Beste telefoon voor kinderen 2024

Op een bepaalde leeftijd wil je jouw kind misschien wel een mobiele telefoon geven. Niet alleen zodat je kind spelletjes kan spelen en contact kan houden met vriendjes, ook voor je eigen gemoedstoestand is het handig. Een smartphone is immers een handig hulpmiddel om snel in contact te kunnen blijven met je kinderen. Maar wat is de beste telefoon voor kinderen? Bij Slimster geven we je tips voor het kiezen van een veilige smartphone voor kinderen!

Beste telefoon voor kinderen

Smartphone voor kinderen kiezen

Waar moet je op letten bij het kopen van een eerste mobiele telefoon voor je kind? Tegenwoordig kan je met iedere smartphone eenvoudig bellen, WhatsAppen en een live locatie delen om in contact te blijven met je kinderen. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden, zoals de prijs, het formaat van de telefoon en de mogelijkheden om de (online) veiligheid van je kind te waarborgen.

  • Voor kinderen kies je vaak een betaalbare smartphone
  • Ga voor een handzaam formaat (kleinere kinderhandjes)
  • Kies een sterke telefoon die tegen een stootje kan
  • Let op de veiligheidsmogelijkheden en privacy

Prijs

De beste telefoon voor kinderen hoeft niet de allerduurste smartphone te zijn. Ten eerste omdat kinderen niet de meest uitgebreide functionaliteiten en allerbeste camera nodig hebben. Met een goedkope smartphone kun je ook meer dan prima bellen, appen en internetten. Ook kun je er prima een aantal spelletjes op downloaden, zodat je kind wat vermaak heeft.

Een andere reden om geen topmodel smartphone te kopen voor een kind is omdat de kans op beschadiging een stukje groter is. Jij bent misschien erg zuinig op je dure mobiele telefoon, kinderen laten hem vaker (onbewust) vallen tijdens het spelen bijvoorbeeld. Gebeurt dit met een telefoon van 1000 euro, dan is dit natuurlijk erg zuur. Wij raden dan ook aan om niet meer dan 300 tot 350 euro uit te geven aan een eerste telefoon voor je kind. Met een instapmodel smartphone kunnen zij prima uit de voeten.

Formaat

Houd ook rekening met het formaat van de telefoon voor je kind. Een kinderhand is kleiner en daardoor zijn grote smartphones moeilijker te bedienen. Wil jij een goede telefoon voor kinderen kopen? Kies dan een toestel met een schemdiagonaal van maximaal 5,8 inch. Deze modellen hebben een scherm dat groot genoeg is om filmpjes op te kijken en spelletjes op te spelen. Het formaat van de mobiele telefoon is echter nog handzaam genoeg voor kinderen om makkelijk vast te kunnen houden en bedienen.

Let bij het kopen van een mobiele telefoon voor kinderen goed op het formaat, de prijs en mogelijkheid om veiligheidsinstellingen aan te passen.

Veiligheid

Ook de veiligheid is belangrijk bij het kopen van een mobiele telefoon voor kinderen. Dit werkt twee kanten op; allereerst wil je de telefoon goed beschermen tegen 'ongelukjes' tijdens het spelen. Kinderen zijn vaak wat minder voorzichtig met hun spullen en een beschadigde telefoon is natuurlijk zonde. We raden aan om een bumper of hoesje en screenprotector te kopen bij de smartphone. Zo is de telefoon beter beschermd tegen krassen of beschadigingen.

Maar de veiligheid van je kind is nog veel belangrijker. Daarom wil je een smartphone kopen waarbij jij zelf kunt instellen wat je kind wel of niet kan doen. Zo bescherm je jouw kinderen tegen ongewenste invloeden van bijvoorbeeld social media. Gelukkig kun je tegenwoordig veel smartphones kidsproof maken. Dit betekent dat ze niet de verkeerde websites bezoeken of in-app aankopen doen. Maar hoe doe je dat?

Veiligheidstips smartphone kinderen

In de instellingen van de mobiele telefoon kun je veel aanpassen. Zo kun je het installeren, verwijderen en kopen van apps bijvoorbeeld uitschakelen.

  • iOS = Instellingen - Algemeen - Beperkingen - Schakel beperkingen in en selecteer de apps die je wil uitschakelen
  • Android = Playstore - Instellingen - Inhoudsfiltering (zo kun je echter alleen bepalen welk type apps gefilterd worden)

Wil je op een Android telefoon meer beperkingen instellen en meer controle hebben? Dan kun je de app Kids Place installeren. Je kunt dan zelf de kindvriendelijke apps selecteren en de smartphone in kinderstand zetten. Zo kunnen er geen andere apps gedownload of gekocht worden.

