Heb jij een dakkapel op je dak of ben je van plan er één te laten plaatsen? Je wilt dan natuurlijk geen last krijgen van lekkages. Hoe worden lekkages bij een dakkapel voorkomen?
Dakkapel waterdicht maken
- Dakbedekking & afvoer
- Lood rondom de dakkapel
- Goede montage
- Goed onderhoud
1. Dakbedekking & afvoer
Goede dakbedekking van een dakkapel zorgt ervoor dat het dak waterdicht is. Voor een dakkapel met een plat dak wordt ander materiaal gebruikt dan een dakkapel met schuin dak. Een dakkapel specialist weet precies welke dakbedekking het beste past bij jouw dakkapel.
Dakkapel met plat dak
Bij een dakkapel met plat dak wordt er vaak EPDM dakbedekking gebruikt. Vakmannen monteren dit materiaal met een speciale lijm waardoor de dakbedekking goed blijft zitten en het dak van je dakkapel waterdicht is. Een andere dakbedekking voor een waterdicht dak is bitumen dakbedekking.
Dakkapel met schuin dak
Dakkapellen met een schuin dak worden afgewerkt met dakpannen, leien dak of zelfs een rieten dak. Er wordt vaak gekozen voor de dakbedekking die ook op de rest van het dak ligt. Je dakkapel is hierdoor waterdicht én een geheel met je dak.
Regenwater afvoeren
Het is belangrijk dat regenwater niet op het dak van een dakkapel blijft staan. Je hebt hier de keuze uit verschillende opties, zowel qua regenpijp als dakgoten. Laat je hierover informeren door een vakman of bekijk de verschillende dakgoot materialen.
2. Lood aanbrengen
- Zorgt dat dakkapel en dak goed aansluiten
Aan de zijkant en onderkant van de dakkapel wordt lood of een loodvervanger aangebracht. Loodvervanger is een kunststof product en een stuk milieuvriendelijker dan lood. Door de dakkapel met lood af te werken, zorg je voor een waterdichte afwerking.
Wil je geen lood of loodvervanger plaatsen? Plaats dan een verholen goot. Deze afvoer van aluminium of kunststof vervangt het lood en wordt onder de dakpannen aangebracht. Dit kost vaak wat meer, maar zorgt wel voor een mooier en luxer uiterlijk van je dakkapel.
3. Goede montage dakkapel
Het voorkomen van lekkages begint bij een goede montage. Bij Slimster vind je aangesloten vakmannen die jarenlange ervaring hebben met dakkapel montages. Benieuwd hoe jouw dakkapel geplaatst wordt?
4. Goed onderhoud dakkapel
Goed onderhoud is noodzakelijk om lekkages te voorkomen. Heb je een dakkapel met plat dak? Dan blijven vuil en bladeren makkelijker op het dak en in de dakgoot liggen. Zorg dus dat je de bladeren een paar keer per jaar verwijderd. Controleer dan ook de dakpannen rondom de dakkapel. Bij gebroken, scheve of missende dakpannen is er een grotere kans op lekkages.
Heb je een houten dakkapel? Houtrot kan ook leiden tot lekkages. Laat iedere paar jaar jouw dakkapel schilderen (en beschadigingen repareren) om de levensduur te verlengen en lekkages te voorkomen.
Waterdichte dakkapel laten plaatsen door ervaren vakman
Wil je een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Ga voor een correcte montage door een ervaren vakman in te schakelen. Vraag gratis en vrijblijvend dakkapel offertes aan en kom in contact met aangesloten specialisten die werken in jouw regio. Vergelijk de offertes van de verschillende bedrijven en kies voor de deal die het beste bij je past!
Vergelijk 590 dakkapel specialisten
- Vraag binnen 1 minuut aan
- Ontvang vrijblijvende offertes
- Kies de beste deal