• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 138.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Welke kleur kies ik voor kozijnen?
Ga naar

Welke kleur kies ik voor kozijnen?

Laat je je kozijnen vervangen of wil je je kozijnen nieuw schilderwerk geven? Het kan lastig zijn om de juiste kleur voor je kozijnen te kiezen. Daarom geeft Slimster je in deze blog tips en kan je kleur ideeën opdoen.

Wat betekent een RAL-code?

RAL is een bepaald systeem om kleuren te onderscheiden. Zo is RAL9010 een andere kleur wit dan RAL9001. Hieronder vind je een overzicht van een aantal RAL codes:

RAL-code Kleur RAL-code Kleur
1000 - 1037 Geel- en beigetinten 6000 - 6038 Groentinten
2000 - 2013 Oranjetinten 7000 - 7048 Grijstinten
3000 - 3033 Roodtinten 8000 - 8029 Bruintinten
4001 - 4012 Violettinten 9001 - 9023 Wit- en zwarttinten
5000 - 5026 Blauwtinten

Welke kleur kozijnen buiten?

De uitstraling van je woning wordt deels bepaald door de kleur van je kozijnen en deuren. Door op andere kleuren van je huis te letten kun je eenvoudig de juiste kleur kozijnen kiezen. Je mag niet zomaar je kozijnen de kleur geel of oranje geven, want je moet rekening houden met richtlijnen vanuit je gemeente. Het is daarom verstandig om bij twijfel contact op te nemen met jouw gemeente.

De kleuren op buitenkozijnen zien er vaak lichter uit. Daarnaast zal een schilder de deuren en kozijnen schilderen met 2 kleuren, zodat het contrast meer naar voren komt. De standaard ral kleuren voor kozijnen en deuren buiten zijn:

Kleur kozijnen:

 • Zuiver wit (RAL9010)
 • Crème wit (RAL9001)
 • Verkeerswit (RAL9016)

Kleur ramen en deuren:

 • Dennegroen (RAL6009)
 • Antraciet (RAL7016)
Je kozijnen andere kleur geven?

Welke kleur kozijnen binnen?

Voor de binnenkant ben je niet gebonden aan richtlijnen van de gemeente, maar hier adviseren we je om naar de kleuren van je interieur te kijken. Je kunt rekening houden met je binnenmuur, vloer, gordijnen of een kast. Vaak zijn de kozijnen binnen dezelfde kleur als de kozijnen buiten.

Bij binnendeuren en kozijnen binnen worden vaak de volgende kleuren gebruikt:

 • Zuiver wit (RAL9010)
 • Antraciet (RAL7016)
 • Crème wit (RAL9001)
kunststof kozijnen kleuren
zwarte kozijnen welke ral kleur

Welke kleur kozijnen bij wit huis?

Is de gevel van je woning wit of heb je een witte binnenmuur? Dan kun je gaan voor witte kozijnen. Heb je een industriële interieurstijl, dan kun je ook kiezen voor antraciet kozijnen of zwarte kozijnen. Hierdoor komt het contrast van de gevel en je kozijnen beter naar voren.

De ral kleuren voor donkere kozijnen zijn:

 • Zwart (RAL9005)
 • Antraciet (RAL7016)
 • Zwartgrijs (RAL7021)

Welke kleur kozijnen kies je bij rode bakstenen?

Heb je een gevel met rode bakstenen? Dan kan dit een degelijke en authentieke uitstraling aan jouw woning geven. Wil je deze uitstraling behouden? Stem dan de kleur van je kozijnen af op de rode gevel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor groene houten kozijnen met dieprode tinten of witte kunststof kozijnen met houtlook.

Welke kleur kozijnen kies je bij gele bakstenen?

Bestaat jouw gevel uit gele bakstenen? Dan zijn kozijnen met een lichte kleur een goede optie. Hierdoor krijgt je huis een rustige uitstraling. Vaak zal je lichte woningen met zuiver witte kozijnen (RAL 9010) zien. Ook kun je gaan voor kozijnen met blauwe tinten.

Kleur kozijnen veranderen

Bij houten kozijnen kun je makkelijker de kleur veranderen door deze te laten schilderen. Kies je ervoor om kunststof kozijnen, aluminium kozijnen of stalen kozijnen te laten plaatsen, dan kunnen de kozijnen in verschillende kleuren geleverd en geplaatst worden.

Bij kunststof, aluminium en staal kun je ervoor kiezen om deze ook te laten schilderen door een vakman met een speciaal soort verf of de kozijnen te voorzien van nieuwe folie. Zo zit je niet vast aan 1 kleur.

Benieuwd naar de kosten?

Meer inspiratie opdoen?

Wil je meer weten over schilderwerk of kozijnen? Bekijk schilderwerk prijzen, kozijnen prijzen of vraag direct vrijblijvend offertes aan en kom in contact met vakmannen die werken in jouw regio.

Kozijnen laten plaatsen?
Kozijnen laten schilderen?

Deel deze pagina