• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 149.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Zelf je trap renoveren? 5 DIY traprenovatie fouten

Zelf je trap renoveren? 5 DIY traprenovatie fouten

Vraag je je af of het mogelijk is om zelf je trap te renoveren? Een doe het zelf traprenovatie kan voordelig zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Wat kan er allemaal fout gaan? Ontdek de 5 meest gemaakte fouten bij een doe het zelf traprenovatie.

1. Overzettreden verkeerd inmeten

traprenovatie diy

Een van de eerste dingen waar doe het zelvers zich op verkijken is het inmeten van de overzettreden. Dit is een precisiewerk waar je meer voor nodig hebt dan een rolmaat. Traprenovatie specialisten gebruiken bijvoorbeeld een trapspin om de traptreden nauwkeurig in te meten. Met behulp van de trapspin worden de benodigde afmetingen in één keer overgezet naar de overzettreden.

Wanneer je de trap verkeerd opmeet, sluiten de overzettreden en stootborden niet netjes aan op de trap of op elkaar. Zo krijg je sneller kieren tussen de traptreden en dit leidt weer tot een krakende trap. Zelfs met de juiste benodigdheden zit een fout in een klein hoekje. Slimster adviseert jou om het inmeten over te laten aan een ervaren vakman. Gaat er dan onverhoopt nog wat mis met het inmeten? Dan lost de vakman dit voor je op.

Trap laten plaatsen door vakman?

2. Verkeerde trapbekleding gebruiken

diy trap renoveren

Welke trapbekleding past het beste bij jouw wensen en jouw trap? Een vakman heeft de nodige kennis in huis wat betreft de trapbekleding. Ga je als doe-het-zelver aan de slag, dan is de kans groter dat je nou nét het verkeerde materiaal kiest.

Veel doe-het-zelvers gaan voor goedkoop, waardoor de kwaliteit er vaak op achteruit gaat. Een traprenovatie specialist kan je goed informeren over alle mogelijkheden en materialen, en ook vertellen welk materiaal binnen jouw budget past.

Meer over materialen?

3. Overzettreden passen niet

zelf trap renoveren

Nadat je de juiste afmetingen van de traptreden hebt, moet je de overzettreden nog passend maken. Ook bij het op maat maken van de traptreden is zorgvuldigheid vereist. Een klein foutje kan er al voor zorgen dat de treden niet op de trap passen of op elkaar aansluiten. Om nieuwe overzettreden te maken, heb je extra materiaal nodig. En dat merk je in de kosten.

Garantie op materiaal én montage Laat je jouw trap renoveren door een vakman? Dan profiteer je van zowel garantie op de overzettredes als de montage.

4. Overzettreden verkeerd monteren

Eén van de meest voorkomende fouten bij een doe het zelf traprenovatie is het verkeerd aanbrengen van de overzettreden op de trap. Dit kan komen door:

  • De trap niet schoonmaken voor de montage
  • Te weinig lijm gebruiken
  • De treden verkeerd nummeren

Niet schoonmaken voor montage

Om de lijm goed op de trap te laten hechten, moet je zorgen voor een schone trap. Het oppervlak moet schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Heb je de oude trapbekleding verwijderd? Wij vertellen je alles over het verwijderen van lijmresten van de trap.

Te weinig lijm gebruiken

Zelfs als je met een schone trap werkt, moet je zorgen voor voldoende lijm. Gebruik je te weinig lijm, dan hecht de overzettrede niet goed op de oude trap. Hierdoor laat de overzettrede in een mum van tijd los of hij gaat kraken.

Verkeerde nummering van de treden

Het nummeren van de traptreden is belangrijk. Elke trede is uniek, ook bij een rechte trap. Breng je de overzettreden aan op een verkeerde plek, dan is de kans erg groot dat ze niet goed aansluiten op elkaar.

Geef de treden voldoende tijd om te drogen Van boven naar beneden werken is niet noodzakelijk, maar wel een aanrader voor de doe-het-zelver. Je wilt de gelijmde treden namelijk voldoende droogtijd geven. Van onderen naar boven werken is mogelijk, maar wordt voornamelijk door vakmannen gedaan. Voor de doe-het-zelver geeft van boven naar beneden de grootste kans op succes!

Benieuwd hoe een specialist een traprenovatie uitvoert? Bekijk onderstaande video van een van de aangesloten specialisten uit ons Slimster-netwerk: TrapXpress.

(Bron video: TrapXpress)

Trap renoveren door vakman?

5. Trap verkeerd afwerken

traprenovatie zelf doen

Na het monteren van de overzettreden is het tijd voor de afwerking. Waar een vakman deze afwerking goed en snel kan uitvoeren, zit bij de doe-het-zelver een fout in een klein hoekje. Denk hierbij aan:

Een traprenovatie specialist kan de trap helemaal naar jouw wens afwerken. Twijfel je nog over enkele opties of weet je niet wat het beste is voor jou? Laat je dan vrijblijvend adviseren door de vakman, deze legt je graag alle mogelijkheden voor. Zo maak je goed geïnformeerd je keuze.

Trap laten renoveren door vakman

Zelf je trap renoveren kan voordelig zijn, maar een foutje is snel gemaakt. En het oplossen van een fout brengt ook weer de nodige kosten met zich mee. Ben je niet zo handig of wil je gewoon het risico niet lopen op extra kosten of een traprenovatie waar je niet blij mee bent? Laat dan je trap renoveren door een vakman. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij Slimster en vergelijk vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo vind je het bedrijf en de deal die het beste bij je past.

191 traprenovatie-specialisten vergelijken

Pro Stairs Traprenovatie
Christan Traprenovatie
Trap Xpress Traprenovatie Expert
Voordelige Traprenovatie
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina