Huis beveiligen? 6 inbraakbeveiliging tips  - Slimster

Huis beveiligen? 6 inbraakbeveiliging tips

Henrieke Hahn
Product Specialist
clock 3 mei 2018 10:11
edit 31 okt. 2019 15:31

Is jouw woning niet goed beveiligd, dan kan een inbreker in een halve minuut al binnen zijn. Wil je jouw woning beveiligen tegen inbraak? Je kunt vaak al heel eenvoudig jouw huis veiliger maken en inbrekers geen kans meer geven. Maar hoe kan je jouw huis beveiligen tegen inbraak? Ontdek 6 tips om je woning te beveiligen.

1. Sluit deuren en ramen

huis beveiligen

Ga je de deur uit? Al is het maar voor even, zorg dat je jouw deuren en ramen sluit. Laat je ze open, dan is het voor inbrekers makkelijker om je huis binnen te dringen. Denk niet alleen aan de grote ramen, maar sluit ook het wc-raampje of ramen op de eerste verdieping. Via een uitbouw, erker of garage is ook deze verdieping makkelijker te bereiken dan je denkt.

Tip: Vergeet je deuren ook niet op slot te doen als je weggaat.

2. Laat een alarmsysteem plaatsen

huis beveiligen alarmsysteem

Maak je woning veiliger door een alarmsysteem of camera te plaatsen. Een alarmsysteem of camerabeveiliging is te verkrijgen in vele soorten en maten. Zorg dat je een goed alarmsysteem in huis laat installeren die niet eenvoudig uit te schakelen is door inbrekers. Vooral voor afgelegen woningen is een goed alarmsysteem onmisbaar als beveiliging, het liefste inclusief camera.

lightbulb
Zonder camera zien wie er voor je deur staat? Zorg voor glas in de voordeur of een zijlicht. Dan weet je precies voor wie je de deur opendoet.

3. Goede sloten voor veilige woning

huis beveiligen tips

Zijn jouw ramen en deuren voorzien van goed hang- en sluitwerk? Om te voorkomen dat inbrekers jouw slot openbreken zorg je voor de juiste sloten en scharnieren. Aan de hand van het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan je zien of hang- en sluitwerk voor een veilige woning zorgt. Ook het SKG-keurmerk geeft met behulp van sterren aan in welke mate sloten inbraakwerend zijn.

lightbulb
Laat ook anti-inbraakstrips plaatsen voor extra deurbeveiliging. De strip wordt geplaatst tussen deur en kozijn waardoor je er geen gereedschap meer tussen krijgt om de deur te forceren.

4. Vervang verouderde kozijnen

inbraakpreventie

Heb je houten kozijnen die beschadigd zijn of rotte plekken hebben? Dan is het de hoogste tijd om deze raam- of deurkozijnen te vervangen. Verouderde houten kozijnen zijn namelijk eenvoudig te forceren door inbrekers. Voor echte inbraakwerende kozijnen kun je beter kiezen voor kunststof kozijnen, aluminium kozijnen of stalen kozijnen.

Tijd voor nieuwe kozijnen?

5. Buitenverlichting plaatsen

Goede buitenverlichting maakt jouw woning onaantrekkelijker voor inbrekers. Ongenode gasten willen namelijk niet gezien worden en geven de voorkeur aan een donkere straat en tuin. Je kunt op verschillende manieren jouw woning verlichten, zoals:

  • Buitenlamp met bewegingssensor
  • Verlichting met schemerschakelaar

Zorg ook voor tuinverlichting rondom het tuinpad. Laat daarnaast de buitenverlichting wegschijnen van de woning, dan kunnen inbrekers niet jouw huis in gluren.

lightbulb
Is de straatverlichting kapot of beschadigd? Breng hier dan altijd de gemeente van op de hoogte.

6. Zorg voor een bewoonde indruk

beveiliging huis

De meeste woninginbraken vinden plaats door gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat inbrekers pas in actie komen als zich een gelegenheid voordoet. Dit kan een openstaand raam zijn, maar ook een brievenbus die uitpuilt met post of een woning waarvan de gordijnen al dagen dicht zitten.

Jouw woning een bewoonde indruk geven, is dus één van de belangrijkste manieren om inbrekers weg te houden. Dit kan je op verschillende manieren doen:

  • Een simpele tijdschakelaar doet verlichting zelf aan, zodat het lijkt of je thuis bent.
  • Vraag vrienden of buren om de post van de deurmat te halen als je langere tijd weg bent.
  • Vraag diezelfde mensen ook om je gordijnen af en toe te openen of sluiten.
  • Ruim niet alles op, maar laat bijvoorbeeld een glas of kopje op de tafel staan.

Bonustips

  • ​​​​​​Geef inbrekers geen hulpmiddelen: laat geen ladders of gereedschap rondslingeren in de tuin.
  • Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk buiten het zicht, zo lijkt je woning minder aantrekkelijk.
  • Zet niet op social media dat je op vakantie bent.

Meer weten over wonen en verbouwen?

Handige tips ontdekken en leuke artikelen lezen over alles in en rondom het huis? Bekijk onze blog of volg ons op Facebook.