Help, mijn buren gaan verbouwen! Wat nu?

Help, mijn buren gaan verbouwen! Wat nu?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
2 minuten

Gaan de buren verbouwen? Of een aanbouw doen? Dan kun je hier ongemak van hebben. De verbouwing kan geluidsoverlast geven of rommel op straat. Hoe ga je hiermee om? Of andersom. Jij wilt verbouwen, hoe houd je dan rekening met je buren?

Maak samen afspraken

Ga je beginnen aan een verbouwing? Breng de buren op de hoogte. Probeer afspraken te maken. Bijvoorbeeld over hoe laat het stil is of hoe lang de verbouwing duurt. Zijn je buren begonnen aan de verbouwing? Erger jij je aan lawaai, troep of andere zaken? Loop even naar ze toe en ga met ze in gesprek. Zo weet je waar je aan toe bent.

Accepteer tijdelijke overlast door verbouwing

Dat het goed is rekening te houden met omwonenden, spreekt voor zich. Maar iedereen heeft het recht om te verbouwen en dat maakt nu eenmaal lawaai. Irriteer jij je aan de verbouwing? Stel jezelf eens de vraag: zijn je irritaties realistisch? Soms is het goed de rommel en het lawaai gewoon even te accepteren en interesse te tonen.

Gebruik gehoorbescherming

Doe je buren oordoppen cadeau. Een verbouwing vindt vaak overdag plaats. Het kan vervelend zijn om steeds naar het geklop, gezaag en geboor van de verbouwing te luisteren. Dat geldt mogelijk ook voor jezelf. Gehoorbescherming kan een prettige oplossing zijn. Ontdek hier meer informatie over gehoorbescherming.

Buren gebruiken mijn erf voor hun verbouwing

Gebruik maken van het erf van je buren tijdens een verbouwing mag tot op zekere hoogte. De regels hiervoor staan in het Burgerlijk Wetboek en heet ook wel het ‘ladderrecht’. Daarin is opgenomen dat het bijvoorbeeld alleen is toegestaan als de verbouwing onmogelijk op een andere manier kan. Netjes is wel om je buren ook hierover te informeren.

Schakel een onafhankelijke partij in

Als onderling praten niet helpt en er teveel irritaties zijn om het erbij te laten zitten, schakel dan een derde partij in. Kijk of jouw gemeente buurtbemiddeling aanbiedt. Dit is een onafhankelijke partij van vrijwilligers die een brug kan slaan tussen jou en de buren. Je kunt ook naar de politie of de gemeente.

Naar de rechter vanwege ruzie door verbouwing

Heeft de verbouwing zoveel frustratie gegeven dat jullie relatie hierdoor scheef is komen te liggen? Heeft het gesprek met de buurtbemiddeling, politie of gemeente niet geholpen? Dan kan je naar de civiele rechter gaan. Die bepaalt of er sprake is van wetsovertreding.

Bang voor schade door verbouwing bij de buren?

Sluit een goede verzekering af. Laat een nulmeting doen door een bouwkundige en spreek met de buren af wie hiervoor betaalt. Hij legt de staat vast van de woning voor de verbouwing. Mocht er tijdens het bouwen iets gebeuren waarbij schade aan huis ontstaat, dan is er bewijs dat er eerst nog niets mankeerde. Dat is handig voor de verzekering.

Schade ontdekt? Laat het oplossen door een vakman
Gratis aannemer offertes
Schilderwerk beschadigd? Laat het repareren door een schilder
Gratis aannemer offertes

Verbouwen? Regel een vergunning!

Help mijn buren gaan verbouwen

Controleer of je een vergunning nodig hebt door contact op te nemen met de gemeente. Hebben jouw buren dat niet gedaan? Ga hierover met ze in gesprek. Misschien is een omgevingsvergunning niet nodig of zijn ze zich onbewust van het feit dat ze regels overtreden. Je kunt alsnog contact opnemen met de gemeente om toestemming te vragen.

Vergunning regelen

Terrasoverkapping

Terrasoverkapping

Mag je jouw terrasoverkapping vergunningvrij bouwen of heb je een overkapping vergunning nodig? Voldoet jouw overkapping aan 4 voorwaarden, dan mag je vergunningvrij een overkapping bouwen. Zo niet, dan moet je een terrasoverkapping vergunning aanvragen.
Meer informatie
Kelder

Kelder

Een kelder bouwen mag alleen met een kelder vergunning. Er moet grondig worden onderzocht of de fundering van je huis en de kwaliteit van de bodem in orde zijn. Een aannemer kan je helpen bij de aanvraag van een kelder vergunning.
Meer informatie
Trap

Trap

Wil je een vaste zoldertrap maken? Wil je jouw huidige trap verplaatsen? Een nieuwe trap kan vaak vergunningsvrij worden geplaatst. Maar in sommige gevallen heb je wél een trap vergunning nodig. Wat zijn de vergunning voorwaarden voor het plaatsen van een nieuwe trap? Tip: Voor een traprenovatie heb je doorgaans geen vergunning nodig.
Meer informatie
Carport

Carport

Als je een carport bouwen wilt, is een van de eerste vragen die in je opkomt: heb ik een vergunning nodig voor een carport? Kun je een carport vergunningvrij laten plaatsen of moet je een carport vergunning aanvragen voor je een nieuwe carport plaatsen kunt?
Meer informatie
Serre

Serre

Als je een nieuwe serre laat plaatsen, wil je uiteraard ook weten of je hiervoor een vergunning voor nodig hebt. Kan je de serre vergunningsvrij plaatsen of heb je een vergunning nodig voor jouw nieuwe serre aanbouw?
Meer informatie
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen voorbeelden Vergunning nodig? Zonnepanelen op de grond / in veldopstelling Zonnepanelen in tuin Zonnepanelen op boerderij Zonnepanelen op carport Zonnepanelen op dakkapel Zonnepanelen op garage of schuur Zonnepanelen op gevel Zonnepanelen op groendak Zonnepanelen op monument Zonnepanelen op rieten dak Zonnepanelen op schuin dak Zonnepanelen op serre Zonnepanelen op tuinhuis Zonnepanelen op uitbouw Zonnepanelen op veranda In de meeste gevallen kun je zonnepanelen vergunningvrij laten plaatsen, maar soms ook niet. Wil je zeker weten of je een vergunning nodig hebt voor het installeren van zonnepanelen? Dan kun je via het Omgevingsloket Online een vergunningcheck doen of vraag vrijblijvend zonnepanelen offertes aan, want de aangesloten specialisten kunnen je hierover adviseren en de aanvraag voor je regelen.
Meer informatie
Uitbouw

Uitbouw

Bij het plaatsen van een nieuwe uitbouw komt ook altijd de vraag kijken: kan ik een vergunningsvrije uitbouw plaatsen of heb ik een vergunning nodig? Wat zijn de regels met betrekking tot een uitbouw vergunning? Lees hier alles over de bouwvergunning van een aanbouw.
Meer informatie
Nokverhoging

Nokverhoging

De naam nokverhoging zegt het al: je verhoogt de nok van je woning. Maar heb je een bouwvergunning nodig voor een verhoogde nok? Wil je de nok verhogen van je woning, dan heb je altijd een bouwvergunning nodig. Je kan dus nooit vergunningvrij de nok verhogen of een extra verdieping plaatsen. Bij een dakkapel is een vergunning niet altijd nodig, maar bij een dakopbouw of nokverhoging wel.
Meer informatie
Dakramen

Dakramen

Wil jij graag nieuwe dakramen laten plaatsen, maar weet je niet zeker of je een vergunning nodig hebt? Vaak heb je geen omgevingsvergunning nodig voor nieuwe dakramen, maar er zijn uitzonderingen. Lees verder voor de voorwaarden en regels wat betreft dakraam vergunningen.
Meer informatie
Dakopbouw

Dakopbouw

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakopbouw? Het antwoord is: ja. Een extra verdieping plaatsen kan nooit zonder vergunning.
Meer informatie
Dakkapellen

Dakkapellen

Ga je een dakkapel plaatsen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de dakkapel vergunning. Moet je een dakkapel vergunning aanvragen? Wat kost deze vergunning? Kan mijn dakkapel aan de voorzijde vergunningsvrij? Zijn de dakkapel regels versoepeld in 2024? Check alles over dakkapel vergunningen, van de regels, voorwaarden tot de kosten.
Meer informatie
Windturbine

Windturbine

Wil je een grote windmolen laten bouwen of een kleine windturbine plaatsen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de regels van windmolens plaatsen. Heb je voor een windmolen op dak een vergunning nodig of kan je een windmolen vergunningsvrij laten plaatsen? Check alles over windturbine vergunningen, voorwaarden en andere windturbine regels.
Meer informatie