Terrasoverkapping vergunning en regels

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Mag je jouw terrasoverkapping vergunningvrij bouwen of heb je een overkapping vergunning nodig? Voldoet jouw overkapping aan 4 voorwaarden, dan mag je vergunningvrij een overkapping bouwen. Zo niet, dan moet je een terrasoverkapping vergunning aanvragen.

Wanneer mag je een overkapping vergunningvrij bouwen?

Vergunningvrij een overkapping bouwen mag, als deze voldoet aan 4 voorwaarden:

  1. Staat op het achtererfgebied
  2. Oppervlakte is toegestaan
  3. Hoogte is toegestaan
  4. Functie is toegestaan

Lees verder en bepaal aan de hand van tabellen wat voor jouw overkapping de toegestane oppervlakte, hoogte en functie is.

Overkapping zonder vergunning bouwen

1. Staat op het achtererfgebied

De overkapping wordt op het achtererfgebied geplaatst. Dit is het gebied dat zich achter je huis bevindt. De terrasoverkapping wordt dus achter je huis geplaatst en niet aan de voorkant of zijkant van je woning.

2. Oppervlakte is toegestaan

In onderstaande tabel kun je aflezen hoe groot je overkapping mag zijn als je de overkapping vergunningvrij wilt bouwen.

Afmeting van bebouwingsgebied* Hoeveel m2 mag je overkapping zijn?
Minder dan of gelijk aan 100m2 50% van het bebouwingsgebied
Meer dan 100m2 en minder dan 300 m2 50m2 + 20% van het gedeelte van het bebouwingsgebied dat boven de 100m2 ligt
Meer dan 300m2 90m2 + 10% van het gedeelte van het bebouwingsgebied dat boven de 300m2 ligt met een maximum van 150m2


* Het bebouwingsgebied is het oppervlakte van het achtererfgebied + het oppervlakte van de grond onder de aan het huis toegevoegde aan- en bijgebouwen.

Vrijstaande overkapping buiten 4 meter

3. Hoogte is toegestaan

In de onderstaande tabel wordt weergegeven hoe hoog je overkapping mag worden als je de terrasoverkapping vergunningvrij wilt bouwen.

Afstand tot het hoofdgebouw Hoe hoog mag je overkapping zijn?

De overkapping komt minder dan 4 meter van je huis vandaan (= overkapping aan huis)

De hoogte van de vloer van de 1e bouwlaag + 30 cm
De overkapping komt meer dan 4 meter van je huis vandaan (= vrijstaande overkapping) 3 meter*

*Er zijn mogelijkheden om hoger te bouwen, maar daarvoor gelden specifieke eisen voor bouwhoogte en dakvorm tov percelen in de buurt. Er mag niet teveel zonlicht worden weggenomen. De uiterste maximale bouwhoogte is 5 meter.

Vergunning overkapping aan huis

4. Functie is toegestaan

In de onderstaande tabel zie je welke functie is toegestaan onder je overkapping als je de terrasoverkapping vergunningvrij wilt bouwen.

Afstand tot het hoofdgebouw Welke functie mag je overkapping hebben?
De overkapping komt minder dan 4 meter van je huis vandaan (= overkapping aan huis) De functie moet gelijk of ondergeschikt zijn aan het gebruik van het hoofdgebouw (bv. keuken, uitbouw woonkamer of serre)
De overkapping komt meer dan 4 meter van je huis vandaan (= vrijstaande overkapping) De functie moet ondergeschikt zijn aan het gebruik van het hoofdgebouw (bv. berging, plantenkas of garage)
De overkapping komt gedeeltelijk binnen en gedeeltelijk buiten 4 meter van je huis De functie moet ondergeschikt zijn aan het gebruik van je hoofdgebouw (bv. berging, plantenkas of garage)

Voldoet jouw terrasoverkapping aan al deze voorwaarden, dan hoef je geen overkapping vergunning aan te vragen.

Check altijd bij je gemeente of je een bouwvergunning voor je overkapping nodig hebt!
Ook al ben je er vrij zeker van dat je voor je overkapping geen vergunning nodig hebt, je kunt het beter toch even checken. Het is zonde als je al bezig bent met de bouw van je overkapping en dan alsnog een overkapping omgevingsvergunning aanvragen moet en het werk stilligt tot je klaar bent met je aanvraag. Of nog erger: je mag niet bouwen van je gemeente en moet je overkapping weer afbreken.

Hoe vraag je een overkapping vergunning aan?

Een vergunning aanvraag voor een terrasoverkapping doe je bij je gemeente. Je geeft informatie over je bouwplannen en levert eventueel een bouwtekening in. Aan de hand van deze gegevens gaat de gemeente bepalen of je wel of geen overkapping bouwen mag.

Hoe lang duurt een overkapping vergunning aanvragen?

Je moet rekening houden met 14 weken voor de aanvraag van een overkapping vergunning. Binnen 8 weken krijg je te horen of de vergunning overkapping aanvraag is goedgekeurd. Daarna volgt een periode van 6 weken, waarin omwonenden bezwaar kunnen maken. Na deze 6 weken wordt de tuinoverkapping vergunning verleend.

Hoeveel kost een overkapping vergunning aanvraag?

De kosten voor de aanvraag van een terrasoverkapping verschillen per gemeente, maar de kosten zijn ongeveer 2,5% van de bouwkosten. De kosten kunnen wel flink oplopen, het verschil tussen gemeentes is groot. Check bij je gemeente wat jouw overkapping vergunningskosten zijn.

Overkapping plaatsen én overkapping vergunning door vakman

Terrasoverkapping vergunning en regels

Wil je een overkapping bouwen en heb je daarvoor een vergunning nodig? Als je gratis offertes aanvraagt bij Slimster ontvang je maximaal 4 offertes van vakmannen bij jou uit de regio. Deze specialisten kunnen je overkapping plaatsen én voor jou de vergunningsaanvraag voor de overkapping regelen. Je vergelijkt de vakmannen met elkaar op basis van kwaliteit en prijs en vind de beste deal.

Direct overkapping specialisten vergelijken

Verandi
Mira Veranda en Klusbedrijf
Kubon
Zuidplas Houtbouw
Makrosol
Benelux Veranda
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis terrasoverkapping offertes?
Geheel vrijblijvend
Terrasoverkapping vergunning en regels