Hoe werkt een stoomoven precies?

Een stoomoven past zeer goed in onze moderne wereld, waar we het liefst zo gezond mogelijk eten. Dankzij een bereiding met de stoomoven kun je te allen tijde gezonder koken, omdat het stoom ervoor zorgt dat vitaminen en mineralen beter bewaard blijven. De techniek werd al ruim 1000 jaar geleden gebruikt in het oude China en het Midden Oosten, waar men toen al door had dat bereiden met stoom veel gezonder is. Toen de techniek later naar Europa kwam, was het eerst slechts voorbehouden aan een kleine groep professionals.

Wat we echter momenteel zien is dat de techniek steeds meer voor iedereen wordt. Per jaar stijgt de verkoop van stoomovens in Nederland met maar liefst 20 procent, want we hebben steeds meer over voor een gezond maaltijd!

Zoek jij de beste stoomoven van dit jaar?
Beste stoomovens
werking stoomoven

Uitleg werking stoomoven

De mogelijkheid tot gezonder eten is natuurlijk al een goede reden om te gaan voor een stoomoven. Om echter nog beter te begrijpen waarom je een stoomoven zou moeten kopen, is het handig om meer te weten over de werking van dit apparaat. Stoomovens werken met water dat verhit wordt, waarna dit veranderd in stoom. Wat hiervan het grote voordeel is, is dat je maaltijden niet meer in aanraking komen met het water, waardoor de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen beter bewaard blijven in de maaltijd. Tevens zorgt dit ervoor dat de vorm en kleur van je maaltijd beter bewaard blijft.

Het water komt uit een waterreservoir of jouw stoomoven kan direct op de waterleiding worden aangesloten. In dit laatste geval heeft de stoomoven geen waterreservoir nodig. Voor het einde van een bereidingsprogramma wordt er in de stoomoven automatisch een klepje geopend, zodat de stoom gemengd kan worden met koele lucht. Het grote voordeel hieraan is dat de stoomoven zo bij het openen van de deur maar weinig stoom vrij laat komen.

voordelen stoomoven

Verschillende typen stoomovens

We onderscheiden drie verschillende typen stoomovens, waarvan het eerste type ingrediënten snel verhit onder hoge druk. Dit hogedruk model is goed te vergelijken met een moderne vorm van een snelkookpan. Ze worden vaak gebruikt door professionals. Doordat het apparaat onder een hoge druk werkt, heb je je maaltijden in no-time bereid. Zo worden aardappelen in gemiddeld drie minuten gaar gemaakt!

De tweede productcategorie is die van de drukloze (of lagedruk) stoomoven. Het voordeel van deze techniek is dat je tijdens het bereidingsproces de deur zonder enige problemen openen kunt. Wanneer je verschillende maaltijden tegelijkertijd bereidt, levert dit grote voordelen op. Indien de gerechten een verschillende aan te raden bereidingstijd hebben, kun je ze namelijk eenvoudig uit de stoomoven halen (of je kunt er een maaltijd bijplaatsen). Niet alleen verhit de stoomoven je maaltijden zonder die hoge druk, ook verwarmt het apparaat de gerechten van onder en boven. Hierdoor worden bijvoorbeeld je vleesgerechten extra knapperig!

De derde categorie is een subcategorie van de drukloze stoomovens en dit is de combi-stoomoven. Hierbij worden stoomtechnieken gecombineerd met de reguliere functies van een oven. Met deze stoomoven kun je niet alleen stomen, maar ook grillen. Knapperige gerechten zijn dus een zekerheid met dit soort stoomovens!

Stoomovens vergelijken

Hoe werkt een stoomoven

Via Slimster vergelijk je verschillende soorten stoomovens. Links in beeld zie je ons filtermenu, waar je je zoekvoorkeuren op kunt geven. Geef hier jouw gewenste prijsklasse op en bijvoorbeeld de afmetingen en voorkeursfuncties. Je kunt ze onderling online vergelijken om zo de verschillende functies en prijzen te zien. Heb je een leuke aanbieding gezien, dan kun je deze kopen bij een van onze aangesloten webshops!