Is er subsidie voor inbraakbeveiliging?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Inbraakbeveiliging is belangrijk. Als je huis of bedrijf goed beveiligd is, heb je minder kans op inbraak en slachtoffers. Steeds meer gemeenten stimuleren inbraakbeveiliging, bijvoorbeeld door het geven van subsidie om de kosten van inbraakbeveiliging te compenseren. Maar is er ook een landelijke subsidie voor beveiliging?

Op deze pagina vind je alles over mogelijke subsidies en andere leningen voor het plaatsen van inbraakbeveiliging.

Subsidie inbraakbeveiliging van de gemeente

Steeds meer gemeenten geven subsidie om woningen en bedrijven veiliger te maken. Als je inbraakbeveiliging laat plaatsen en hiervoor een PKVW-certificaat krijgt, dan kun je in aanmerking komen om subsidie van jouw gemeente te krijgen. Hiermee kun je de kosten van inbraakbeveiliging compenseren, waardoor je goedkoop inbraakbeveiliging kunt laten plaatsen.

Wil je weten of jouw gemeente ook subsidie geeft voor inbraakbeveiliging en wat je daarvoor moet doen? Kijk dan op de website van jouw gemeente.

In welke gemeente kun je inbraakbeveiliging subsidie aanvragen?

Er zijn al een aantal gemeenten die subsidie geven voor het plaatsen en installeren van inbraakbeveiliging. Bijvoorbeeld voor een alarmsysteem, een hek of goede buitenverlichting. Maar elke gemeente heeft verschillende bedragen, regels en voorwaarden. Hieronder staan een paar gemeenten waar je (een vorm van) subsidie kan krijgen voor het plaatsen van inbraakbeveiliging:

 • In Amstelveen kan je tot €500 subsidie krijgen als je je hele huis beveiligt volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Voor goedgekeurd hang- en sluitwerk kan je tot €300 subsidie krijgen.
 • In Eemnes vergoeden ze 50% van de kosten voor het beveiligen van je huis volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen, met een maximum van €200 per huis.
 • In Roosendaal vergoeden ze 50% van de kosten voor goed hang- en sluitwerk, tot een maximum van €250.
 • In Utrecht kan je 40% van de kosten terugkrijgen voor beveiliging, met een maximum van €1000 als je huis voor 2000 gebouwd is. Als je huis na 2000 gebouwd is, kan je 20% van de kosten tot een maximum van €250 terugvragen.
 • In Veenendaal krijg je maximaal €49 vergoed per Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat.
 • In Waddinxveen vergoeden ze 25% van de kosten, tot een maximum van €200.
 • In Rotterdam vergoeden ze 50% van de kosten bij het nemen van inbraakwerende maatregelen, tot een maximum van € 1.500 per woning per jaar. Jaarlijks is er een totaal maximumbedrag van € 365.000 beschikbaar.
 • In de gemeenten Gouda en Voorschoten kon je ook subsidie aanvragen voor het plaatsen van inbraakbeveiliging, maar deze zijn niet meer beschikbaar.

Let op: Elke gemeente heeft zijn eigen regels en bedragen, dus het kan verschillen waar je recht op hebt.

Inbraakbeveiliging offertes + subsidie aanvragen
Gratis offertes
beveiliging woning subsidie

Wanneer ontvang ik de gemeentelijke subsidie beveiliging?

Wil je in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidie voor inbraakbeveiliging? Dan zul je rekening moeten houden met bepaalde eisen en voorwaarden vanuit jouw gemeente. Bepaalde gemeenten geven namelijk alleen subsidie aan beperkte beveiligingsmogelijkheden of werken samen met PKVW-erkende bedrijven. Controleer daarom of de subsidie geldt voor alle inbraakbeveiliging of alleen als je een alarmsysteem wilt aanschaffen.

Woon je bijvoorbeeld in Roosendaal? Daar ontvang je alleen een subsidie voor het aanschaffen van goedgekeurd hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. In Utrecht daarentegen, als je zowel een alarmsysteem als andere beveiligingstoepassingen ter waarde van € 1500 hebt aangeschaft, kun je 40% van dat bedrag terugvragen als je huis vóór 2000 is gebouwd, en 20% als je huis na 2000 is gebouwd.

Geen landelijke subsidie in 2024
In 2024 is er geen landelijke subsidie beschikbaar voor het plaatsen en installeren van inbraakbeveiliging. Wel kun je subsidie krijgen vanuit je gemeente als het aantal woninginbraken vrij hoog is. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente om te zien of je in aanmerking kunt komen voor inbraakbeveiliging subsidie.

Landelijke subsidie beveiliging in 2024

Regelmatig kun je ook landelijke subsidie krijgen voor het laten plaatsen van inbraakbeveiliging. Zo kon je tot 1 juli 2022 in aanmerking komen voor landelijke inbraakbeveiliging subsidie en moest je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je woning of bedrijf is overvallen in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2021.
 • Je bent eigenaar van het huis/bedrijf.
 • Tijdens de overval is gedreigd met geweld of geweld gebruikt.
 • Je hebt aangifte gedaan van de overval.
 • Je hebt inbraakbeveiliging laten plaatsen en kunt dit aantonen.

In 2024 is er geen landelijke subsidie voor inbraakbeveiliging bekend. Wel kun je in aanmerking komen voor subsidie voor het plaatsen van inbraakwerend isolatieglas. Hiermee profiteer je van zowel goed isolerend glas waardoor warmte langer binnen blijft en kou langer buiten als van veilig glas om inbraken te voorkomen.

Check de website van Schadefonds.nl voor actuele subsidies of laat je adviseren door een erkend beveiligingsbedrijf.

Inbraakbeveiliging offertes aanvragen
Gratis offertes
camerabeveiliging subsidie

Andere beloningen voor inbraakbeveiliging

Inbraakbeveiliging wordt gestimuleerd door middel van subsidie, maar ook op andere manieren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Tegoedbon, zoals een bioscoopbon of dinerbon.
 • Inbraakpreventie avonden, waarbij erkende PKVW-bedrijven korting aanbieden voor inbraakbeveiliging voorzieningen.
 • Korting op je verzekering met certificaten.
 • Gratis advies van een preventie-adviseur.
Veel inboedelverzekeringen bieden korting als je beschikt over een PKVW-certificaat
Check bij je inboedelverzekering of en hoeveel korting er wordt geboden. Deze korting is 10%, 15% of 20%.

Geld besparen met inbraakbeveiliging subsidie?

Subsidie inbraakbeveiliging

Hoe beter je huis of bedrijf is beveiligd, hoe kleiner de kans dat er (nogmaals) bij je wordt ingebroken. Een subsidie maakt het aantrekkelijker om je huis of bedrijf te beveiligen. Ook als je geen bedrijf of huis beveiligen subsidie kunt krijgen, raden wij aan om je bedrijf en woning te voorzien van goede inbraakbeveiliging. Beveiligen kan ook op een goedkope manier met onze inbraakbeveiliging tips!

Inbraakbeveiliging offertes aanvragen
Gratis offertes
Gratis inbraakbeveiliging offertes?
Geheel vrijblijvend
Is er subsidie voor inbraakbeveiliging?