9x vooroordelen vloerverwarming ontkracht

9x vooroordelen vloerverwarming ontkracht
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
3 minuten

Overweeg jij vloerverwarming in huis te plaatsen? Twijfel je nog omdat je soms geluiden hoort dat vloerverwarming nadelen heeft? Wij zetten de meest gehoorde misvattingen op een rijtje.

vloerverwarming houten vloer

1. Vloerverwarming onder een houten vloer is onmogelijk

Vloerverwarming kan niet onder laminaat of parket. Je hoort deze misvatting geregeld. Je vraagt je af onder welke vloer vloerverwarming kan? De waarheid: je kunt vloerverwarming met allerlei soorten vloeren combineren. Let wel op welke ondervloer je gebruikt. Daarnaast geldt dat het volgen van het opstartprotocol voor vloerverwarming nodig is.

Meer weten?

2. Vloerverwarming is duur

De meeste mensen denken dat vloerverwarming duur is en een grote investering vereist. In werkelijkheid kost het verwarmen van uw huis met vloerverwarming minder dan met radiatoren, omdat er bijna geen warmteverlies optreedt. Doordat verwarmen met een lage temperatuur kan, bespaar je op gas en dus op je energierekening.

comfort van vloerverwarming

3. Vloerverwarming is ongezond

Vloerverwarming is slecht voor je voeten en benen. Dit misverstand komt van de beginjaren van vloerverwarming. Door slechte isolatie was toen een vloer van 35 graden nodig. Dat is te warm voor de voeten. Nu is een vloertemperatuur onder de 30 graden voldoende. Door te verwarmen zonder luchtcirculatie, is de lucht in huis vrij van steeds dwarrelende stofdeeltjes en dat is gezond en prettig voor mensen met een allergie.

4. Vloerverwarming is een overbodige luxe

Vloerverwarming is heerlijk. Het is fijn om nooit meer met blote voeten over een koude vloer te hoeven lopen. Dat is een luxe, maar overbodig zouden wij het niet willen noemen. In deze tijden van stijgende gasprijzen en een toekomst waarin het de bedoeling is dat we gasloos gaan wonen, is de energiezuinig vloerverwarming zeker geen overdaad.

Meer weten?
Waarom gasloos wonen

5. Vloerverwarming maakt de vloer hoger

Of de vloer hoger komt te liggen is afhankelijk van welk soort vloerverwarming je kiest. Je kunt in bestaande bouw kiezen voor droogbouw vloerverwarming of het infrezen van vloerverwarming. Bij droogbouw vloerverwarming komt de vloer zo’n 60 mm hoger te liggen. Frees je een vloerverwarming in? Dan blijft de hoogte van je vloer ongeveer hetzelfde.

6. Voor vloerverwarming moet de hele vloer eruit

Wil je vloerverwarming? Dan moet de hele vloer eruit, is de veronderstelling. In de meeste gevallen is het inderdaad nodig om de afwerkvloer weg te halen, en soms zelfs de dekvloer. Maar de vloer hoeft er niet altijd uit. Soms is zelfs vloerverwarming infrezen in een afwerkvloer mogelijk.

Vraag offerte op
Vloerverwarming infrezen
temperatuur vloerverwarming instellen

7. Vloerverwarming is alleen geschikt als bijverwarming

Een aangename temperatuur in huis krijgen met alleen vloerverwarming? Ja hoor, dat kan. Je kunt zelf kiezen of je vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming gaat gebruiken. Vloerverwarming als hoofdverwarming is de meest efficiënte en comfortabele manier van verwarmen. Een vakman kan kijken of jouw huis daarvoor geschikt is.

8. Het duurt lang voordat vloerverwarming warm is

Als je de vloerverwarming ‘s nachts steeds uit zou doen, dan is dit inderdaad waar. Bij vloerverwarming is daarom het advies de temperatuur nooit lager te zetten dan 18 graden. Omdat je weinig gas nodig hebt om op deze manier te verwarmen is dit alsnog efficiënter dan verwarmen met een radiator. Elektrische vloerverwarming kun je wel uitzetten en verwarmt een ruimte snel wanneer je de verwarming aanzet.

9. Het onderhoud van vloerverwarming is onmogelijk

Hoe lang gaat vloerverwarming mee? Vloerverwarming gaat jaren mee. Onderhoud is onnodig tenzij de vloerverwarming jaren ongebruikt is. Is de vloerverwarming kapot? Dan kan dit liggen aan verkeerde installatie of een pomp die vervanging nodig heeft. Laat dan een vakman ernaar kijken, vraag een offerte op.

Vloerverwarming laten leggen bij jou thuis?

Vooroordelen vloerverwarming

Wil jij genieten van de vele voordelen van vloerverwarming? Bij Slimster kom je makkelijk in contact met vakmannen die in jouw regio werkzaam zijn. Door offertes voor vloerverwarming op te vragen, kan je tot maximaal 4 bedrijven met elkaar vergelijken op prijs en kwaliteit. Zo beslis jij welke specialist jouw opdracht krijgt en ben jij verzekerd van de beste deal.