Pyrolyse: een zelfreinigende oven

Pyrolyse: een zelfreinigende oven

Pyrolyse. Een woord dat je bij het kopen van een fornuis of oven steeds vaker tegenkomt. Maar wat is pyrolyse nu precies? Een voordeel kunnen we nu al verklappen. Als je niet van het schoonmaken van de binnenkant van de oven houdt, is een oven met pyrolyse perfect voor jou!

Voordelen oven met pyrolyse

  • Maakt zichzelf schoon;
  • Gebruiksvriendelijk;
  • Reinigt grondiger dan met de hand schoonmaken.

Nadelen oven met pyrolyse

  • Kost veel energie;
  • Fornuis met pyrolyse duurder dan fornuis zonder pyrolyse;
  • Rook- en stankoverlast als er geen filter of katalysator in zit.

Wat is pyrolyse?

Het Oudgriekse woord staat grof gezegd voor: uit elkaar halen met vuur. Of oplossen met vuur. Een andere benaming is droge destillatie. Een pyrolytische oven wordt zo verhit dat al het vuil op hoge temperatuur wordt verbrand. Bij sommige ovens loopt deze temperatuur op tot 500 graden Celsius. En dat zorgt voor volledige verbranding van alle aangekoekte etensresten. Het enige dat overblijft is as, dat je na het pyrolyseproces eenvoudig kunt opvegen.

Etensresten verwijderen

Als je de oven veel gebruikt, dan ontkom je er niet aan dat er kookresten achterblijven. Dat merk je vooral wanneer je de oven aanzet en verbrandingsdeeltjes ruikt. Bijvoorbeeld van een pizza of een andere ovenmaaltijd. Bij fornuizen zonder pyrolyse, gebruik je ovenreiniger om de oven schoon te maken. Dit is een vervelende en tijdrovende klus, maar moet wel zo nu en dan gebeuren. Een oven met pyrolyse maakt het schoonmaken veel makkelijker.

Fornuis met speciale reinigingscyclus

Een fornuis met pyrolyse heeft een speciale reinigingscyclus voor de oven. Wanneer je dit programma aanzet, wordt de ovendeur vergrendeld. Wel zo veilig! Omdat de temperatuur flink kan oplopen, is de oven voorzien van uitstekende isolatie. De buitenkant van het keukenfornuis wordt hierdoor niet te warm. De pyrolyse kan een paar uurtjes duren. Dat hangt af van hoe vuil de oven is. Met een timer kun je instellen wanneer het programma start. Bijvoorbeeld ’s nachts. De reinigingscyclus stopt automatisch wanneer al het vuil volledig is verbrand.
zelfreinigende oven pyrolyse

Pyrolytische reiniging zonder nare geurtjes

De meeste moderne ovens met pyrolytische werking hebben een filter of katalysator. Dat is speciaal voor de rook en geurtjes die vrijkomen tijdens de cyclus. Door de katalysatoren heb je zo min mogelijk last van de rook en de verbrandingslucht.

Pyrolyse oven: iets voor jou?

Is zo’n zelfreinigende oven iets voor jou? Vergelijk de fornuizen met pyrolyse met elkaar, zodat je het model vindt dat het best in jouw keuken past. En bespaar veel poetsen en schrobben! Het schoonmaken van de binnenkant van de oven wordt zo een simpel klusje!