Vergunning nodig voor trap?

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

Wil je een vaste zoldertrap maken? Wil je jouw huidige trap verplaatsen? Een nieuwe trap kan vaak vergunningsvrij worden geplaatst. Maar in sommige gevallen heb je wél een trap vergunning nodig. Wat zijn de vergunning voorwaarden voor het plaatsen van een nieuwe trap?

Tip: Voor een traprenovatie heb je doorgaans geen vergunning nodig.

Vergunning voorwaarden trap

Wanneer heb je een vergunning nodig als je een trap laat plaatsen? Er zijn 2 voorwaarden voor een trap vergunning.

Aanpassingen aan dragende constructie

Je hebt een vergunning nodig als er een aanpassing aan de dragende constructie wordt gedaan, bv bij het maken van een trapgat. Ga je jouw huidige trap verplaatsen? Ook dan is het verleggen van het trapgat nodig.

Een (betonnen) vloer is onderdeel van de dragende constructie. Moet er een nieuw trapgat worden gemaakt in deze betonnen vloer, dan heb je dus een vergunning nodig. Kan er een trapgat worden gemaakt zonder aanpassing van de constructie, dan heb je geen vergunning nodig. Door de vergunning wordt voorkomen dat er onveilige aanpassingen worden gedaan.

Wijziging in aantal woningen

Wijzigt het aantal woningen van het gebouw door de plaatsing van de trap? Dan heb je een vergunning nodig. Dit is het geval als er een splitsing van woonruimtes plaatsvindt.

Nieuwe trap plaatsen incl. vergunning?
Vind beste deal
Naast de vergunningsvoorwaarden moet je ook altijd aan het Bouwbesluit voldoen.

Vergunning nodig voor vaste trap naar zolder?

Vergunning nodig voor trap?

Heb je een vergunning nodig als je een vaste trap naar zolder maakt? Dit ligt aan de omstandigheden. Zit er al een trapgat op de juiste plek of moet deze worden verlegd? Moet het trapgat groter worden? Moeten er leidingen worden verlegd? Het is situatie afhankelijk of je een trap vergunning nodig hebt. Laat altijd een vakman kijken naar de situatie en overleg met de gemeente over een eventuele vergunningplicht. Zo weet je zeker dat je de trap volgens de regels plaatst.

Direct trap specialisten vergelijken

TrapXpress
Prostairs
Daniels traprenovatie
bhg traprenovatie
AMG traprenovatie
GP Decor
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis trap offertes?
Geheel vrijblijvend
Vergunning nodig voor trap?