Nokverhoging vergunning

Pascal van de Beek
Content Specialist
2 minuten

De naam nokverhoging zegt het al: je verhoogt de nok van je woning. Maar heb je een bouwvergunning nodig voor een verhoogde nok? Wil je de nok verhogen van je woning, dan heb je altijd een bouwvergunning nodig. Je kan dus nooit vergunningvrij de nok verhogen of een extra verdieping plaatsen. Bij een dakkapel is een vergunning niet altijd nodig, maar bij een dakopbouw of nokverhoging wel.

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

De nokverhoging vergunning vraag je aan bij de gemeente of het Omgevingsloket. Bij het Omgevingsloket heb je wel een DigiD nodig. Om een bouwvergunning aan te vragen, moet je verschillende documenten opsturen, zoals de bouwtekening. De reguliere procedure ziet er als volgt uit:

 1. Aanvraag indienen bij gemeente of Omgevingsloket
 2. Er wordt contact opgenomen als de aanvraag incompleet is
 3. Aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente
 4. Aanvraag wordt goedgekeurd
 5. Omwonenden krijgen de kans om bezwaar aan te tekenen
 6. De gemeente laat weten of de vergunning is verleend

Wil je liever niet zelf de vergunning van de nokverhogende dakkapel regelen? De nokverhoging-specialist neemt je alles rondom de vergunningaanvraag graag uit handen.

Specialist regelt plaatsing + vergunning
Gratis offertes

Hoe lang duurt een bouwvergunning aanvraag?

nokverhoging vergunning aanvragen

Heeft een bouwbedrijf of vakman een nokverhoging vergunning ingediend bij de gemeente? Dan duurt het ongeveer 14 weken voordat je de vergunning definitief ontvangt.

Fase 1

De gemeente heeft 8 weken de tijd om te reageren op jouw aanvraag. Is de aanvraag onvolledig, dan duurt het langer. Zorg ervoor dat je jouw aanvraag zo compleet mogelijk opstuurt.

Fase 2

Na goedkeuring van de gemeente krijgen omwonenden en belanghebbenden 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Hierna wordt de vergunning pas definitief verleend.

slimster
Niet bouwen voordat vergunning is afgegeven
De nokverhoging vergunning wordt verleend als er geen bezwaar wordt gemaakt. We raden je aan te wachten met bouwen totdat de vergunning ook werkelijk is verleend. Je kan anders een boete krijgen van de gemeente.

Kosten vergunning nokverhoging

Wat kost het om een nokverhoging vergunning aan te vragen? De nokverhoging vergunning kosten verschillen per gemeente. De gemiddelde prijs in Nederland ligt tussen de 150 en 600 euro. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor het exacte bedrag of laat je adviseren door een vakman.

Kosten van nokverhoging weten?
Nokverhoging prijzen

Hoe wordt de aanvraag beoordeeld?

De vergunningaanvraag wordt beoordeeld op basis van 3 documenten:

 • het bestemmingsplan
 • de welstandsnota
 • het Bouwbesluit.

Regels nokverhoging vergunning

Een aanvraag moet aan alle voorwaarden en regels voldoen voordat de vergunning wordt verleend. Deze regels en voorwaarden hebben betrekking op de bestemming van het grondgebied, de uiterlijke kenmerken van het woongebied en de veiligheid.

Hulp bij bouwvergunning aanvragen

Nokverhoging vergunning

De specialisten die bij Slimster zijn aangesloten, hebben de nodige ervaring met het aanvragen van nokverhoging vergunningen. Zij kunnen de vergunningaanvraag volledig uit handen nemen en zich ontfermen over de bouwtekening. Vraag gratis nokverhoging-offertes aan en vind eenvoudig de beste deals. Zo bespaar je tijd en geld.

574 nokverhoging-bedrijven vergelijken

Postema Dakkapellen
Kozijn Totaal Service
Klaassen Dakkapellen
Dakkapellen.nu
Dakkapel.nl
Bouw Advies XXL
Beens Dakkapellen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis nokverhoging offertes?
Geheel vrijblijvend
Nokverhoging vergunning