• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Wat is Nul op de Meter?

Wat is Nul op de Meter?

Ben je milieubewust en benieuwd hoe je energie en geld kan besparen? Dan is het zeker interessant om je te verdiepen in een Nul op de Meter woning. Maar wat is de definitie van Nul op de Meter en hoe vorm jij jouw woning om tot een NoM-woning? Lees alles over dit innovatieve concept.

Nul op de Meter betekent dat je aan het einde van het jaar net zoveel (of meer) energie hebt opgewekt dan verbruikt. Dit betekent niet altijd dat de energierekening nul is: er moeten nog wel kosten aan de netbeheerder worden betaald.

Verschil tussen Nul op de Meter en Energieneutraal

Tegenwoordig kom je veel termen tegen wat betreft duurzame woningen en een energieneutraal huis is hier een van. Een energieneutraal gebouw wekt het gebouwgebonden energiegebruik zelf op. Het gaat hier om de verwarming en ventilatie. Een energieneutraal huis wordt ook wel een EPC 0-woning genoemd.

Bij een Nul op de Meter woning is er aan het einde van het jaar minimaal evenveel energie opgewekt als verbruikt. Het gaat hier dan niet alleen om gebouwgebonden energiegebruik, maar ook om gebruikersgebonden energiegebruik (apparaten).

Energiezuinige woning

Het concept is vrij eenvoudig: je laat een energiezuinige woning bouwen met vernieuwende en energiebewuste technieken. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Wil jij een NoM-woning realiseren? Een bestaande woning ombouwen tot een nulenergiewoning is lastig, maar je kunt al energie en geld besparen met de volgende tips:

  • Isoleer je woning grondig
  • Zorg voor duurzame installaties
  • Maak gebruik van zonnewarmte
  • Gebruik energiezuinige apparaten + verlichting
  • Beperk het sluipverbruik van deze apparaten
  • Zet de thermostaat enkele graden lager
  • Wek zelf energie op

Nul op de Meter woning bouwen

Wil je echt een NoM-woning bouwen of jouw huidige woning ombouwen? Verwerk dan in ieder geval de volgende technieken in je woning:

Woningisolatie

Met een uitstekende isolatie bespaar je op de stookkosten en verbruik je minder energie. Energieneutrale woningen worden om die reden kierdicht en luchtdicht gemaakt.

Daarom gebruiken NoM-woningen een sterk isolatiepakket met een Rc-waarde van 5,6 of zelfs 10. Door vloerisolatie (Rc-waarde 5), de gevelisolatie (Rc-waarde 6) en dakisolatie (Rc-waarde 10) goed te isoleren zet je een eerste stap in de goede richting.

Zonnepanelen plaatsen

Voor een Nul op de Meter nieuwbouwwoning is het laten plaatsen van zonnepanelen een must. Gemiddeld wordt op een NoM-woning 20 tot 30 m2 aan zonnepanelen geplaatst, wat genoeg is voor het huishoudelijk elektriciteitsverbruik. Hierbij is het wel belangrijk dat het huis verwarmd wordt door middel van een elektrische warmtepomp. De energiebehoefte per jaar komt zo in balans met de opwekking van zonnestroom.

Wist je dat je de btw van je nieuwe zonnepanelen kunt terugvragen? Lees alles over de btw-teruggave van zonnepanelen.

Warmtepomp

Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water en de verwarming in huis. Warmtepompen zijn beschikbaar in verschillende soorten en kunnen de warmte halen uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze laagwaardige warmte wordt vervolgens omgezet in een hogere temperatuur waarmee het huis en water wordt verwarmd

nul op de meter woning bouwen

HR+++ beglazing

Wist jij dat een huis bijna 8x zoveel warmte verliest via glas in vergelijking met de gevel? Om de isolatie te verbeteren, kan je HR+++ isolatieglas gebruiken voor de ramen. Deze HR+++ beglazing biedt een U-waarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K. Ook kun je kunststof kozijnen laten plaatsen, aangezien deze ook een uitstekende isolatiewaarde hebben.

Nul op de Meter hypotheek

NoM-woningen kunnen voorkomen als nieuwbouw of renovatieproject. Een NoM-nieuwbouwwoning is duurder dan een 'gewone' woning en is dus niet voor iedereen financieel haalbaar. Om dit milieubewuste concept te stimuleren, geven banken doorgaans een hogere hypotheek voor NoM-woningen.

Ontwikkeling energieprijs Hoewel de Nul op de Meter woning een financieel aantrekkelijk concept is, moeten we uiteraard ook rekening houden met de ontwikkeling van energieprijzen.

Rendabele investering?

Het meerwerk voor een NoM-woning kost gemiddeld zo'n 10 a 15 duizend euro. Wil je weten hoe lang het duurt voor je jouw investering in een NoM-woning hebt terugverdiend? Deel dit bedrag dan door je maandelijkse energierekening. Een gemiddelde energierekening is ongeveer 130 euro per maand, wat betekent dat het je iets meer dan 10 jaar kost om de verbouwing terug te verdienen.

Daarnaast komen de kosten van het energiepakket ook nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, terwijl de besparing op energiekosten netto is. Dit maakt het realiseren van een Nul op de Meter woning een aantrekkelijke investering.

Deel deze pagina