Beleggen in windenergie in 2024

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Wil je aandelen in windmolens hebben, maar heb je geen ruimte voor een windmolen of vind je het plaatsen van een windturbine veel te duur? Dan kun je ook kiezen voor een stukje windmolen kopen en je spaargeld te investeren in windmolenparken. Maar welke windmolen investeringen kun je doen en hoe werkt het beleggen in windmolens?

Wat is investeren in windenergie?

Wanneer je wilt beleggen in groene energie, dan is investeren in windenergie op zee een goede optie. Je investeert namelijk in iets concreets en fysiek; windmolens. Vanwege de lage instap mogelijkheden van het investeren in windmolens kun je al met een klein bedrag beginnen.

Let op: Beleggen in windmolens gaat gepaard met risico's en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Investeren in windmolens is daarom alleen verstandig wanneer je de benodigde kennis en ervaring hebt of laat je adviseren door een deskundig iemand.

Toch windturbine laten plaatsen?
Gratis offertes
in windmolen investeren

Voordelen investeren in windmolens

 • Hoog rendement en hoge rente
 • Lage instapmogelijkheden
 • Veilige optie: groene energie wordt belangrijker
 • Je draagt bij aan verlagen CO2 uitstoot

Nadelen investeren in windmolens

 • Rendement afhankelijk van hoeveelheid wind
 • Let op! Je kunt (een deel van) je inleg verliezen

Hoe werkt het beleggen in windmolens?

Wil je als particulier investeren in windmolens? De kosten van een grote windmolen zijn gemiddeld € 1 - 5 miljoen. Niet iedereen heeft hier het budget voor, waardoor beleggen in duurzame energie van de wind een goede oplossing kan zijn. Er zijn verschillende manieren om in windenergie te beleggen:

Investeren in een windmolen via windmolen aandelen

De traditionele manier van beleggen in windenergie is het kopen van aandelen van beursgenoteerde windenergiebedrijven. Wanneer je aandelen van windmolens koopt, dan wordt je gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf of de windmolens.

Wanneer je een aantal aandelen van een windenergie bedrijf hebt, dan kun je geld verdienen door het ontvangen van winstuitkering of de windenergie aandelen bij een hoge koers te verkopen. Er zitten wel risico’s vast aan investeren in windmolens via aandelen; de koers wisselt, waardoor er een grote kans op verlies aanwezig is.

Investeren in een windmolen via windmolen obligaties

Een andere manier van investeren in windmolens is het ‘kopen’ van groene obligaties (ook wel klimaatobligaties genoemd). Wanneer je obligaties windenergie koopt, dan leen je je geld uit aan de beheerder van het windmolenpark.

Hierdoor kan het windmolenbedrijf extra investeren en het windmolenpark uitbreiden. Als investeerder krijg je rendement uitbetaald: vaak is dit een vast rendement, maar er zijn aanbieders waarbij het rendement verschilt.

Investeren in een windmolen via stukje windmolen kopen

Er zijn ook windenergie bedrijven die ‘stukjes’ van een windmolen verkopen. Dit kan in de vorm van certificaten, delen van een windmolen of delen van de opbrengst.

Investeren in een windmolen via crowdfunding

Er zijn ook verschillende bedrijven waar je via crowdfunding kunt investeren in windmolens. Via Meewind of Oneplanetcrowd kun je investeren in groene energie zoals windenergie, maar ook stimulerende projecten van groen gas en aardwarmte. Bij dit soort platformen bepaal je vaak zelf de inleg, maar verschilt het rendement per project waar je investeert.

Wat is het rendement van beleggen in windparken?

Het rendement verschilt per organisatie en per windmolen investering:

 • Via aandelen: winstuitkering of verkoop windmolen aandelen
 • Via obligaties: vast of variërend rendementspercentage
 • Via windmolen delen: windmolen opbrengst per deel
 • Via crowdfunding: verschillend rendement per project
hoe in windenergie investeren

Waar kun je investeren in windmolens?

Bij WeertEnergie kun je voor een vast bedrag per jaar een certificaat kopen en lid worden. Ze hebben naast een windmolenpark ook een zonnepanelenpark die je met het vaste bedrag financiert, waarbij je jaarlijks een rendement ontvangt. Ook kun je lokaal opgewekte stroom afnemen.

Je kunt ook delen van een windmolen kopen bij de Windcentrale. Dit worden ‘Winddelen’ genoemd en per deel is goed voor gemiddeld 500 kWh stroom per jaar. Met zo’n deel produceer je je eigen groene stroom en word je mede-eigenaar van de windmolen. Per winddeel betaal je een bepaalde prijs per stuk, waarbij ze een klein bedrag per maand gebruiken voor onderhoud en verzekering. De opbrengst wordt in mindering gebracht op je jaarnota, waardoor je profiteert van een lage stroomprijs.

Ook kun je de opbrengst van een stukje windmolen kopen. Per Windvanger van Greenchoice ontvang je 125 kWh per jaar en wordt in mindering gebracht op je jaarlijkse energierekening. Via een app zie je direct wat dit voor jou oplevert. Daarnaast heb je geen verdere onderhoudskosten, maar word je geen “eigenaar” van de windmolen.

Vind beste windmolen deal

Beleggen in windmolens

Wil je naast het investeren in een windmolen ook zelf energie opwekken met een windturbine? Vraag gratis en vrijblijvend windturbine offertes aan via Slimster en vergelijk maximaal 3 bedrijven die werken in jouw regio. Je kiest zelf het windturbine bedrijf met de beste deal en bespaar je op je nieuwe windturbine.

Direct regionale windturbine bedrijven vergelijken

logo windturbine specialist
windturbine bedrijf logo
logo windturbine monteur
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis windturbine offertes?
Geheel vrijblijvend
Beleggen in windenergie in 2024