10 dingen die zonnepanelen leveranciers je niet vertellen

10 dingen die zonnepanelen leveranciers je niet vertellen
Marvin Grouw
Content Manager
6 minuten

Overweeg jij zonnepanelen te laten plaatsen om zelf stroom op te wekken. Dit kan een uitstekende investering zijn, omdat je minder afhankelijk bent van het stroomnet. Je bespaart maandelijks op je energierekening en bent bezig met het verduurzamen van je woning.

Toch is het niet alleen maar vreugde in de zonnepanelenwereld. Er zijn namelijk een aantal dingen die (slechte) installateurs je liever niet vertellen. Wij hebben 10 belangrijke aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Wat zonnepanelen leveranciers je liever niet vertellen

Verduurzamen is hot en zonnepanelen leveranciers spelen hier handig op in door de voordelen van hun producten uitgebreid te belichten. Maar er zijn ook minder bekende aspecten van zonnepanelen waar ze liever niet over praten. Om een weloverwogen beslissing te maken, is het belangrijk dat je als koper verder kijkt dan alleen de mooie verkoopverhalen. Hieronder bespreken we deze 10 punten:

  1. Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen
  2. De terugverdientijd kan langer zijn dan beloofd
  3. Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend
  4. Weersomstandigheden kunnen de opbrengst verminderen
  5. Afbouw salderingsregeling
  6. Terugleverkosten
  7. Zonnepanelen installatie niet altijd vergunningsvrij
  8. Niet altijd waardeverhogend voor je woning
  9. Wees voorzichtig met aanbetalingen
  10. Zonnepanelen aarding

Wij werken alleen samen met betrouwbare leveranciers

  • Vergelijk via ons o. reviews en ervaring.
  • Gratis vrijblijvende offertes (ook incl. thuisaccu)
  • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw regio:

1. Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen, is of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Hoewel leveranciers vaak willen verkopen zonder dit volledig te benadrukken, is het essentieel om rekening te houden met verschillende factoren. De oriëntatie van je dak (bijvoorbeeld naar het zuiden of oosten), de hellingshoek en de aanwezigheid van schaduw door bomen of nabijgelegen gebouwen zijn allemaal van invloed op de efficiëntie van je zonnepanelen.

Sommige daken zijn simpelweg niet geschikt of leveren minder rendement dan verwacht. Toch zullen veel leveranciers het laten lijken alsof zonnepanelen op elk dak rendabel zijn. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je een onafhankelijke expert laten bepalen of jouw dak geschikt is of zelf de zonnestroomcalculator van Milieu Centraal gebruiken.

2. De werkelijke terugverdientijd kan langer zijn dan beloofd

Een van de grootste verkoopargumenten van zonnepanelenleveranciers is de terugverdientijd: het aantal jaren dat het duurt voordat de investering zichzelf terugbetaalt door de besparing op je energierekening. Vaak worden in offertes vrij optimistische schattingen gemaakt. Leveranciers houden zelden rekening met onvoorziene omstandigheden die de terugverdientijd kunnen verlengen. Ze willen natuurlijk een ideaalbeeld schetsen om jou te overtuigen om zonnepanelen te plaatsen.

Factoren zoals dalende energieprijzen, wijzigingen in de salderingsregeling of onderhoudskosten kunnen de terugverdientijd beïnvloeden. Daarnaast gaat men vaak uit van ideale omstandigheden qua zonuren. Door realistischere inschattingen te maken, kun je zelf beter berekenen wanneer je de investering daadwerkelijk hebt terugverdiend.

Benieuwd naar de actuele zonnepanelen prijzen in 2024?
Zonnepanelen kosten
zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

3. Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

Veel leveranciers wekken de indruk dat zonnepanelen onderhoudsvrij zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ze zullen zeggen dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Hiermee bedoelen ze dat de regen op natuurlijke wijze vuil van de panelen spoelt. Dit is echter niet voldoende om ze compleet te reinigen en een lange levensduur te garanderen.

Hoewel de panelen zelf weinig onderhoud nodig hebben, moeten ze wel regelmatig worden schoongemaakt om hun efficiëntie te behouden. Vuil, stof of vogelpoep kan de opbrengst verminderen. Je kunt zelf zonnepanelen schoonmaken, maar wij raden aan om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Zij reinigen de zonnepanelen beter én werken bovendien veiliger. De kosten voor 1 keer per jaar zonnepanelen laten schoonmaken liggen rond de 150 euro.

4. De invloed van weersomstandigheden op de opbrengst

Zonnepanelen zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, maar leveranciers bespreken zelden de precieze invloed van lokale weersomstandigheden op de uiteindelijke opbrengst. Bewolkte dagen, regen en seizoensgebonden variaties in de zonuren zorgen ervoor dat de energieopbrengst fluctueert.

In Nederland kan de bewolking het aantal werkelijke zonuren behoorlijk beperken. Door bij leveranciers specifiek naar de opbrengst in jouw regio te vragen en je eigen schatting te maken op basis van het aantal zonuren per jaar, krijg je een realistischer beeld van wat je kunt verwachten. Hieronder zie je het jaarlijks aantal zonuren per regio.

zonuren rendement zonnepanelen

5. De salderingsregeling wordt afgeschaft

Een ander belangrijk punt dat leveranciers niet altijd duidelijk naar voren brengen, is de toekomst van de salderingsregeling. Deze regeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk doordat je stroom die je teruglevert aan het net, kunt verrekenen met de stroom die je afneemt. Op Prinsjesdag 2024 is echter een wetsvoorstel gedaan om deze regeling per 2027 af te schaffen.

Dit betekent dat de zonnepanelen opbrengsten op lange termijn lager zullen zijn dan nu wordt gesuggereerd. Het is daarom belangrijk om ook na te denken over alternatieven, zoals het gebruik van een thuisbatterij om opgewekte stroom op te slaan. Dit helpt je om minder afhankelijk te zijn van de teruglevering aan het net.

Salderingsregeling verdwijnt vanaf 2027
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 beƫindigd. Hierdoor kun je vanaf 2027 niet meer profiteren van het terugleveren met zonnepanelen. Laat daarom snel zonnepanelen plaatsen, zodat je nu nog kan profiteren.

6. Je betaalt terugleverkosten als je stroom teruglevert aan het net

Terugleverkosten voor zonnepanelen zijn de kosten die energieleveranciers rekenen wanneer je stroom, die je zelf hebt opgewekt met zonnepanelen, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit kan zonnepanelen minder aantrekkelijk maken, omdat deze kosten de financiële voordelen van teruglevering (zoals de vergoeding die je krijgt voor de opgewekte stroom) verkleinen. Hierdoor kan de uiteindelijke besparing op je energierekening lager uitvallen dan verwacht, vooral wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Alle informatie over terugleverkosten

Tip: door je zonnepanelen te combineren met een warmtepomp en thuisaccu, verhoog je het zelfgebruik van je opgewekte stroom. Dit betekent dat je minder stroom teruglevert aan het net. Hierdoor betaal je minder terugleverkosten en verbruik je ook nog eens minder elektriciteit van je energieleverancier. Slimme thuisbatterijen kunnen bovendien het beste moment kiezen voor het terugleveren van stroom.

7. Niet elke installatie mag zomaar geplaatst worden

Een ander punt waar leveranciers niet altijd even transparant over zijn, is de regelgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen. Hoewel de meeste installaties zonder vergunning mogen worden geplaatst, zijn er uitzonderingen. Dit geldt vooral voor woningen in beschermde stadsgezichten of monumentale panden.

Een betrouwbare zonnepanelen installateur is altijd op de hoogte van de regelgeving in jouw gemeente. De specialist weet of het plaatsen van zonnepanelen in het plaatselijke bestemmingsplan past. Indien nodig kan de vakman je helpen bij het regelen van de vergunning.

zonnepanelen plaatsen let hier op

8. Zonnepanelen verhogen niet altijd de waarde van je woning

Veel leveranciers vertellen je dat zonnepanelen je huis aantrekkelijker maken en de waarde verhogen, maar dit is niet altijd het geval. De meerwaarde die zonnepanelen bieden, hangt sterk af van de locatie van je woning en de huizenmarkt in jouw regio. In sommige gevallen zijn kopers minder geïnteresseerd in jouw zonnepanelen, bijvoorbeeld wanneer de panelen verouderd zijn en dus minder rendement hebben. Ook bestaat de kans dat zij geen zin hebben om het onderhoud van de zonnepanelen op zich te nemen.

9. Wees voorzichtig met aanbetalingen

Slechte zonnepanelen leveranciers vragen je om een flinke aanbetaling te doen, voordat zij de panelen komen plaatsen. Wees hier altijd voorzichtig mee en betaal pas na complete installatie van je zonnepanelen. Het komt wel eens voor dat malafide bedrijven er vandoor gaan met je aanbetaling zonder hun werk ook echt te leveren. Ook kan het gebeuren dat een bedrijf failliet gaat voordat ze jouw panelen hebben geïnstalleerd. Je bent dan je aanbetaling kwijt.

Wees voorzichtig met aanbetalingen voor zonnepanelen. Betaal nooit het volledige bedrag vooraf en zorg dat je duidelijke afspraken hebt over levering en installatie voordat je een (kleine) aanbetaling doet.

10. Aarding van je zonnepanelen is nodig

Hoewel het aarden van zonnepanelen niet verplicht is, vinden wij het belangrijk dat de installateurs dit wel doen. Het aarden van metalen constructies is namelijk wel verplicht. Aarding voorkomt dat metalen onderdelen van het zonnepanelensysteem, zoals frames en omvormers, onder spanning komen te staan in geval van een defect of kortsluiting. Kies voor een betrouwbare zonnepanelen installateur die volgens de NEN 1010 richtlijnen werkt en tot de InstallQ erkende bedrijven behoort.

Vergelijk betrouwbare zonnepanelen leveranciers via Slimster

10 dingen die zonnepanelen leveranciers je niet vertellen

Bij Slimster kun je gratis zonnepanelen offertes vergelijken van betrouwbare en erkende leveranciers. Wij helpen je eenvoudig en snel in contact te komen met professionals die transparant zijn over prijzen, kwaliteit en installatie. Door offertes te vergelijken krijg je inzicht in de beste deals die passen bij jouw situatie. Zo maak je een goede keuze voor duurzame energie, zonder verborgen kosten, met de zekerheid van eerlijke en betrouwbare service.

Direct 1029 zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal