• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 120.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergunning nodig voor serre?

Vergunning nodig voor serre?

Als je een nieuwe serre laat plaatsen, wil je uiteraard ook weten of je hiervoor een vergunning voor nodig hebt. Kan je de serre vergunningsvrij plaatsen of heb je een vergunning nodig voor jouw nieuwe serre aanbouw?

Heb ik een serre vergunning nodig?

Een vergunning zorgt ervoor dat de veiligheid van bewoners en omwonenden gegarandeerd wordt. Je hoeft niet in alle situaties een bouwvergunning aan te vragen, maar hoe weet je of jij een serre vergunning nodig hebt? De regels van een serre en uitbouw komen overeen wat betreft de vergunning. Bekijk welke regels er zijn voor een vergunningsvrije serre.

Regels serre vergunningsvrij

De onderstaande voorwaarden zijn de belangrijkste eisen om vergunningvrij te mogen bouwen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan heb je een vergunning nodig om een aanbouw te plaatsen. Je kan een op de grond staande aanbouw vergunningvrij bouwen in het achtererfgebied, als je voldoet aan de volgende eisen: 1. voor zover op een afstand van niet meer dan 4 m van het oorspronkelijk hoofdgebouw, niet hoger dan: a. 5 m, b. 0,3 m boven de bovenkant van de scheidingsconstructie met de tweede bouwlaag van het hoofdgebouw, en c. het hoofdgebouw, 2. voor zover op een afstand van meer dan 4 m van het oorspronkelijk hoofdgebouw: a. indien hoger dan 3 m: voorzien van een schuin dak, de dakvoet niet hoger dan 3 m, de daknok gevormd door twee of meer schuine dakvlakken, met een hellingshoek van niet meer dan 55°, en waarbij de hoogte van de daknok niet meer is dan 5 m en verder wordt begrensd door de volgende formule: maximale daknokhoogte [m] = (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3, b. functioneel ondergeschikt aan het hoofdgebouw, tenzij het huisvesting betreft in verband met mantelzorg, 3. op een afstand van meer dan 1 m vanaf openbaar toegankelijk gebied, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn, 4. de ligging van een verblijfsgebied als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van het Bouwbesluit 2012, in geval van meer dan een bouwlaag, uitsluitend op de eerste bouwlaag, 5. niet voorzien van een dakterras, balkon of andere niet op de grond gelegen buitenruimte, 6. de oppervlakte van al dan niet met vergunning gebouwde bijbehorende bouwwerken in het bebouwingsgebied bedraagt niet meer dan: a. in geval van een bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2: 50% van dat bebouwingsgebied, b. in geval van een bebouwingsgebied groter dan 100 m2 en kleiner dan of gelijk aan 300 m2: 50 m2, vermeerderd met 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2, c. in geval van een bebouwingsgebied groter dan 300 m2: 90 m2, vermeerderd met 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van in totaal 150 m2, 7. niet aan of bij: a. een woonwagen, b. een hoofdgebouw waarvoor in de omgevingsvergunning voor het bouwen daarvan isbepaald dat de vergunninghouder na het verstrijken van een bij die vergunning aangegeven termijn verplicht is de voor de verlening van de vergunning bestaande toestand hersteld te hebben, c. een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf door één huishouden.

Vergunningsvrije serre

Kosten vergunning voor serre

Wat kost een serre vergunning? De kosten van een vergunning verschillen per gemeente. Iedere gemeente hanteert zijn eigen bouwleges, maar de kosten liggen gemiddeld tussen de 150 en 600 euro. Benieuwd naar de vergunning kosten in jouw gemeente? Raadpleeg dan de gemeente voor de exacte prijzen.

Vakman regelt montage + vergunning
Geen verrassingen De vergunningkosten komen bovenop de prijs van de serre. De vakmannen in het Slimster netwerk weten wat er allemaal bij een vergunningaanvraag komt kijken. Zij nemen je graag alles rondom de vergunningaanvraag uit handen.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag voor serre?

Houd rekening met ongeveer 14 weken voordat je de vergunning definitief ontvangt. De gemeente laat binnen 8 weken weten of de aanvraag is goedgekeurd, waarna er een periode van 6 weken is voor omwonenden om bezwaar te maken. Na die 6 weken wordt de vergunning pas definitief verleend.

Waar let de gemeente op bij de aanvraag?

  • Het Bestemmingsplan
  • De bouwverorderingen
  • Het Burenrecht
  • De welstandseisen

Serre plaatsen + vergunning door vakman

WIl je een serre laten plaatsen door een ervaren vakman en heb je ook een vergunning nodig? Vraag gratis offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Deze vakmannen kunnen de vergunningaanvraag voor je regelen én de serre naar jouw wensen plaatsen. Vergelijk de vakmannen op basis van prijs en kwaliteit, en kies welke vakman de beste deal heeft.

193 serre specialisten vergelijken

Verandalux Transparant
Bogers Serres
Tholes Glas Serre Exclusief
Bouwbedrijf Van de Water
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal