• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 112.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
6 tips voor kleine woonkamer inrichten

6 tips voor kleine woonkamer inrichten

Hoe kun je het beste een kleine woonkamer inrichten? Er zijn enkele slimme manier voor het inrichten van een kleine woonkamer, waardoor deze optisch groter lijkt. Wij zetten er 6 voor je op een rij.

1. Lichte kleuren in kleine woonkamer

Welke kleuren kun je het beste gebruiken in een kleine woonkamer? Een kleine woonkamer oogt nog krapper als je gebruikmaakt van donkere kleuren. Ga voor witte of neutrale kleuren op de wanden.

Laat ook een lichte vloer leggen. Wil je een geheel maken van de vloer en muren, gebruik dan dezelfde tinten. Kies bijvoorbeeld voor een witte vloer bij witte wanden, of plaats een lichtgrijze vloer bij dezelfde kleur muren. Geen zin om zelf aan de slag te gaan met verf of het leggen van een vloer? Ontdek dan de prijzen van het uitbesteden van deze klussen.

2. Gebruik één meubelstuk als blikvanger

Vaak wordt gedacht dat je een kleine ruimte het beste vol kunt zetten met een heleboel kleine meubelstukken. Niets is minder waar: ga juist voor een statement piece zoals een mooie hoekbank. Hieromheen kun je gebruikmaken van krukjes die ook dienst doen als bijzettafel en kleinere opbergmeubels.

Een groot meubelstuk als blikvanger gebruiken, geeft een kalme uitstraling. Ga je bijvoorbeeld voor een hoop losse stoelen in plaats van een mooie, grotere bank, dan kan dat druk ogen. Ook aan de muur kun je gebruikmaken van 1 kunstwerk in plaats van meerdere kleine schilderijen. Zo lijkt de ruimte minder volgepropt en dus groter.

3. Meubels van de vloer

Een kleine ruimte wil je groter laten lijken. Dit doe je onder meer door meubilair van de grond te halen. Kies dus voor meubels die op poten staan, zo lijken ze te zweven in de ruimte. Hetzelfde geldt voor het ophangen van opbergmeubels in plaats van ze op de grond te zetten.

4. Multifunctionele meubels

In een kleine woonkamer moet je slim omgaan met de ruimte. Ga voor multifunctionele meubels, zoals:

  • Een krukje die ook gebruikt wordt als bijzettafel
  • Een poef met opbergruimte
  • Een televisiemeubel met opbergruimte
  • Een tafeltje met lades

Op deze manier hoef je minder losse opbergers te kopen en plaatsen, jouw spullen hebben namelijk al een plek. Dit geeft ook nog eens een kalme indruk aan de ruimte.

5. Gebruik de wanden optimaal

Maak optimaal gebruik van de muren in je woonkamer. Hang planken op of plaats smalle, hoge kasten. Wandkasten met een dun frame en glazen deuren doen het bijvoorbeeld altijd goed in kleine woonkamers. Ook bij deze tip geldt: zorg voor een ruimtelijke indruk. Zet de wandkasten op pootjes of hang de planken 'onzichtbaar' aan de muur.

6. Ga de hoogte in

Je kunt een kleine woonkamer niet groter maken zonder ingrijpende verbouwing, maar je kunt deze ruimte wel groter laten lijken. Je kunt het plafond op verschillende manieren hoger laten ogen:

  • Hang lichte gordijnen op van plafond tot vloer
  • Hang spiegels aan de muur
  • Ga voor hangplanten in plaats van planten op de grond

Kleine woonkamer inrichten of woonkamer vergroten?

Hopelijk heb je nu wat extra ideeën opgedaan voor het inrichten van je kleine woonkamer. Gaat de kleine woonkamer inrichten jou echt niet soepel af en wil je liever meer ruimte creëren? Bekijk dan eens of het mogelijk is om jouw woonkamer uit te bouwen.

Meer informatie?

Is jouw woonkamer niet per se klein, maar wel smal? Eerder gaven we al tips voor een smalle woonkamer inrichten. Ook boden we al de helpende hand bij een kleine slaapkamer inrichten.

Deel deze pagina