Wat zijn de voordelen en nadelen van een stoomoven?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stoomoven?

Twijfel je of je een stoomoven moet gaan kopen of niet? Dan kan het handig zijn om de voor- en nadelen handig onder elkaar te hebben staan. Als je namelijk over alle feiten beschikt, kun je beter bepalen of een stoomoven ook daadwerkelijk iets is voor jou. Het zul je je vast niet ontgaan zijn dat de stoomoven een grote keukentrend is, maar het is een eeuwenoud principe. Duizenden jaren geleden gebruikten de Chinezen al stoomtechnieken voor het bereiden van hun voedsel.

Voordelen stoomovens

Nu zul je waarschijnlijk willen weten: waarom waren de oude Chinezen zo geïnteresseerd in stoomovens? Dat brengt ons bij de voordelen van stoomovens, want het voordeel van stomen is dat je veel gezonder jouw voedsel kunt bereiden. Door stomen komt jouw eten niet in aanraking met het water, omdat dit wordt verhit en verdampt.

Hierdoor blijven de mineralen en vitaminen beter bewaard in jouw eten en blijft de vorm en kleur van jouw eten beter intact. De smaak van jouw maaltijd zal ook van een hogere kwaliteit worden, wat leidt tot mals vlees en groenten met een heerlijke ‘bite’.

Doordat je bovendien met stoom werkt, zal een maaltijd nooit kunnen overkoken of aanbranden, wat leidt tot een hogere veiligheid in jouw keuken. Tegelijkertijd heb je op deze manier ook minder last van vervelende luchtjes. Met een handige timer kun je bovendien zelf instellen wanneer jouw programma’s klaar moeten zijn. Zo kun je jouw eten opdienen zodra je klaar bent met jouw werk!

  • Mineralen en vitaminen blijven beter bewaard!
  • Hogere kwaliteit voedsel.
  • Maaltijden branden niet aan en koken niet over.
  • Vervelende geurtjes zijn verleden tijd!
  • Handige timer!
voordelen stoomoven

Nadelen stoomovens

Nu is het wel zo dat hier een paar nadelen tegenover staan. Stoomovens vragen namelijk om meer onderhoud, omdat je ze vaker schoon zult moeten maken na gebruik. Dit heeft ermee te maken dat de ovens gebruik maken van stoom, wat na het koken leidt tot restwater. Na een bereiding is het aan te raden dit met een doekje te verwijderen, om zo de kwaliteit van jouw stoomoven zo hoog mogelijk te houden.

Daarnaast is het zo dat de modellen aan weerstand verliezen naarmate ze ouder worden. Dit heeft ermee te maken dat ze iedere keer gebruik maken van stoom, waarbij het vocht een aanslag doet op de weerstand van het apparaat. Een laatste nadeel is dat de meeste stoomovens wat duurder zijn dan gebruikelijke combi-ovens. Wil je een stoomoven kopen, dan kun je hiervoor dus het beste wat extra geld opzij leggen. Of je kunt gaan voor de beste koop.

  • Veel onderhoud vereist.
  • Weerstand neemt af met de jaren.
  • Aan stoomovens hangt een prijskaartje.
Op zoek naar de beste koop stoomoven?
Beste stoomovens

Stoomovens vergelijken

Via Slimster.nl kun je zeer eenvoudig de verschillende modellen stoomovens met elkaar vergelijken. In ons filtermenu links in beeld geef je zelf aan naar welke merken je zoekt, wat de voorkeursfuncties zijn en wat de gewenste prijsklasse is. Zoek je naar het goedkoopste model? Of ga je voor het best geteste model? Daarna zie je vervolgens alle modellen in beeld. Als je op een model klikt, zie je alle prijzen van de verschillende aangesloten webshops. Ga in op een interessante aanbieding, zodat je jouw stoomoven online kunt kopen.