• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 85.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Wat is Nul op de Meter?

Wil jij een eigen huis laten bouwen of denk je eraan om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan heb je vast wel eens gehoord van NoM-woningen. Deze Nul op de Meter woning is dé trend van deze tijd en kan voor veel besparing zorgen. Dit concept is gericht op vernieuwingen in de woningbouw en draagt bij aan een betere milieuvriendelijkheid. Maar wat is Nul op de Meter precies? En hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwbouwhuis ook daadwerkelijk een NoM-woning wordt? In deze blog legt Slimster je meer uit over dit innovatieve concept en kijken we naar de voordelen en keerzijden.

Wat is Nul op de Meter voor concept?

In principe is het concept van Nul op de Meter redelijk eenvoudig. Je laat een energiezuinige woning bouwen met vernieuwende technieken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, een douche-WTW en misschien een aantal zonnecollectoren. Het idee hierachter is dat deze NoM-woning (minstens) net zoveel energie opwekt als verbruikt wordt in het huishouden. Hiermee komt de energierekening aan het eind van het jaar op nul euro. Vandaar ook de term 'Nul op de Meter'.

Er worden verschillende termen gebruikt voor dit concept; EPC-0-woning, nul-op-de-meterwoning, energienota-nulwoning of energienotaloze woning. De termen betekenen wellicht iets anders, maar komen neer op hetzelfde idee. Namelijk het creëren van betere energieprestaties en een milieubewuste woning.

Kenmerken Nul op de Meter woningen

  • Isolatiepakket Rc-waarde van 5,6 of zelfs 10
  • HR+++ isolatieglas
  • Zonnepanelen
  • Elektrische warmtepomp
  • Evenveel energie opgewekt als verbruikt

Energieneutrale technieken

Om een Nul op de Meter woning te (laten) ontwikkelen kun je gebruik maken van diverse energiebewuste technieken. De ontwikkelde concepten kunnen variëren, zolang de woning zelf minimaal net zoveel energie opwekt als tijdens het huishouden wordt verbruikt. Wil jij een Nul-op-de-meterwoning realiseren? Dan kun je bijvoorbeeld aan de volgende energieneutrale technieken denken.

Thermische isolatie

Goede isolatie is belangrijk om voldoende warmte in huis te houden. Zo bespaar je op stookkosten en verbruik je minder energie. Daarom gebruiken NoM-woningen een sterk isolatiepakket met een Rc-waarde van 5,6 of zelfs 10. Door de vloer (Rc-waarde 5), de gevel (Rc-waarde 6) en het dak (Rc-waarde 10) goed te isoleren zet je een eerste stap in de goede richting. Hierbij wordt hennepisolatie, houtvezelisolatie en gipsvezelplaat gebruikt.

HR+++ ramen

Wist jij dat een huis bijna 8x zoveel warmte verliest via glas als door de gevel? Om de isolatie te verbeteren wordt gebruik gemaakt van HR+++ isolatieglas voor de ramen. Ook kun je kunststof kozijnen laten plaatsen, aangezien deze de isolatie verder verbeteren. Deze HR+++ glazen bieden een U-waarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K.

Zonnepanelen plaatsen

Voor een Nul op de Meter nieuwbouwwoning is het laten plaatsen van zonnepanelen een must. Gemiddeld wordt 20 tot 30 m2 aan zonnepanelen geplaatst, wat genoeg is het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Hierbij is het wel belangrijk dat de verwarming in huis geschiedt door middel van een elektrische warmtepomp. De energiebehoefte per jaar komt zo in balans met de opwekking van zonnestroom.

Andere technieken die vaak gebruikt worden in Nul-op-de-meterwoningen zijn wartempomp verwarmingen, het kierdicht en luchtdicht maken van de woning, balansventilatie met warmteterugwinning en warmtapwater.

NoM-woning bouwen

Op de vraag 'wat is Nul op de Meter' heb je nu als het goed is antwoord. Maar wat moet je doen als je graag een NoM-woning wilt laten bouwen? Steeds meer bouwbedrijven in Nederland bieden deze energiezuinige technieken aan en streven naar het realiseren van Nul-op-de-meterwoningen. De bouwbedrijven bieden deze energiepakketten doorgaans aan als optie. Dat wil zeggen: de ontwikkelde woningen zijn vaak ook zonder aanvullend energiepakket te koop. De woning voldoet dan aan het Bouwbesluit en de daarin geldende EPC. Wie een stap verder wil, kiest het aanvullende pakket. Dat kost dan vijftien tot twintig duizend euro extra. Een flink bedrag, maar afgezet tegen het wegvallen van de energierekening is dat rendabel (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Nul op de Meter hypotheek

Om een nieuwe woning te kopen zal je een hypotheek moeten afsluiten. Een NoM-nieuwbouwwoning is duurder dan een 'standaard' woning en kan dus niet voor iedereen financieel haalbaar zijn. Om dit milieubewuste concept te stimuleren geven banken een hogere hypotheek voor nul-op-de-meter woningen. In 2017 kunnen eigenaren van een Nul-op-de-Meter woning 27.000 euro extra lenen. Op basis van het advies van het Nibud wordt het extra bedrag voor Nul-op-de-Meter woningen omhoog gebracht. Het minimale toetsinkomen om in aanmerking te komen voor de extra hypotheekruimte is wel verhoogd, van € 32.000 naar € 33.000.

Rendabele investering?

Gemiddeld gezien kost het meerwerk dat een aannemer besteedt aan de technieken voor een NoM-woning zo'n 16.000 euro. Kijken we naar de gemiddelde energierekening per maand in een standaard woning, dan is dit 130 euro. Aangezien de energienota 0 wordt, bespaar je elke maand deze 130 euro. Dit betekent dat je in 123 maanden (= iets meer dan 10 jaar) de investering terug hebt verdiend. Daarbij komt ook nog eens dat de kosten van het energiepakket in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit terwijl de besparing op energiekosten netto is. Dit maakt het kopen van een Nul op de Meter woning een zeer aantrekkelijke investering.

Ontwikkeling energieprijs

Hoewel we over het algemeen kunnen stellen dat Nul op de Meter een financieel aantrekkelijk concept is, moeten we wel rekening houden met de ontwikkeling van energieprijzen. De afgelopen jaren zijn gas en elektriciteit een stuk goedkoper geworden en deze trend lijkt zich door te zetten. Wanneer je energie verbruikt is dit natuurlijk mooi meegenomen. Maar wat als je net een hoop extra kosten hebt gemaakt om je woning Nul-op-de-meter proof te maken? Dan betekent de dalende energieprijs dat je terugverdientijd in eens een stuk langer wordt. Bovendien speelt het klimaat ook een rol. Je kunt niet voorspellen hoeveel rendement je zonnepanelen gaan opleveren.

Laagste prijs voor zonnepanelen inclusief plaatsen

Deel deze pagina