Subsidie voor een windturbine in 2023

Pascal van de Beek
Product Specialist
5 minuten

Welke windmolen subsidie is mogelijk in 2023? Welke regelingen zijn er voor particulieren of zakelijke gebruikers vanuit de overheid? Ontdek de mogelijkheden voor windmolen subsidie en bekijk andere regelingen.

Windmolen subsidie mogelijk in 2023?

Regelingen 2023 Particulier Kleinverbruik Grootverbruik
KIA

❌

βœ…

βœ…

EIA

❌

βœ…

❌

SDE++

❌

❌

βœ…

ISDE

❌

βœ…

❌

Windturbine met subsidie laten plaatsen?
Gratis offertes
subsidie windmolen particulier

Subsidie windmolen voor particulieren in 2023 mogelijk?

Voor particulieren is het niet mogelijk om landelijk subsidie voor een windturbine aan te vragen. Het kan alsnog interessant zijn om als particulier een windturbine te laten plaatsen. Grotendeels komt dit door mogelijke lokale subsidies via de gemeente of andere regelingen, zoals de energiebespaarlening.

Meer informatie?

Meer informatie?

Ben je op zoek naar een andere manier van groene energie opwekken via de wind? Laat dan een windturbine plaatsen. De windmolen prijs begint vanaf € 600. Wil je een goede windturbine die genoeg energie voor je huishouden opwekt? Dan variëren de windturbine kosten al gauw tussen de € 6.000 - 35.000 inclusief installatie. De windturbine prijs kan nog hoger zijn wanneer je een windturbine met zonnepanelen laat plaatsen. Wil je de exacte windturbine prijs weten voor jouw woning? Vraag vrijblijvend windturbine offertes aan en voeg hier eventueel zonnepanelen offertes als extra optie aan.
Windmolen prijzen

Subsidie windmolens voor zakelijke gebruikers in 2023

Kun je als zakelijke gebruikers wel subsidie voor windmolens aanvragen? Het is als bedrijf, MKB-er of agrariër wel mogelijk om diverse windenergie subsidie aan te vragen.

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor windmolens
 • Energieinvesteringsaftrek voor windmolens
 • ISDE voor windmolens
Benieuwd naar meer informatie?
Windmolens zakelijk
subsidie kleine windmolens

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor windturbine

Wanneer je in aanmerking komt voor de energieinvesteringsaftrek van de RVO kun je eenmalig een belastingvoordeel krijgen bij de investering in een windturbine. Wanneer je zakelijk een windmolen laat plaatsen mag je eenmalig 45,5% van de investeringskosten aftrekken, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden Energie-investeringsaftrek

 • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de energielijst van de RVO;
 • Je hebt een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een windturbine;
 • Je investeert in duurzame bedrijfsmiddelen;
 • Je investeert minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel;
 • Aanvraag indienen binnen 3 maanden na aankoop windturbine.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor windmolens

Wanneer je als zakelijke gebruiker een grote windmolen laat plaatsen die je gebruikt voor je onderneming of boerderij, dan kun je in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (afgekort ‘KIA’). Met deze subsidie kun je tot maximaal 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je fiscale winst. De hoogte van het Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is afhankelijk van de hoogte van de investering.

De voorwaarde van deze regeling is dat je minimaal € 2.401 moet investeren tot een maximum van € 332.994 voor bedrijfsmiddelen voor jouw bedrijf. Je kunt deze regeling combineren met de Energieinvesteringsaftrek (afgekort ‘EIA’). Overleg met je boekhouder of accountant voor meer informatie over deze regeling.

Windmolen met subsidie laten plaatsen?
Gratis offertes
hoeveel subsidie windturbines

SDE++ subsidie voor windmolens

Wil je een windmolen plaatsen op land, meer of waterkering? Dan kun je in aanmerking komen voor de SDE++ subsidie. De SDE++ subsidie is van toepassing op grootverbruikers (met een aansluiting groter dan 3*80 Ampère)

Het is nog niet bekend wanneer/of in 2023 een SDE++-subsidieronde zal zijn. Houd daarvoor deze website in de gaten. De SDE++ kan je niet combineren met de andere regelingen; SCE, ISDE of de EIA.

Met de SDE subsidie kunnen grootverbruikers op een rendabele manier in windturbines investeren: ze ontvangen een vergoeding voor iedere opgewekte kWh. Het is bedoeld als stimulans voor grootverbruikers om hernieuwbare energie te producten of CO2-reducerende technieken toe te passen. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

ISDE voor kleinschalige windturbine zakelijk gebruikers

Je kunt ook windmolens subsidie aanvragen als zakelijke gebruiker via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Wanneer de windturbine voldoet aan de voorwaarden kun je in aanmerking komen voor deze subsidie. Hoeveel subsidie je voor windmolens kunt krijgen bedraagt maximaal € 66 per m2 rotoroppervlakte.

Voor kleine windturbines is er geen apparatenlijst vanuit het RVO. Om in aanmerking te komen moet je een minimale rotoroppervlakte van 50m2 nodig hebben en moet je dit kunnen aantonen. Bij het aanvragen van de windturbine subsidie kun je daarom de technische documentatie van de windturbine meesturen of zelf de rotoroppervlakte berekenen.

Vrijblijvend windmolen offertes

subsidies windmolens

Horizontale rotoroppervlakte windturbine

Hoe kun je horizontale rotordiameter windturbine berekenen? Het rotoroppervlak van een horizontale rotor-as kun je berekenen met de volgende formule:

Horizontaal rotoroppervlak = diameter van de rotor in metersΒ² / 4 x Ο€

Verticale rotoroppervlakte windturbine

Hoe kun je verticale rotorbladen windmolen berekenen? De rotordiameter van een windmolen verticaal berekenen kun je berekenen met de volgende som:

Verticaal rotoroppervlak = diameter van de rotor in meters x hoogte van de rotor in meters

Voorwaarden ISDE voor windturbines

Naast de rotoroppervlakte van de rotorbladen moet je ook aan onderstaande voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de windturbine subsidie:

 • Je bent een kleinverbruiker (maximaal 3 x 80 Ampère netaansluiting);
 • Je hebt een geldig KvK-nummer;
 • Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat je de windturbine laat plaatsen;
 • Je hebt een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een windturbine;
 • De windturbine wordt in Nederland geinstalleerd;
 • Je hebt een factuur of betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie van de monteur;
 • De windturbine is door een windmolen monteur geplaatst;
 • De windturbine wordt binnen 24 maanden gebruikt na ontvangst subsidie;
 • Je hebt geen recht op subsidie als je al eerder windturbine subsidie hebt ontvangen.
Benieuwd naar meer informatie?
ISDE subsidie

Hoe vraag ik subsidie aan voor windturbines?

Hoe kan je subsidie aanvragen voor windmolen? Ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier kun je per windturbine de actuele voorwaarden bekijken en windturbine subsidie aanvragen.

Installatie en advies over windturbine subsidies door specialist?

Subsidie windturbine

Benieuwd naar de mogelijkheden om windturbine met subsidie te laten plaatsen? Wil je advies over subsidies en regelingen waarvoor jij in aanmerking komt? Vraag gratis windturbine offertes aan via Slimster en kom in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn. Je vergelijkt de bedrijven op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie de opdracht krijgt.

Direct windturbine bedrijven vergelijken

logo windturbine specialist
windturbine bedrijf logo
logo windturbine monteur
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis windturbine offertes?
Geheel vrijblijvend
Subsidie voor een windturbine in 2023