• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Duurzaam wonen

  Duurzaam wonen: hoe huis verduurzamen?

  Ga naar

  Huis duurzaam maken

  Steeds meer huiseigenaren investeren in duurzame oplossingen voor hun huis. Duurzaam wonen heeft enkele belangrijke voordelen, zoals minder energiekosten en meer wooncomfort. Wil jij ook je bestaande woning verduurzamen? Je huis duurzaam maken is niet moeilijk, als je maar weet waar je op moet letten.

  Voordelen woning verduurzamen

  • Meer wooncomfort
  • Gezond binnenklimaat
  • Investering terugverdienen
  • Lagere energierekening

  Stappen huis verduurzamen

  Je kunt je bestaande huis verduurzamen op vele manieren. Wat is de meest gebruikte volgorde om een duurzaam huis te maken?

  1. Huis isoleren en ventileren
  2. Duurzaam energie opwekken
  3. Duurzaam huis verwarmen
  Van het gas af?

  Duurzaam huis isoleren & ventileren

  Waar moet je beginnen als je jouw woning duurzaam wilt maken? De eerste stap is je woning isoleren. Zelf energie opwekken heeft weinig zin als je huis niet goed geïsoleerd is en veel energie verliest. Door je woning te isoleren bespaar je honderden euro’s op je stookkosten én stoot je minder CO2 uit.

  Starten met isolatie?

  Bestaand huis verduurzamen? Begin dan met deze 3 maatregelen:

  1. Spouwmuur isoleren
  2. Dak isoleren
  3. Isolatieglas

  Let op: isoleer je jouw woning beter? Zorg dan ook dat je naar de ventilatie laat kijken, om een gezond binnenklimaat te garanderen.

  Isolatie

  Isolatieglas

  Ventilatie

  Duurzaam energie opwekken

  Zelf energie opwekken? Vooral zonne-energie is een populaire manier om je eigen stroom op te wekken. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Heb je een elektrische auto of wil je deze aanschaffen? Je kunt dan een laadpaal combineren met zonnepanelen.

  Zonnepanelen

  Duurzaam huis verwarmen

  Wil je jouw huis duurzaam verwarmen? Dan heb je verschillende opties. Is het tijd voor een nieuwe cv-ketel? Je kunt dan gaan voor een hybride warmtepomp met cv-ketel. Dit is een goede eerste stap richting gasloos verwarmen. Uiteraard is een volledig elektrische warmtepomp ook mogelijk. Andere mogelijkheden voor duurzaam je woning verwarmen, zijn een zonneboiler, infrarood panelen en lagetemperatuur verwarming zoals vloerverwarming.

  Warmtepomp

  Zonneboiler

  Vloerverwarming

  Hoe energiezuinig is jouw woning?

  huis energiezuinig maken

  Wil je jouw huis energiezuinig maken? Dit is goed voor je portemonnee en je draagt bij aan een beter klimaat. Wat zijn de beste maatregelen om jouw CO2-voetafdruk te verkleinen?

  1. Spouwmuur isoleren
   Spouwmuurisolatie levert je per jaar de hoogste besparing CO2 op.
  2. Dak isoleren
   Laat je jouw schuine dak isoleren, dan bespaar je ook aanzienlijk op je jaarlijkse CO2-uitstoot.
  3. Zonnepanelen
   Met behulp van zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op en dalen je energiekosten. Een lagere energierekening = minder CO2-uitstoot.
  4. Hybride warmtepomp
   Met een hybride warmtepomp verbruik je minder gas, maar meer stroom. Toch verkleint je CO2-voetafdruk. Wil je nog energiezuiniger wonen? Combineer de warmtepomp dan met zonnepanelen.
  5. HR++ glas
   Vervang enkel of dubbel glas voor isolerend HR++ glas. Zo voorkom je warmteverlies via de ramen en hoef je minder te stoken. Minder stoken = minder CO2-uitstoot. Nog energiezuiniger is triple glas in combinatie met nieuwe kozijnen.

  Duurzaam wonen subsidie

  Welke subsidies kun je gebruiken voor duurzaam wonen? Er is geen landelijke zonnepanelen subsidie, maar voor andere energiezuinige maatregelen kun je wel subsidie krijgen. In 2020 kun je gebruikmaken van de SEEH-subsidie en de ISDE-subsidie.

  SEEH subsidie

  Laat je 2 of meer energiebesparende en isolerende maatregelen uitvoeren voor 1 januari 2021? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH. De SEEH is vooral bedoeld als isolatie subsidie, maar er zijn ook nog aanvullende subsidies mogelijk.

  woning verduurzamen subsidie
  SEEH subsidie tijdelijk verhoogd! De subsidiebedragen van de SEEH subsidie zijn tijdelijk verhoogd, dus vraag in 2020 nog je subsidie aan.

  ISDE subsidie

  Wil je een zonneboiler of warmtepomp laten installeren? Bekijk dan of je recht hebt op de ISDE-subsidie. Vanaf 2021 vallen ook de energiebesparende maatregelen onder deze subsidie. Ook bepaalde ventilatiesystemen vallen onder de ISDE-subsidie.

  Hoe duurzaam wonen financieren?

  Wil je jouw huis duurzamer maken, dan vergt dat een flinke investering. Je verdient je investering op den duur terug, maar je moet het geld wel beschikbaar hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw huis duurzamer te maken, zoals een lening of extra hypotheek afsluiten. Ontdek meer:

  Laat je huis duurzamer maken door expert

  Ga je net van start met het verduurzamen van je oude huis? Of heb je jouw huis al geïsoleerd en ga je nu zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen? Bij alle duurzame maatregelen is het verstandig de hulp in te schakelen van een expert. Laat je adviseren over de mogelijkheden en laat de installatie ook over aan de expert. Zo profiteer je optimaal van je duurzame investeringen.

  Meer informatie