Daarnaast is het heel belangrijk om goede afspraken met je kind te maken over het gebruik van mobiel internet. Denk aan afspraken over welke apps wel gebruikt mogen worden en welke je (nog) niet goedkeurt. Je wil namelijk voorkomen dat ze beelden tegenkomen waar ze nog niet aan toe zijn, of in contact komen met onbekenden met verkeerde intenties (bijvoorbeeld via Snapchat of Instagram).

Maak daarbij ook afspraken over het internetgebruik en stem dit af op de internetbundel. Voorkom dat je kind elke maand een dure telefoonrekening krijgt door buiten-de-bundel-gebruik van het mobiele internet. Een andere optie is om een abonnement of sim only met onbeperkt data af te sluiten.

beste telefoon voor kinderen

Welke telefoon voor kind van 5 jaar?

Veel ouders zullen natuurlijk denken; wat moet een kind van 5 of 6 jaar met een telefoon? Toch krijgen steeds meer kinderen van deze leeftijd hun eerste mobiele telefoontje. Dit hoeft geen uitgebreide smartphone te zijn en een budget van 100 tot 150 euro is dus meer dan genoeg. Een kind van 5 jaar gebruikt deze telefoon voornamelijk om YouTube filmpjes of kinderprogramma's op (bijvoorbeeld) Disney+ te kijken.

Zie het als een alternatief voor een tablet om leuke tekenfilms op te kijken. In noodgevallen kan er gebeld worden, wat vast een fijn en vertrouwd gevoel geeft. Een betaalbare kindertelefoon zoals de Nokia 3.4 of Samsung Galaxy A12 is voor deze kinderen een uitstekende keus.

Welke telefoon voor kinderen van 8 jaar?

Kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 10 jaar zullen meer gebruik maken van hun mobieltje. Ze lopen of fietsen misschien zelfstandig naar school, en dan is het fijn om te weten dat ze snel contact met je op kunnen nemen. Daarnaast appen ze met vriendjes en klasgenoten. Door een smartphone voor kinderen van 8 of 9 jaar te kopen kunnen ze ook nog eens gezellig videobellen met opa en oma.

Kies voor een telefoon met voldoende opslagcapaciteit zodat ze ook spelletjes kunnen spelen. Maak natuurlijk wel goede afspraken over welke apps en spelletjes ze mogen spelen. Houd als budget ongeveer 200 euro aan, zoals voor de Samsung Galaxy A41.

Welke smartphone voor kinderen vanaf 10 jaar?

Kinderen van 10 jaar of ouder hebben al meer behoefte aan een uitgebreide smartphone. Een kind van 10, 11 of 12 jaar gaat vaker met vriendjes (buiten)spelen en is actief op social media. Uiteraard alleen wanneer jij dit toestaat! Denk aan apps als TikTok, Instagram en Snapchat. Omdat kinderen in deze leeftijdscategorie hun mobieltje nog wel eens kwijt willen raken, is een functie als 'find my phone' van iPhones erg handig.

Omdat deze smartphones meer functionaliteiten en opslagcapaciteit hebben, zal de prijs ook hoger zijn. Met een budget van ongeveer 300 euro moet je zeker een geschikt model vinden, zoals de Motorola Moto G9 of Samsung Galaxy A70.

Afspraken maken bij telefoon voor je kind

Zoals reeds gezegd is het belangrijk om goede afspraken te maken over het telefoongebruik met je kind. Denk dan aan onder andere de volgende punten;

  • Welke apps mogen wel gebruikt worden? (appen, internet, spelletjes)
  • Heb jij als ouder toegang tot de telefoon?
  • Op welke tijden mag je kind de smartphone gebruiken thuis?
  • Betaalt je kind mee aan de kosten van de telefoon en het abonnement?
  • Wanneer verwacht jij dat je kinderen je bellen of appen?
  • Mag jouw kind social media gebruiken, zoals Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok?

Beste telefoons voor kinderen vergelijken bij Slimster

Ben jij op zoek naar de beste telefoon voor kinderen? Bij Slimster kun je alle merken, modellen en providers vergelijken en vind je direct de beste online aanbieding. Bekijk alle smartphones in onze mobiele telefoon vergelijker en filter op kenmerken die jij belangrijk vindt. Denk aan de prijs, maar ook aan specificaties zoals kleur, kwaliteit van de camera en opslagruimte. Kies voor een los toestel of telefoon met abonnement en bespaar direct op de kosten van een mobiel voor je kind!