Hoe werkt een airco?

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten
werking airco

Werking airco

Een (multi) split airco systeem maakt gebruik van de koelmiddel-kringloop om een ruimte te koelen of te verwarmen. Dit systeem werkt in een gesloten circuit, wat betekent dat het koelmiddel voortdurend wordt hergebruikt en niet in direct contact komt met de buitenlucht.

1. Ventilatoren

In de binnenunit van een airco bevindt zich een warmtewisselaar met een koudemiddel. De ventilatoren van een airco zuigen warme lucht uit de kamer en voeren deze over de verdamper.

2. Verdamper

De verdamper bevat het koudemiddel, dat op dit punt een lage druk en temperatuur heeft. Wanneer de warme binnenlucht over de verdamper stroomt, neemt het koudemiddel de warmte op en verdampt het. Dit proces onttrekt warmte uit de lucht, waardoor deze afkoelt. De nu gekoelde lucht wordt terug de kamer ingeblazen.

3. Compressor

De compressor zuigt het verdampte koudemiddel aan uit de verdamper en perst het samen, waardoor zowel de druk als de temperatuur van het koudemiddel stijgt. In dit deel van het proces wordt de meeste elektriciteit gebruikt. Het koelmiddel wordt nu als hete gas naar de condensor getransporteerd.

De compressor maakt doorgaans het meeste geluid en zit daarom vaak in de buitenunit verwerkt.

4. Condensor

In de condensor geeft het hete koelmiddel gas de opgenomen warmte af aan de buitenlucht. Dit gebeurt meestal in de buitenunit van het airconditioningsysteem, waar ventilatoren de warme lucht afvoeren.

Tijdens dit proces condenseert het koelmiddel en wordt het koudemiddel weer vloeibaar gemaakt.

5. Ventilatoren in buitenunit

De ventilatoren van de airco helpen bij het afvoeren van de warme lucht naar buiten.

6. Expansieventiel

Het expansieventiel verlaagt de druk van het vloeibare koudemiddel aanzienlijk. Dit proces zorgt ervoor dat het koelmiddel weer afkoelt voordat het terugkeert naar de verdamper, waarna de cyclus opnieuw begint.

hoe kun je verwarmen met een airco

Hoe kan een airco verwarmen?

Veel moderne airco’s kunnen ook verwarmen. Dit gebeurt door het koelingsproces om te draaien:

  • De condensor wordt de verdamper en de verdamper wordt de condensor.

Zo kan er warmte aan de buitenlucht onttrokken worden en afgegeven worden in huis. Een airco die kan verwarmen wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Vooral tijdens de koude winterdagen is het verwarmen met een aircosysteem erg fijn. Om te besparen op je stroomverbruik kun je verwarmen met een airco en zonnepanelen. Op deze manier wek je de benodigde stroom zelf op en ben je minder afhankelijk van het stroomnet.

Hoe werkt de compressor motor?

Een airco is voorzien van een warmtepomp (compressor). Deze warmtepomp zorgt dat er warmte uit de ruimte onttrokken wordt. Deze compressor kan op verschillende manieren werken:

  • Aan/uit airco (traditioneel)
  • Airco met inverter technologie

Aan/uit airco

Traditionele airco's hebben 2 standen: aan of uit.

  • Aan: maximaal koelen
  • Uit: helemaal niet koelen

De aan/uit techniek zorgt voor veel fluctuatie in temperatuur, dit probleem zien we ook terug bij aan/uit cv ketels.

Airco met inverter technologie

Om deze reden is de airco met inverter technologie ontwikkeld: een airco die zich aanpast aan het benodigde vermogen. Hierdoor is de binnentemperatuur constanter en maakt de warmtepomp doorgaans minder lawaai dan op vol vermogen. Een airco met inverter technologie is stiller, energiezuiniger en houdt de temperatuur in huis stabieler.

Hoe werkt een airco video uitleg

In onderstaande video wordt de airco werking op een visuele wijze uitgelegd. Zo weet jij precies hoe elk onderdeel in een airconditioner werkt.

Let op: deze uitleg is in het Engels, maar de ondertiteling kan worden vertaald naar Nederlands.

Airco laten installeren door erkende vakman

Hoe werkt een airco?

Wil je een nieuwe airco laten installeren en ben je op zoek naar een ervaren vakman? Vraag gratis airco offertes aan bij Slimster en kom in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de vakmannen op prijs, kwaliteit en service en vind de deal die het beste bij je past.

Veelgestelde vragen over de werking van een airco

Direct 452 airco installateurs vergelijken

123 Koeltechniek
abo technisch beheer
aircomakelaar
airconditioning zaanstreek
nukoel
qubiqs airco
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal
Gratis airco offertes?
Geheel vrijblijvend
Hoe werkt een airco?