Stoomoven drukloos of hogedruk?

Stoomovens zijn ruwweg op te delen in twee hoofdcategorieën:

 • Lage / drukloze stoomovens
 • Hoge druk stoomovens

Omdat het voor jouw keuze handig om te weten wat de exacte verschillen tussen de modellen zijn, geven we jou hier een helder overzicht met de voor- en nadelen van de verschillende apparaten. Daarnaast leggen we je uit wat de werking is van de verschillende modellen.

stoomoven hogedruk lagedruk

Voordelen hogedruk stoomovens

 • Zeer energiezuinig.
 • Uiterst snel gerechten bereiden.
 • Bij het openen komt er weinig stoom vrij.

We beginnen met de hoge druk stoomovens. Dit type stoomovens kunnen we het beste omschrijven als een moderne versie van de klassieke snelkookpan. Je kunt er namelijk veel sneller producten mee bereiden dan met de gebruikelijke bereidingsapparatuur. Een aardappelgerecht kun je al in een kleine 10 minuten klaarmaken.

Voor het einde van een programma wordt er automatisch een klepje geopend in het apparaat, met als gevolg dat de stoom gemengd wordt met koele lucht. Op deze manier komt er bijna geen stoom vrij wanneer je de oven opent. Daarnaast is een hoge druk stoomoven een energiezuinigere machine, omdat deze werkt met een hoog rendement.

Nadelen hoge druk stoomovens

 • Gerechten niet in de gaten blijven houden.
 • Deur gesloten tijdens bereiding.
 • Hoge druk modellen zijn relatief duur.

Er zitten echter ook enkele nadelen aan een hoge druk stoomoven. Dit type stoomoven wordt namelijk afgesloten bij de bereiding, met als gevolg dat je de maaltijd niet in de gaten kunt blijven houden. Bovendien kun je de stoomoven tijdens het kookproces niet openen, wat een nadeel is als je meerdere gerechten in een keer bereiden wilt.

Een ander nadeel is dat de hoge druk stoomovens wegens hun innovatieve technologie relatief duur zijn. Aan de andere kant: aan duurzame kwaliteit hangt een prijskaartje.

Direct de beste stoomovens zien?
Beste stoomovens

Voordelen lagedruk stoomovens

 • Meerdere gerechten tegelijkertijd stomen.
 • Goedkoper dan hoge druk modellen.
 • Geniet van een leeg aanrecht en gasfornuis.

Je kunt er ook voor kiezen om voor een lage druk stoomoven te gaan. Hier zijn veel meer modellen van op de markt en ze zijn in vergelijking met hoge druk modellen wat goedkoper. Omdat je ze niet als gebruikelijke oven kunt gebruiken, worden de modellen doorgaans vaak verkocht in combinatie met een normale oven. Het voordeel is dat je met dit apparaat gemakkelijker meerdere gerechten tegelijkertijd kunt stomen. Doordat je kiest voor een stoomoven, geniet je bovendien van een leeg aanrecht en gasfornuis.

Nadelen lage druk stoomovens

 • Minder energiezuinig dan hoge druk.
 • Duurt langer om gerechten gaar te krijgen.

Het nadeel van een lage druk stoomoven is dat je hiermee minder snel producten klaar kunt maken dan met een hoge druk variant. Daarnaast is een lage druk model ook minder energiezuinig dan een model dat voorzien is van een hoge druk.

Stoomovens vergelijken

Stoomoven drukloos of hogedruk?

Via Slimster.nl bekijk en vergelijk je de verschillende modellen stoomovens van verschillende merken. Wil je een gedetailleerde vergelijking maken, dan kun je de modellen selecteren en klikken op ‘vergelijken’. Je ziet nu alle opties, functies en de prijzen. Met het filtermenu links in beeld kun je jouw zoekvoorkeuren aanpassen, zodat je bijvoorbeeld kunt zoeken naar de goedkoopste stoomoven. Je kunt met een aanbod van een van onze webshops in zee gaan, zodat je online stoomovens kunt kopen! We hebben voor jou de scherpste aanbiedingen geselecteerd!