Hoe werkt een airco?
Vergelijk beste airconditioning deals
 • Gratis & vrijblijvend

Hoe werkt een airco?

Een airco zorgt voor verkoeling, maar hoe werkt een airco? En hoe kan een airco ook ruimtes verwarmen? De meeste airco systemen zijn voorzien van een binnenunit en een buitenunit. We leggen dan ook de werking uit van deze populaire split airco.

Een airco werkt volgens de koelmiddel-kringloop in een gesloten circuit:

 1. Ventilatoren in binnenunit
 2. Verdamper
 3. Compressor
 4. Condensor
 5. Ventilatoren in buitenunit
 6. Expansieventiel

Het koelmiddel dat door de leidingen van de airco stroomt verlaat de leidingen niet en maakt geen direct contact met de buitenlucht.

werking airco

1. Ventilatoren

In de binnenunit bevindt zich een warmtewisselaar met een koudemiddel. Een ventilator blaast warme binnenlucht langs deze warmtewisselaar.

Het koudemiddel onttrekt warmte uit de (relatief warme) lucht. Koudemiddel warmt op en verdampt (koudemiddel heeft laag kookpunt). Het gasvormige koudemiddel wordt naar de compressor gepompt

De compressor maakt doorgaans het meeste geluid en zit daarom vaak in de buitenunit verwerkt.

 • In de compressor wordt het gasvormige koudemiddel samengeperst onder hoge druk. In dit deel van het proces wordt de meeste elektriciteit gebruikt.
 • Door deze drukverhoging stijgt de temperatuur van het koudemiddel.
 • Deze temperatuurstijging zorgt ervoor dat het koudemiddel straks meer warmte kan afgeven.
 • De compressor pompt het samengeperste koudemiddel naar de condensor.

In de condensor wordt het koudemiddel weer vloeibaar gemaakt en tijdens dit proces geeft het koudemiddel haar opgenomen warmte af.

5. Ventilatoren in buitenunit

Een ventilator blaast lucht langs de warmtewisselaar in de buitenunit, waardoor deze lucht opwarmt door de vrijgekomen warmte. De opgewarmde buitenlucht wordt weer teruggeblazen naar buiten.

 • Het vloeibaar geworden koudemiddel staat nog steeds onder hoge druk. Om weer warmte te kunnen opnemen, moet de druk én temperatuur van het koudemiddel verlagen.
 • Het koudemiddel wordt daarom langs het expansieventiel gepompt.
 • Het expansieventiel verlaagt de druk en de temperatuur.
 • Het koudemiddel wordt vervolgens weer richting de verdamper gepompt, om opnieuw warmte op te nemen uit de binnenlucht.

Veel moderne airco’s kunnen ook verwarmen. Dit gebeurt door het koelingsproces om te draaien:

 • De condensor wordt de verdamper en de verdamper wordt de condensor

Zo kan er warmte aan de buitenlucht onttrokken worden en afgegeven worden in huis. Een airco die kan verwarmen wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.

Wat is actief en passief koelen?

Een airco koelt actief: met behulp van de compressor wordt het koudemiddel rondgepompt en de lucht gekoeld. Hier is elektriciteit voor nodig.

Wat is dan passief koelen? Met een passief systeem kan je ook koelen zonder de compressor te laten draaien. Je verbruikt dan weinig elektriciteit. Passief koelen is niet mogelijk met een airco, maar wel met bepaalde warmtepompen. Een warmtepomp met bodem bron kan passief koelen (grondwater of bodemwarmte).

Hoe werkt de compressor motor?

Een airco is voorzien van een warmtepomp (compressor). Deze warmtepomp zorgt dat er warmte uit de ruimte onttrokken wordt. Deze compressor kan op verschillende manieren werken:

 • Aan/uit airco (traditioneel)
 • Airco met inverter technologie

Aan/uit airco

Traditionele airco's hebben 2 standen: aan of uit.

 • Aan: maximaal koelen
 • Uit: helemaal niet koelen

De aan/uit techniek zorgt voor veel fluctuatie in temperatuur, dit probleem zien we ook terug bij aan/uit cv ketels.

Airco met inverter technologie

Om deze reden is de airco met inverter technologie ontwikkeld: een airco die zich aanpast aan het benodigde vermogen. Hierdoor is de binnentemperatuur constanter en maakt de warmtepomp doorgaans minder lawaai dan op vol vermogen. Een airco met inverter technologie is stiller, energiezuiniger en houdt de temperatuur in huis stabieler.

Airco laten installeren door erkende vakman

Wil je een nieuwe airco laten installeren en ben je op zoek naar een ervaren vakman? Vraag gratis airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de vakmannen op prijs, kwaliteit en service en vind de deal die het beste bij je past.

Direct airco installateurs vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal