Wat betekenen de symbolen op een oven?

Wat betekenen de symbolen op een oven?

Als je een echte keukenprins- of prinses bent weet je vast wel wat alle symbolen op je oven betekenen. Maar wil je voor de eerste keer een lekkere ovenschotel maken? Of een keer zoete aardappelfriet met een knapperig randje? Dan kunnen alle bereidingssystemen en standen best ingewikkeld zijn.

Welk ovensymbool hoort bij de bereidingsstand die perfect is voor jouw gerecht? Kies je voor hetelucht, grill of toch de Crisp functie? In deze blog in de BakPedia van Slimster leggen we jou precies uit wat alle symbolen op een oven betekenen! Zo maak jij in een handomdraai de lekkerste ovengerechten.

Dit betekenen de symbolen op een oven

Nieuwe oven gekocht of nog nooit de tijd genomen om jouw oven goed te proberen? Maak je geen zorgen over al die ovensymbolen. We leggen ze namelijk allemaal uit!

Symbool Omschrijving
Hetelucht symbool

1. Hetelucht

Het ventilator symbool staat voor de heteluchtfunctie van de oven. Met deze stand gebruikt de heteluchtoven een ventilator en wordt de warmte gelijkmatig door de ovenruimte verdeeld. Hierdoor kan je op meerdere niveaus bakken én is je gerecht snel gaar. Gebruik deze ovenstand voor het bereiden van ovenschotels of een lekkere lasagne. Voor het bakken van brownies of een taart is deze stand minder geschikt. Rijzend deeg kan inzakken.

Onderwarmte symbool

2. Onderwarmte

Het symbool met een platte streep aan de onderkant is voor onderwarmte. Schakel je deze stand in, dan wordt alleen het verwarmingselement aan de onderzijde van de oven gebruikt. Maar wanneer kies je voor onderwarmte bij het koken? Voornamelijk wanneer je een gerecht wilt nabakken of au bain-marie. Deze stand is ook handig wanneer je op een hoge temperatuur bakt, zoals bij een pizza of taart. Door onderwarmte in te schakelen wordt de onderkant ook goed warm, zonder dat de bovenkant te snel verbrandt. Gebruik wel slechts 1 bakplaat of rooster!

Bovenwarmte symbool

3. Bovenwarmte

Een streep aan de bovenkant is het symbool voor bovenwarmte. Bij deze functie wordt alleen het verwarmingselement aan de bovenzijde van de ovenruimte ingeschakeld. Klinkt logisch toch? Maar wanneer is dit nuttig? Nou bijvoorbeeld wanneer je een taart wilt bakken waarvan de onderkant al is afgebakken. Door bovenwarmte te gebruiken wordt de bovenkant van je gerecht goed gegaard, maar voorkom je dat de onderkant aanbrandt.

Boven- en onderwarmte symbool

4. Boven- en onderwarmte

Je kunt boven- en onderwarmte ook tegelijk gebruiken. Dit bereidingssysteem stel je in met het symbool de twee platte strepen, boven en onder. Bij het bakken van vlees, taarten en ovenschotels heeft boven- en onderwarmte de voorkeur. Ook als je deegwaren in de oven stopt kies je voor deze stand. Kies je de ventilator van de heteluchtoven? Dan kan het rijzende gebak in elkaar zakken. Nadeel van koken met boven- en onderwarmte is dat je maar 1 bakplaat tegelijk kunt gebruiken. Meerdere bakplaten blokkeren namelijk de warmte van de onderkant en bovenkant.

Circulatiegrill symbool

5. Circulatiegrill

De circulatiegril is een combinatie van hetelucht en de grote grill. Je herkent deze dan ook aan het symbool met de ventilator in het midden en het gegolfde lijntje erboven. Wil je grote stukken vlees of vis bereiden? Dan is de circulatiegrill een goede keus. De oven gebruikt afwisselend de hetelucht ventilator en grillfunctie. Hierdoor wordt het vlees goed gaar. Kies je alleen voor de grill? Dan is de kans groot dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant rauw blijft.

Grote grill symbool

6. Grote grill

De grote grill herken je aan het grote gegolfde lijntje aan de bovenzijde van het symbool. De grote grill is krachtig en gebruik je dus als je een volle bakplaat wilt grillen. Je kunt deze grill gebruiken als je vlees, vis of groenten wilt bereiden. Maar ook als je een gerecht gaat gratineren. Gebruik deze bereidingsstand niet voor dikke stukken vlees. De buitenkant is sneller klaar dan de binnenkant. Hierdoor zal de buitenkant aanbranden terwijl het vlees aan de binnenkant nog rauw is.

Kleine grill symbool

7. Kleine grill

Sommige ovens bieden de mogelijkheid om een kleine grill te gebruiken. Dit is het symbool met het kleine gegolfde lijntje aan de bovenzijde. Vaak is dit het middelste deel van grill welke wordt ingeschakeld. Plaats je gerecht hier dus goed onder. De kleine grill biedt dezelfde functie als de grote grill, maar gebruik je bij kleinere porties en gerechten. Er zijn ook combi-magnetrons met grill die hetelucht en grillen kunnen combineren.

Pizzastand symbool

8. Pizzastand

Sommige ovens en combi-magnetrons beschikken over een speciale Pizza-stand. Het symbool hiervoor is de ventilator met een platte streep eronder. Dit komt omdat de Pizza stand een combinatie is van hetelucht en onderwarmte. Deze combinatie zorgt voor een knapperige bodem. Gebruik je alleen de heteluchtoven of grill, dan blijft de bodem van de pizza slap en zompig. En dat is natuurlijk zonde!

Stoomfunctie symbool

9. Stomen

Het symbool met drie gegolfde wolkjes staat voor de stoomfunctie. Stoomovens kunnen op gezonde wijze groenten, aardappels, vis, vlees en gevogelte stomen. Smaak en voedingsstoffen blijven beter bewaard. Het opwarmen of regenereren van restjes in een stoomoven duurt langer dan in de magnetron. Je maaltijd smaakt echter wel beter! Bij stoomovens heb je de keus uit ovens met een vaste wateraansluiting of stoomovens met reservoir.

Magnetron symbool

10. Magnetronstand

Wil je de magnetron gebruiken om snel restjes op te warmen of ontdooien? Kies dan het symbool met de 3 liggende golfjes in het midden. Maar wist je dat je de magnetronfunctie ook kunt gebruiken om te koken? Vooral groenten en aardappels kun je hier prima in bereiden. Er is namelijk veel minder water nodig dan wanneer je deze in de pan kookt. Vitamines en mineralen blijven zo beter bewaard.

Ontdooien / Defrost symbool

11. Ontdooien / Defrost

De ontdooifunctie van een oven schakel je in met het symbool met 1 of 2 sterretjes met onder elke ster een druppel. Hiermee kun je gemakkelijk producten ontdooien zonder dat deze te verhitten. Let wel op het verschil tussen ontdooifuncties bij een magnetron en oven of combi-magnetron. Bij magnetrons selecteer je het gewicht en de magnetron zal de juiste ontdooitijd en wattage instellen. Bij een oven of combimagnetron worden levensmiddelen ontdooit door warme lucht met een lage temperatuur door de ovenruimte te laten circuleren.

Crispfunctie symbool

12. Crisp functie

Op combimagnetrons vind je de zogeheten Crispfunctie. Hiermee kun je ovenfrietjes bakken, geef je de pizza een knapperige bodem en blijft de buitenkant van de kip lekker krokant. Voor de Crisp stand heb je een speciale crispplaat of crispschaal nodig. Deze schaal wordt extra heet en verwarmt daardoor de onderkant goed. De grill geeft tegelijkertijd de bovenkant een knapperig laagje. Je herkent de Crisp-functie dan ook aan het symbool met plat streepje onder, met boven op een schaal en 3 golfjes.

Op zoek naar de beste ovens van dit jaar?
Beste ovens

Welk ovensymbool kies jij?

Wat betekenen de symbolen op een oven?

Nu je weet wat de symbolen op een oven betekenen kun je elk gerecht tot in perfectie bereiden. Ga je een nieuwe oven, combi-magnetron of magnetron kopen? Houd dan ook rekening met de bereidingssystemen die jij vaak gebruikt. Kies dus voor een model dat jouw favoriete ovenstanden heeft. Op Slimster.nl kun je alle ovens vergelijken op kenmerken die jij belangrijk vindt. Zo zie je direct welke webshop de beste aanbieding heeft voor het apparaat dat jij op het oog hebt.