Stoomoven of een gewone oven kopen?

Je kunt ervoor kiezen om een stoomoven te kopen, maar ook kun je ervoor gaan om een reguliere oven aan te schaffen. Wellicht sta je voor de vraag welk type oven je het beste aan kunt schaffen. Slimster.nl adviseert jou in jouw keuze door het geven van voor- en nadelen van de beide modellen.
voordelen & nadelen stoomoven

Voordelen stoomovens

 • Gezonder koken met meer vitaminen en mineralen!
 • Smaak in jouw voedsel blijft beter bewaard.
 • Minder last van luchtjes na het koken.
 • Geen boter en vet nodig.
 • Meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden.
 • Nooit meer last van overkoken.

Om te beginnen bij de stoomovens. Je zult het al gemerkt hebben door vrienden of familie, maar steeds meer mensen kopen een stoomoven. Het grote voordeel van bereiden met stoom is namelijk dat jouw voedsel veel rijker blijft aan vitaminen en mineralen. Daarnaast blijft de smaak in jouw eten beter bewaard en heb je minder last van luchtjes na het bereiden van jouw maaltijd.

Wat ook meespeelt, is dat je geen boter en vet meer nodig zult hebben om jouw maaltijden te bereiden, waardoor je op een nog gezondere manier jouw eten klaar kunt maken. Toch droogt jouw vlees en vis niet uit en blijft de ‘bite’ in jouw groente op een perfecte manier aanwezig. Met een stoomoven kun je ook meerdere gerechten tegelijkertijd klaar maken, terwijl je verschillende eindtijden hanteert. Jouw maaltijden zullen hierbij nooit overkoken, wat goed is voor de veiligheid in jouw keuken.

Nadelen stoomovens

 • Veel onderhoud.
 • Duurder dan gebruikelijke ovens.

Stoomovens hebben echter ook enkele nadelen. Zo vragen ze om meer onderhoud dan gebruikelijke ovens. Doordat de stoomoven zichzelf vult met stoom komt er veel water vrij, wat leidt tot restwater. Na het bereiden van een maaltijd zul je dit restwater dus moeten verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om een model te kopen waarbij de stoom buiten de ovenruimte wordt opgewekt.

Toch zul je ook deze modellen vaak moeten onderhouden, omdat ze om een regelmatige ontkalking vragen. Zijn er nog meer nadelen? Ja, want de stoomovens zijn doorgaans ook wat duurder dan de gebruikelijke ovens. Ze gaan echter wel langer mee.

voordelen & nadelen oven

Voordelen ovens

 • Weinig onderhoud nodig.
 • Veel verschillende gerechten mee bereiden.
 • Geen boter of vet nodig.

Ook voor gewone ovens zijn de nodige voordelen op te noemen. Net zoals bij de stoomovens heb je geen boter of vet nodig, waardoor je gezonder bereidt. Daarnaast kun je veel verschillende gerechten klaarmaken, zoals vlees- en visgerechten, maar ook taarten, muffins en zelfs toetjes. Dit doe je op een zeer eenvoudige manier, door gebruik te maken van de tiptoetsen en draaiknoppen.

Het voordeel vergeleken met een stoomoven is dat ovens minder onderhoud nodig hebben. De ovenschalen zijn bovendien zeer gemakkelijk schoon te maken. Een laatste voordeel heeft te maken met de prijs, want gebruikelijke ovens zijn aanzienlijk lager geprijsd dan de stoomovens.

Nadelen ovens

 • Vitaminen en mineralen minder goed bewaard.
 • Meer last na vervelende geurtjes.
 • Smaak in jouw voedsel minder goed bewaard.

Het nadeel van een gebruikelijke oven vergeleken met een stoommodel is dat je hiermee minder gezond jouw maaltijden kunt bereiden. Waar er door stoom technieken bij de stoomovens meer mineralen en vitaminen bewaard blijven, geniet je niet van dit voordeel van de gebruikelijke ovens. Waar de stoomoven bovendien de vervelende luchtjes daarnaast beter wegleidt, geniet je bij de gebruikelijke ovens niet van dit voordeel. Bovendien blijft de smaak in jouw voedsel bij de normale ovens minder goed aanwezig dan bij de stoomovens.

Stoomovens en ovens vergelijken

Stoomoven of een gewone oven?

Wil je verschillende stoomovens en ovens onderling vergelijken? Dat kun je eenvoudig en snel doen via Slimster.nl. Maak gebruik van ons filtermenu links in beeld, zodat je zelf kunt bepalen naar welke kenmerken je zoekt voor jouw (stoom)ovens. De modellen die in beeld zullen verschijnen, voldoen aan jouw zoekprofiel. Je kunt vergelijken om de goedkoopste te vinden en ingaan op een interessant aanbod met goede prijzen. Vervolgens kun je jouw (stoom)oven online kopen via een van de aan ons aangesloten webshops.