Hoe moet ik een stoomoven schoonmaken?

Hoe moet ik een stoomoven schoonmaken?

Als je een stoomoven hebt gekocht, zal je er waakzaam voor moeten zijn dat je deze vaak schoon zult moeten maken. Door het stoom komt er restwater vrij en op de lange termijn krijg je te maken met kalkvorming. Dit is geen probleem voor de kwaliteit van het apparaat, zolang je maar op regelmatige basis onderhoud verricht. Dit onderhoud komt eigenlijk neer op twee hoofdzaken: het reinigen van de binnenzijde en het ontkalken van jouw stoomoven. Slimster.nl legt jou per punt uit hoe je jouw stoomoven op de beste wijze kunt onderhouden.

Op zoek naar de beste stoomoven?
Beste stoomovens

Reinigen van de binnenzijde

We beginnen bij het reinigen van de binnenzijde van het apparaat. Omdat er gebruik wordt gemaakt van stoom, zal je na iedere bereiding het restwater moeten verwijderen. We raden je aan dit met een vaatdoek te doen, zodat al het water eenvoudig geabsorbeerd kan worden in de doek. Het water laat je vrij in een emmer, welke je eenvoudig kunt legen in de goot.

Zo nu en dan maak je ook de binnenzijde van jouw stoomoven schoon. Hierbij gebruik je warm water, sop en een borstel of spons. Bedenk dat de binnenwanden veelal bestaan uit email, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Je hoeft dus niet hard te drukken, want dat komt de beschermlaag niet ten goede. Bovendien moet je geen scherpe voorwerpen of staal-/schuursponsen gebruiken. Is er sprake van hardnekkige vervuiling, dan is er tevens een reinigingsmiddel voor op de markt. Je kunt dit beter gebruiken dan dat je hard gaat staan boeken. Dit middel is doorgaans verkrijgbaar in gelvorm, wat enkele uren in moet trekken en dan verwijderd kan worden met behulp van water en een spons. Maar let op: smeer de stoomschalen en het lampje van jouw machine niet in met deze gel.

Stoomoven ontkalken

Voor het ontkalken van jouw stoomoven zijn verschillende werkwijzen mogelijk. Heb je een Siemens stoomoven? Of een Miele stoomoven? Voor beide merken hebben we een uitgebreide werkwijze op onze Bakpedia staan. Bovendien maakt het een verschil of je gebruik maakt van een lagedruk of een hogedruk stoomoven.

In het geval van een lagedruk of combi stoomoven (de meest gebruikte modellen) komt het er in het kort op neer dat je het waterreservoir moet vervangen voor een oplossing van ontkalkingsmiddel en water. Dit middel gebruik je om jouw machine mee te laten ontkalken, waarna je dit mengsel zult moeten verwijderen. Vervolgens vul je dit nogmaals enkele malen met water, zodat jouw waterreservoir weer volledig schoon is.

Miele stoomoven ontkalken

Stoomovens vergelijken

Hoe moet ik een stoomoven schoonmaken?

De verschillende stoomovens op Slimster.nl bekijk en vergelijk je op eenvoudige wijze! Via het filtermenu selecteert je jouw zoekopties, waarna je kunt zoeken naar de goedkoopste modellen of de meest geavanceerde apparaten. Kies voor een aanbod met leuke prijzen van een van onze aangesloten webshops. Heb je een interessant voorstel gevonden, dan kan je jouw stoomoven direct online kopen!