• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 87.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Nokverhoging vergunning

De naam nokverhoging zegt het al: je verhoogt de nok van je woning. Voor het verhogen van je woning heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Een extra verdieping plaatsen of de nok verhogen kan niet vergunningvrij. Bij een dakkapel is een vergunning niet altijd nodig, maar bij een dakopbouw of nokverhoging wel.

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

De omgevingsvergunning vraag je aan bij de gemeente of het Omgevingsloket. Bij het Omgevingsloket heb je wel een DigiD nodig. Om een vergunning aan te vragen, moet je verschillende documenten opsturen, zoals de bouwtekening. De reguliere procedure ziet er als volgt uit:

  1. Aanvraag indienen bij gemeente of Omgevingsloket
  2. Er wordt contact opgenomen als de aanvraag incompleet is
  3. Aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente
  4. Aanvraag wordt goedgekeurd
  5. Omwonenden krijgen de kans om bezwaar aan te tekenen
  6. De gemeente laat weten of de vergunning is verleend
Specialist regelt plaatsing + vergunning

Hoe lang duurt de vergunningaanvraag?

Bij de reguliere procedure heeft de gemeente 8 weken de tijd om te reageren op jouw aanvraag. Is de aanvraag incompleet, dan kan het langer duren. Zorg dat je de aanvraag zo compleet mogelijk opstuurt. Na goedkeuring van de aanvraag krijgen omwonenden nog 6 weken de tijd om bezwaar te maken.

Niet bouwen voor vergunning bekend is

De nokverhoging vergunning wordt verleend als in de 6 weken geen bezwaar wordt gemaakt. We raden je aan om te wachten met bouwen totdat de vergunning ook werkelijk is verleend. Je kan anders een boete krijgen van de gemeente.

Kosten omgevingsvergunning De kosten van de vergunning verschillen per gemeente. De gemiddelde prijs in Nederland ligt tussen de 150 en 600 euro. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor het exacte bedrag.

Hoe wordt de aanvraag beoordeeld?

De vergunningaanvraag wordt beoordeeld op basis van 3 documenten: het bestemmingsplan, de welstandsnota en het Bouwbesluit. Een aanvraag moet aan alle voorwaarden en regels voldoen voordat de vergunning wordt verleend. Deze regels en voorwaarden hebben betrekking op de bestemming van het grondgebied, de uiterlijke kenmerken van het woongebied, de veiligheid en de gezondheid.

Hulp bij vergunningaanvraag

De specialisten die bij Slimster zijn aangesloten, hebben de nodige ervaring met het aanvragen van bouwvergunningen. Zij kunnen de vergunningaanvraag volledig uit handen nemen en zich ontfermen over de bouwtekening. Vraag gratis offertes aan en vind eenvoudig de beste deals. Zo bespaar je tijd en geld.

Vind beste vakman voor nokverhoging + vergunning
Klaassen Dakkapellen
Klok & Ruiter Dakkapellen
Wiko Dakkapellen
Bogers & Perfect Dakkapellen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal