• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 92.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Wat is Nul op de Meter?

Ben je milieubewust en benieuwd hoe je energie en geld kan besparen? Dan is het zeker interessant om je te verdiepen in een Nul op de Meter woning. Maar wat is de definitie van Nul op de Meter precies en hoe vorm jij jouw woning om tot een NoM-woning? Lees meer over dit innovatieve concept.

Wat is Nul op de Meter?

Het idee achter een Nul op de Meter woning is dat het huis evenveel (of meer) energie opwekt als dat er verbruikt wordt in het huishouden. Aan het einde van het jaar bedraagt de energierekening dan 0 euro, vandaar de term 'Nul op de Meter'.

Er worden ook nog andere termen gebruikt voor dit concept, zoals EPC 0-woning, nul-op-de-meterwoning, energienota-nulwoning of energienotaloze woning. Verschillende termen met hetzelfde idee: meer energie opwekken dan dat er wordt verbruikt.

Concept van Nul op de Meter

Het concept is vrij eenvoudig: je laat een energiezuinige woning bouwen met vernieuwende technieken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen, een douche-WTW en misschien een aantal zonnecollectoren. Door al deze duurzame oplossing wek je in je eigen woning energie op. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Onderdelen NoM-woning

Om een Nul op de Meter woning te ontwikkelen kun je gebruik maken van diverse energiebewuste technieken. Wil jij een Nul-op-de-meterwoning realiseren? Dan kun je bijvoorbeeld de volgende technieken verwerken in je woning:

  • Isolatiepakket Rc-waarde van 5,6 of zelfs 10
  • HR+++ isolatieglas
  • Zonnepanelen
  • Elektrische warmtepomp
  • Evenveel energie opgewekt als verbruikt

Isolatie

Met een uitstekende isolatie bespaar je op de stookkosten en verbruik je minder energie. Daarom gebruiken NoM-woningen een sterk isolatiepakket met een Rc-waarde van 5,6 of zelfs 10. Door de vloer (Rc-waarde 5), de gevel (Rc-waarde 6) en het dak (Rc-waarde 10) goed te isoleren zet je een eerste stap in de goede richting. Hierbij wordt vaak hennepisolatie, houtvezelisolatie en gipsvezelplaat gebruikt.

HR+++ beglazing

Wist jij dat een huis bijna 8x zoveel warmte verliest via glas in vergelijking met de gevel? Om de isolatie te verbeteren, kan je HR+++ isolatieglas gebruiken voor de ramen. Deze HR+++ glazen bieden een U-waarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K. Ook kun je kunststof kozijnen laten plaatsen, aangezien deze de isolatie verder verbeteren.

Zonnepanelen plaatsen

Voor een Nul op de Meter nieuwbouwwoning is het laten plaatsen van zonnepanelen een must. Gemiddeld wordt op een NoM-woning 20 tot 30 m2 aan zonnepanelen geplaatst, wat genoeg is voor het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Hierbij is het wel belangrijk dat het huis verwarmt wordt door middel van een elektrische warmtepomp. De energiebehoefte per jaar komt zo in balans met de opwekking van zonnestroom.

Andere technieken die vaak gebruikt worden in Nul-op-de-meterwoningen zijn wartempomp verwarmingen, het kierdicht en luchtdicht maken van de woning, balansventilatie met warmteterugwinning en warmtapwater.

NoM-woning bouwen

Wat moet je doen als je graag een NoM-woning wilt laten bouwen? Steeds meer bouwbedrijven in Nederland bieden energiezuinige technieken aan en streven naar het realiseren van Nul-op-de-meterwoningen. De bouwbedrijven bieden deze energiepakketten doorgaans aan als optie. Dat wil zeggen: de ontwikkelde woningen zijn vaak ook zonder aanvullend energiepakket te koop. Het aanvullende pakket kost vijftien tot twintig duizend euro extra. Een flink bedrag, maar afgezet tegen het wegvallen van de energierekening is het na verloop van tijd rendabel (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Nul op de Meter hypotheek

Een NoM-nieuwbouwwoning is duurder dan een 'gewone' woning en kan dus niet voor iedereen financieel haalbaar zijn. Om dit milieubewuste concept te stimuleren, geven banken een hogere hypotheek voor NoM-woningen.

Ontwikkeling energieprijs

Over het algemeen kunnen we stellen dat Nul op de Meter een financieel aantrekkelijk concept is, maar we moeten wel rekening houden met de ontwikkeling van energieprijzen.

Rendabele investering?

Het meerwerk voor een NoM-woning kost gemiddeld zo'n 16.000 euro. Kijken we naar de gemiddelde energierekening per maand, dan is dit in een standaard woning 130 euro. Omgerekend kost het je dan 123 maanden om de investering in een NoM-woning terug te verdienen. Dit is iets meer dan 10 jaar.

Daarnaast komen de kosten van het energiepakket ook nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, terwijl de besparing op energiekosten netto is. Dit maakt het realiseren van een Nul op de Meter woning een aantrekkelijke investering.

Bestaande woning energiezuinig maken?

Kan je ook jouw bestaande woning energiezuinig maken? Ja, dat is zeker mogelijk. Met behulp van technieken als zonnepanelen, isolatie en HR+++ glas kan je ook een lage energierekening realiseren in je huidige woning.

Laagste prijs voor zonnepanelen inclusief plaatsen

Deel deze pagina