeft Slimster voor jou een overzichtslijst gemaakt met punten waar je op kunt letten voor de aanschaf van een nieuwe vaatwasser.
Vrijstaande vaatwasser of inbouw afwasmachine?
Als het gaat om de aanschaf van een vaatwasser, kun je kiezen voor een vrijstaand-, onderbouw of een inbouw-model. Het vrijstaande model is doorgaans goedkoper dan een inbouw-model, maar er zijn meer verschillen: vrijstaande vaatwassers staan los van de keukenkast en een inbouw vaatwasmachine zit in de keukenkast ingebouwd.
Bij vrijstaande modellen kun je kiezen voor een model dat geschikt is voor de onderbouw, waarbij je na verwijdering van het bovenblad de machine onder het aanrechtblad kunt plaatsen. In principe zijn vrijwel alle vrijstaande modellen tegenwoordig geschikt voor onderbouw. Wat hiervoor wel van belang is, is dat jouw aanrechtblad ten minste 60 centimeter diep is.
Inbouw: geïntegreerd of volledig geïntegreerd
Kies je voor een inbouw-model, dan kun je deze kopen als geïntegreerde of volledig geïntegreerde vaatwasser. Als het apparaat volledig geïntegreerd is, wordt het bedieningspaneel volledig weggewerkt , zodat deze van buiten niet meer zichtbaar is. Het apparaat wordt achter de keukenkastjes verder weggewerkt in de keuken, zodat deze volledig geïntegreerd wordt met jouw keukeninterieur. Bij een geïntegreerd model kun je het bedieningspaneel juist nog wel zien en zie je duidelijk waar het inbouw-model zich in de keuken bevindt.
Energiezuinigheid
Vervolgens komen we aan bij de mate van energiezuinigheid van de verschillende modellen. Hierbij gaat het om zowel het water- als het stroomverbruik, wat wordt aangegeven doormiddel van een energieklasse (A t/m G). Koop je een model met een A-klasse, dan bespaar je veel meer op de energie, dan wanneer je een model aanschaft met een lagere energieklasse.
Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de energieklasse wettelijk verplicht is om te vermelden sinds 1999. Modellen van voor deze tijd hebben dan ook nog geen energieklasse. Daarnaast wordt het was- en droogresultaat aangegeven met de letters A tot en met G. Koop jij een nieuwe vaatwasser, dan kun je uitgaan van een machine die het label A++ heeft wat betreft energiezuinigheid. De meeste apparaten hebben momenteel het label A of B voor hun droog- en wasresultaat.
Tevens is het handig om te bedenken dat je meer energie verbruikt bij een hoge temperatuur. Er zijn echter ook modellen op de markt met een zogeheten Zeoliet-techniek, waarmee je kunt drogen met een extra lage temperatuur. Daarnaast kun je gebruik maken van een Eco-programma, zodat je per keer extra bespaart op de energiekosten.
Verbruik afwasmachines
Wanneer je een was doet met de vaatwasser, verbruikt de machine doorgaans tussen de 10 en 12 liter water per keer. Als we kijken naar het stroomverbruik, ligt dat doorgaans tussen de 0,80 en 1,20 kWh stroom per afwasbeurt. Dit zijn gemiddelden, dus je kunt je voorstellen dat een zeer volle en vieze vaat meer water er stroom vergt. Wat in dit opzicht echter wel handig is, is dat veel van de nieuwere afwasmachines speciale sensoren hebben waarmee ze de vervuilingsgraad kunnen meten.
Hierop passen ze vervolgens de waterhoeveelheid, de duur van het programma en de hoeveelheid afwasmiddel aan. Het resulteert in energiezuinigere wasprogramma’s. Hetzelfde kan worden gezegd over vaatwasmachines met halve belading, die je kunt gebruiken bij een halve vaat. Zo maak je slechts gebruik van de helft van de hoeveelheid stroom en water.
Energieklasse vaatwassers
Aangezien de nieuwe modellen doorgaans gebruik maken van deze geavanceerde functies, raden we jou aan om een zo nieuw mogelijk apparaat te kopen. Zo bespaar je maximaal op de energiekosten. Bovendien ben je hierdoor niet alleen een vriend van jouw portemonnee, maar ook van het milieu!
Geluidsniveau
Een ander punt om naar te kijken, is het geluidsniveau van de vaatwasser. Vooral wanneer je een open keuken hebt, kan het vervelend zijn om een lawaaiige vaatwasser in huis te hebben. Een geluidsniveau van maximaal 47 dB is in dit geval wenselijk, en we willen je erop wijzen dat vaatwassers steeds zachter zijn. De nieuwe generatie vaatwassers heeft soms zelfs een geluidsniveau van lager dan 40 dB. Een ander punt om op te letten is dat sommige producenten van vaatwassers het geluidniveau noteren dat is toegespitst op de situatie indien deze onder het aanrechtblad is ingebouwd. Dit niveau ligt enkele decibellen lager.
Afmetingen vaatwasmachine
Vervolgens komen we toe aan de afmetingen. Voor jouw aankoop zal het belangrijk zijn dat je een vaatwasser aanschaft met de juiste afmetingen voor jouw aanrecht. Hierbij geldt dat een vaatwasser doorgaans 85 centimeter hoog is, wat neerkomt op de hoogte van een aanrechtblad. Daarnaast is de vaatwasser doorgaans 45 of 60 centimeter breed. Dit zijn zowel de standaardafmetingen voor vrijstaande als inbouw-afwasmachines.
Aantal couverts
Daarnaast maken vaatwassers gebruik van couverts. Hierbij wordt aangegeven hoeveel bestek, borden en kopjes er in de afwasmachine passen. Wanneer we de standaardafmetingen gebruiken voor een wasmachine (85 cm hoog en 45 cm breed), zitten er meestal 9 couverts in. Is de vaatwasser 60 centimeter breed, dan kun je uitgaan van 12 couverts. Andere factoren die meespelen zijn de flexibiliteit van de inrichting van het apparaat en de diepte van de inrichting.
- Afwasmachine met 6 couverts
- Afwasmachine met 9 couverts
- Afwasmachine met 10 couverts
- Afwasmachine met 12 couverts
- Afwasmachine met 13 couverts
- Afwasmachine met 14 couverts
- Afwasmachine met 15 couverts
- Afwasmachine met 16 couverts
Soorten wasmiddelen
Er zijn verschillende soorten wasmiddelen op de markt en meerdere apparaten met functies hiervoor. We kennen allemaal het zout en glansspoelmiddel, maar wat we tegenwoordig veel zien zijn de 3-in-1 afwastabletten. Hierbij zit het zout en glansspoelmiddel automatisch in het tablet verwerkt. Je kunt tevens kiezen voor een vaatwasser met een 3-in-1-functie, zodat je een dergelijk tablet gemakkelijk kunt toevoegen. Het voordeel van dit tablet is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Kies je echter voor zout en glansspoelmiddel, dan ben je goedkoper uit.
Verschillende programma’s
Een vaatwasser maakt gebruik van verschillende programma’s, met als doel het jou gemakkelijker te maken in de keuken. Eerder al besproken we het Eco-programma voor het energiezuiniger wassen van de vaat. Je kunt tevens kiezen voor een kort programma (voor een korte was) en een voorspoelprogramma (voor het efficiënt voorspoelen van de vieze vaat).
Tevens zijn er veel automatische programma’s om gebruik van te maken. Zo kun je kiezen voor een automatisch programma van 40 tot 50 graden voor het schoonmaken van glazen, bestek en kleine bordjes. Heb je echter behoorlijk vieze vaat te wassen, dan voldoet een programma van 60 tot 70 graden beter.
Extra functies
De nieuwe vaatwassers kennen doorgaans veel extra functies. De bekendste varianten zijn Uitgestelde Start, Resttijdindicatie, Aquastop, Waterontharder en Kinderbeveiliging. Met Uitgestelde Start (ook wel: startuitstel) kun je een programma uitstellen tot vele uren in de toekomst. Zo kun je in de ochtend al regelen dat de vaat schoon is als je ’s middags thuiskomt van jouw werk. Met behulp van Resttijdindicatie op het scherm zie je hoe ver een programma op moment van spreken is.
Voor de veiligheid maken veel machines gebruik van Kinderbeveiliging (een kinderslot), zodat spelende kinderen het apparaat niet zomaar open kunnen krijgen. Aquastop is een andere veiligheidsfunctie. In het geval van overstromen wordt de watertoevoer automatisch stopgezet, zodat de waterschade beperkt blijft.
Waar op letten bij het kopen van een vaatwasser?
Wil jij meer tips hebben voor het kopen van een vaatwasser, dan is het handig om het onderstaande filmpje te bekijken van de Consumentenbond. Hierin worden handige tips gegeven voor het uitkiezen van een goede vaatwasser:
Tips vaatwasser kopen
Vaatwassers vergelijken
Op Slimster.nl kun je de verschillende vaatwassers vergelijken. Maak gebruik van het filtermenu om de prijs, afmetingen en voorkeursfuncties te selecteren. Op deze pagina komen vervolgens de geschikte modellen in beeld te staan, waarna je ze kunt bekijken en vergelijken. Je kunt ingaan op een aanbieding en de goedkoopste vaatwasser vinden. Slimster.nl hanteert verschillende prijzen van meerdere aangesloten webshops. Je kunt via hen online jouw nieuwe vaatwasser kopen!