Kosten fundering aanbouw

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten
Minimale kosten € 15.000
Gemiddelde kosten € 32.500
Maximale kosten € 60.000
Gemiddelde prijs uitbouw inclusief fundering

De fundering vangt het gewicht van een gebouw of bijgebouw op. Ook bij een uitbouw speelt de fundering een belangrijke rol. Er wordt met een uitbouw namelijk veel gewicht toegevoegd aan jouw woning en het is belangrijk dat de grond het bijkomende gewicht kan dragen.

Fundering nodig voor aanbouw?
De fundering bij een uitbouw wordt vaak onderschat. Ook bij een lichtgewicht aanbouw is een zekere mate van fundering nodig om verzakking en scheurvorming te voorkomen. Een goede basis draagt bij aan de uitstraling en levensduur van de aanbouw.

Wat kost een uitbouw met fundering?

Soort uitbouw Prijs*
Uitbouw met fundering € 15.000 - 60.000

* Gemiddelde prijzen uitbouw + fundering, incl. btw, materiaal en montage.

De kosten van een uitbouw met fundering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen van de uitbouw en het materiaal. Een stenen uitbouw is zwaarder dan een kunststof of houten uitbouw, waardoor de fundering ook sterker moet zijn.

De fundering prijzen kunnen flink variëren, waardoor we je lastig een exacte prijs kunnen geven. Wel vind je hierboven in de prijslijst een schatting van de kosten. Benieuwd naar de exacte prijzen van jouw uitbouw en fundering? Een vakman kan de fundering prijs berekenen.

Uitbouw + fundering laten plaatsen?
Uitbouw offerte
uitbouw fundering
Meer inspiratie opdoen?
Uitbouw voorbeelden

Mogelijkheden met fundering aanbouw

De fundering draagt het gewicht van de uitbouw over aan de vaste ondergrond. Zo kan de grond het gewicht van de uitbouw voldoende opvangen en dragen. Er zijn 2 soorten fundering:

 • Fundering met beton
 • Fundering op palen

Fundering met beton

 • Goedkoper dan fundering op palen
 • Goed voor zandbodem
 • Kans op verzakking groter bij klei- en veenbodem

Fundering met beton kan op 2 manieren worden geplaatst:

 1. Het beton wordt in een bekisting gestort op locatie. Vaak wordt hier een stalen raster in het beton verwerkt om scheuren van het beton te voorkomen.
 2. Het beton wordt als betonplaat aangeleverd en vervolgens op locatie geplaatst.

Fundering op palen

 • Goed voor klei- en veenbodem
 • Ideaal als bodem weinig draagkracht heeft
 • Minder goed voor zandbodem

Fundering op palen wordt ook wel heien genoemd. Heien kan met houten of betonnen palen worden uitgevoerd. Met behulp van deze heipalen wordt het gewicht van een gebouw overgedragen aan de dieper gelegen bodemlagen, die wel sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen.

Meer over fundering op palen?
Aanbouw heien

Fundering combineren voor beste resultaat

In de praktijk wordt er meestal gebruikgemaakt van een combinatie van beide soorten fundering. Zo wordt de draagkracht van verschillende bodemlagen zo goed als mogelijk benut. De vakkundige aannemers in het Slimster-netwerk bekijken per situatie welke fundering het beste is, afhankelijk van de grond, het gewicht van de uitbouw en het formaat.

fundering aanbouw

Draagvloer op fundering

Bovenop de fundering wordt vervolgens een draagvloer aangebracht. Deze vloer heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een dragende functie: hij draagt het gewicht van de uitbouw over aan de rest van de fundering. Deze draagvloer is ook meestal van beton.

Uitbouw met fundering laten plaatsen door vakman

Kosten fundering aanbouw

Ben je op zoek naar een ervaren en betrouwbare vakman die jouw woning kan uitbreiden? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij Slimster en kom in contact met maximaal 4 vakmannen die in jouw regio werkzaam zijn. Je kan vrijblijvend advies ontvangen en alle mogelijkheden bespreken, zo weet je precies welke uitbouw het beste bij je past. Je beslist vervolgens zelf welk bedrijf de beste deal heeft en de opdracht krijgt.

1260 uitbouw specialisten vergelijken

AS memi bouw en renovatie
DRS projecten
IM2 bouw
soltectum
tanerflex
verandalux
Aannemersbedrijf F.H. v. Keulen
JS Badkamers
HGR Pro Bouw
ERIYA
DeLeidseBouwer
Cartexbouw
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis uitbouw offertes?
Geheel vrijblijvend
Kosten fundering aanbouw