Hoeveel stroom verbruikt een stoomoven?

Hoeveel stroom verbruikt een stoomoven?

Dankzij technologische ontwikkelingen kan iedereen tegenwoordig gebruik maken van een stoomoven. Het grote voordeel aan zo een apparaat? Je bereidt jouw maaltijden op een veel gezondere manier, door gebruik te maken van stoomtechnieken. Mineralen en vitaminen blijven hierdoor beter bewaard en jouw gerechten zullen smaakvoller zijn. Een groot voordeel voor jouw gezondheid, dus.

Maar zijn stoomovens eigenlijk ook energiezuinig - of in andere woorden: hoeveel stroom verbruikt een stoomoven? Wij geven je hier antwoord op jouw vragen omtrent het energieverbruik van stoomovens.

Verbruik stoomovens

Wanneer we het over stoomovens hebben, moet je uitgaan van een aansluitvermogen van tussen de 2200 en 3600 Watt. Als je jouw voedsel op een lage temperatuur laat garen, zijn de stoomovens vele uren actief. Ondanks het feit dat dit op een laag vermogen plaatsvindt, zal het energieverbruik toenemen. Een andere oorzaak voor het oplopen van het energieverbruik is het op stand-by staan van de stoomoven.

Een grote boosdoener in dit opzicht is de elektronische klok. Als deze een jaar aanstaat, verbruik je net zoveel stroom als wanneer je een volledige taart bakt. Door jouw apparaat na gebruik volledig uit te schakelen, bespaar je extra op jouw energiekosten. Hou er echter rekening mee dat dit bij inbouw-modellen niet altijd mogelijk is, waardoor je in deze gevallen zult moeten zoeken naar andere opties.

De meest energiezuinige stoomovens zijn hogedruk stoomovens. Doordat deze stoomoven een hoger rendement heeft, is deze automatisch energiezuiniger dan een reguliere elektronische kookplaat. Dit heeft ermee te maken dat dit apparaat niet alleen kookt met stoom, maar ook druk opwekt om het eten sneller te laten garen. Je kunt jouw maaltijd in één maal bereiden, zonder dat je voor iedere pan een andere pit nodig heeft.

energieverbruik witgoed

Bespaartips

Een stoomoven is een perfect apparaat om mee te besparen op jouw energiekosten, mits je gebruik maakt van enkele tips. Om te beginnen raden we je aan om een apparaat te kopen met energielabel A. Dergelijke apparaten verbruiken automatisch minder stroom. Wil jij nóg accurater meten welk model de meest energiezuinige is, dan kan je kijken naar het aangegeven verbruik van energie. Bekijk hoeveel energie er verbruikt wordt bij de functie die je het meest zult gebruiken. Bij een stoomoven is dit doorgaans de functie ‘hete lucht’.

Zoals we al zeiden: een elektronische klok is handig, maar het is ook een kleine energievreter. Daarom kan je er het beste voor kiezen om jouw stoomoven van het stroom te halen na gebruik. Ook kan je er natuurlijk voor gaan om een model zonder elektronische klok te kopen. Bedenk echter wel dat de elektronische klok de gebruiksvriendelijkheid van jouw apparaat ten goede komt.

In combinatie met de timer en een functie als Uitgestelde Start kan je hierdoor namelijk ook gerechten inplannen. Er zijn tot slot ook modellen met een display wat je na gebruik uit kunt zetten. Deze modellen zullen in dit opzicht het meest handig zijn, aangezien inbouw stoomovens vaak niet van het stroom gehaald kunnen worden.

Een andere tip is om niet te gaan voor een model met een groter formaat dan je nodig hebt. Woon je alleen, dan is het bijvoorbeeld niet nodig om een apparaat te kopen met een netto-inhoud die geschikt is voor vier personen. Extra ruimte betekent ook extra verbruik. Een grote oven verbruikt plus minus twintig procent extra energie voor het bereiden van een maaltijd dan een klein model.

Zoek jij de beste stoomovens?
Beste stoomoven

Stoomovens vergelijken

Via Slimster.nl kan je eenvoudig verschillende stoomovens vergelijken op prijs en kwaliteit. Links in beeld zie je het filtermenu, waar je jouw zoekopties aan kunt geven. Zoek jij naar het goedkoopste model? Of juist met model met de meeste functies? Geef het hier op! Vervolgens zie je de geschikte apparaten in beeld verschijnen. Je kunt ingaan op een aanbieding door te kijken naar de aanbiedingen van onze webshops. Zie je een geschikt aanbod met goede prijzen? Dan kan je jouw stoomoven online kopen! Bij Slimster.nl vind je de laagste online prijs!