Aanbouw vergunning nodig?

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Bij het plaatsen van een nieuwe uitbouw komt ook altijd de vraag kijken: kan ik een vergunningsvrije uitbouw plaatsen of heb ik een vergunning nodig? Wat zijn de regels met betrekking tot een uitbouw vergunning? Lees hier alles over de bouwvergunning van een aanbouw.

Aanbouw zonder vergunning?

Aanbouw zonder vergunning?

Het plaatsen van een aanbouw kan in sommige gevallen vergunningvrij. Vergunningvrij bouwen kan echter alleen op het achtererfgebied van een woning. Wat het achtererfgebied precies inhoudt, leggen we hieronder voor je uit. Daarna zetten we de belangrijkste eisen voor een vergunningvrije aanbouw voor je op een rij.
Uitbouw vergunningsvrij

Heb ik een uitbouw vergunning nodig?

Een bouwvergunning is bedoeld om de veiligheid van bewoners en omwonenden te garanderen. Je hebt niet altijd een bouwvergunning nodig, maar hoe weet je of je een vergunning moet aanvragen? We hebben de vergunningsvrije uitbouw regels voor je op een rij gezet.

Hoeveel meter uitbouwen zonder vergunning?

Mag je jouw uitbouw zonder vergunning plaatsen? Dit is ook afhankelijk van de oppervlakte van jouw grondgebied en de grootte van de uitbouw.

Bebouwingsgebied uitbouw

Bebouwingsgebied uitbouw

Je kan maar een beperkte oppervlakte van jouw grondgebied vergunningsvrij bebouwen. In het Besluit Omgevingsrecht is vastgelegd wat de maximale oppervlakte is waarop je vergunningsvrij mag bouwen (ook wel bebouwbare oppervlakte genoemd). Hoeveel vierkante meter van jouw grondgebied mag jij vergunningsvrij bebouwen?
Oppervlakte uitbouw

Wat kost een uitbouw vergunning?

De prijs van een bouwvergunning verschilt per gemeente, want iedere gemeente hanteert zijn eigen bouwleges. De kosten van een vergunning liggen gemiddeld tussen de 150 en 600 euro. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor het exacte bedrag.

Vakman regelt plaatsing + vergunning
Gratis offertes
slimster
Geen verrassingen
De kosten van de vergunning komen bovenop de prijs van de uitbouw. De specialisten in het Slimster netwerk hebben veel ervaring met het plaatsen van een uitbouw en alles wat erbij komt kijken. Zij helpen je graag bij het regelen van de vergunning.

Hoelang duurt een vergunningaanvraag?

uitbouw vergunning aanvragen

Het duurt ongeveer 14 weken voordat je de vergunning definitief ontvangt. De gemeente laat binnen 8 weken weten of de aanvraag is goedgekeurd. Ze houden daarmee rekening met:

 • het bestemmingsplan
 • de bouwverorderingen
 • het Burenrecht
 • de welstandseisen

Daarna krijgen omwonenden en belanghebbenden 6 weken de mogelijkheid om bezwaar te maken. Na die 6 weken wordt de vergunning pas definitief verleend.

Wat regelt de specialist?

 • de vergunning
 • de bouwtekening
 • opruimen van het bouwafval
Aanbouw vergunning
 • vrijblijvend advies bij jou thuis
 • hulp bij financiering
 • zekerheid/garantie na plaatsing

Vind beste specialist voor uitbouw + vergunning

AS memi bouw en renovatie
DRS projecten
IM2 bouw
soltectum
tanerflex
verandalux
Aannemersbedrijf F.H. v. Keulen
JS Badkamers
HGR Pro Bouw
ERIYA
DeLeidseBouwer
Cartexbouw
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis uitbouw offertes?
Geheel vrijblijvend
Aanbouw vergunning nodig?