Gratis windturbine offertes?
Gratis & vrijblijvend

Windturbine vergunning nodig of niet?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wil je een grote windmolen laten bouwen of een kleine windturbine plaatsen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de regels van windmolens plaatsen. Heb je voor een windmolen op dak een vergunning nodig of kan je een windmolen vergunningsvrij laten plaatsen? Check alles over windturbine vergunningen, voorwaarden en andere windturbine regels.

Heb je een windturbine vergunning nodig?

Ja, voor het plaatsen van een kleine windturbine heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.

Voor het plaatsen van een grote windmolen moet je je ook altijd houden aan de wettelijke zorgplicht, omgevingsvergunning en bestemmingsplan. Ook zul je aan meerdere voorschriften moeten voldoen; geluidsvoorschriften en veiligheidsvoorschriften.

Geluidsvoorschriften voor een windmolen

Zo mag een windmolen of windmolenpark (verzameling van 3 of meer windturbines bij elkaar) jaarlijks niet meer dan 47 dB geluid veroorzaken en maximaal 41 dB in de nacht. Er kan ook een lagere norm gelden voor het windturbinegeluid, maar dan wordt dit vanuit de gemeente bepaalt.

Veiligheidsvoorschriften voor een windmolen

Naast geluidshinder van een windmolen, moet een windmolen ook jaarlijks gekeurd worden. Tijdens de keuring wordt gekeken naar noodzakelijke beveiliging, wordt er onderhoud uitgevoerd en reparaties door een erkende windmolen monteur.

Ook moet de windmolen worden beperkt op de hoeveelheid slagschaduw en andere risico’s of hinder. Vraag vrijblijvend windmolen offertes aan om advies van een windmolen monteur te krijgen over de exacte voorschriften.

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

vergunning kleine windmolen

Hoe vraag je een windturbine vergunning aan?

De omgevingsvergunning voor een windturbine vraag je aan bij je gemeente of het Omgevingsloket Online met je DigiD. De reguliere procedure voor het aanvragen van een vergunning voor een windmolen ziet er als volgt uit

 1. Controleer de vergunningplicht
 2. Aanvraag indienen via de gemeente of Omgevingsloket Online
 3. Aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente
 4. Omwonenden krijgen de kans om bezwaar aan te tekenen
 5. De gemeente laat weten of de vergunning is verleend

Documentatie windturbine vergunning

Om een vergunning te kunnen aanvragen heb je bepaalde documenten nodig. Welke documenten er nodig zijn, verschilt per gemeente. De meest opgevraagde documenten zijn:

 • Technische specificaties van de windturbine;
 • Geluidsrapport over de geluidsproductie van de windmolen;
 • Visuele impressie van de windturbine;
 • Aanzichttekening van het gebouw met hoogte gebouw en de windturbine;
 • Situatieschets met plaats van de windturbine.

Controleer daarom eerst welke documenten je nodig hebt, voordat je begint met het aanvragen van de vergunning. Wanneer een aanvraag niet compleet is, dan zal er contact met je worden opgenomen.

Laat windmolen plaatsen met vergunning
Gratis offertes

Hoe lang duurt het aanvragen van een windmolen vergunning?

windmolen vergunning aanvragen

Het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van een windmolen kan gemiddeld tot 8 weken duren. Mis je de benodigde documenten en is je aanvraag incompleet? Dan kan het langer duren. Daarnaast krijgen omwonenden ook 6 weken de kans om bezwaar te maken.

Plaatsen van windmolen zonder vergunning

Heb je geen zin om een vergunning aan te vragen en wil je alvast beginnen met het plaatsen van de windmolen? Wacht alsnog met het plaatsen van de windmolen, totdat de vergunning ook werkelijk verleend is. De gemeente kan je namelijk een boete geven wanneer je een kleine windmolen zonder vergunning gaat plaatsen.

Hulp nodig bij vergunningaanvraag windmolen?

Windturbine vergunning

De windmolen bedrijven die bij Slimster zijn aangesloten, hebben de nodige ervaring met het aanvragen van bouwvergunningen. Zij kunnen de vergunningaanvraag volledig uit handen nemen en de windturbine ook plaatsen. Vraag gratis windmolen offertes aan en vind eenvoudig de beste deal. Zo bespaar je tijd en geld.

Beste deal voor windturbine + vergunning?

logo windturbine specialist
windturbine bedrijf logo
logo windturbine monteur
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal