Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
Wijzigingen in ISDE subsidie vanaf 2020
Ga naar

Wijzigingen in ISDE subsidie vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) op 2 belangrijke punten. De subsidie voor pelletkachels en biomassaketels komt te vervallen, net als de subsidie voor warmtepompen in nieuwbouw woningen.

In november heeft minister Wiebes de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van de beleidsevaluatie van de ISDE. Ook maakte hij bekend op welke punten de ISDE vanaf 2020 wijzigt.

Wijzigingen per 1 januari 2020

De Investeringssubsidie Duurzame Energie verandert vanaf 1 januari 2020 op 2 belangrijke punten:

  1. Subsidie voor pelletkachels en biomassaketels vervalt
  2. Subsidie voor warmteapparaten in nieuwbouwpanden

Geen subsidie meer voor pelletkachel & biomassaketel

Per 1 januari 2020 krijg je geen subsidie meer op een pelletkachel of biomassaketel. Dit vanwege de hoge uitstoot aan stikstof, fijnstof en koolmonoxide. Wil je een pelletkachel of biomassaketel aanschaffen? Je kunt nog subsidie krijgen tot 1 januari 2020, maar dan moet de aanschaf, installatie én aanvraag nog in 2019 plaatsvinden.

Geen subsidie meer voor warmtepomp in nieuwbouw woning

Nieuwbouwwoningen waarbij de omgevingsvergunning op of na 1 juli 2018 is aangevraagd, hebben vanaf januari 2020 geen recht meer op subsidie voor een warmtepomp. Deze woningen moeten bij oplevering namelijk al voorzien zijn van een warmtesysteem zonder aardgas. ‘Per 1 juli vorig jaar moeten alle nieuwbouwhuizen gasloos gebouwd worden. Het is effectiever om de subsidie in te zetten voor het verduurzamen van de bestaande bouw’, schreef minister Wiebes in een brief aan de Kamer.

Wordt jouw nieuwbouw woning vanaf 2020 opgeleverd? Dan krijg je geen subsidie meer als je een nieuwe warmtepomp wilt plaatsen. Vooral deze wijziging komt hard aan bij de groep (toekomstige) woningeigenaren die rekening hielden met een subsidie voor hun nieuwe duurzame maatregel.

Subsidie warmtepompt voor bestaande woning blijft

Wil je een warmtepomp of zonneboiler in een bestaande woning laten plaatsen? Dan kun je ook in 2020 nog gebruikmaken van de ISDE-regeling. Meer weten over deze subsidieregeling?

Wat gaat er nog meer veranderen?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de ISDE-regeling tot 2030 wordt verlengd en verbreed. Wat dit inhoudt? De verbreding richt zich op subsidies voor isolatiemaatregelen door woningeigenaren en VvE’s.

De verbreding wordt nog uitgewerkt en gaat per 1 januari 2021 in. Tot die tijd kan voor deze isolatiemaatregelen de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) worden aangevraagd. Deze isolatie subsidie is sinds september 2019 weer beschikbaar en loopt tot en met december 2020.

Deel deze pagina