Gratis warmtepomp offertes?
Gratis & vrijblijvend

Grond-water warmtepomp plaatsen

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ben je bezig met een nieuw te bouwen woning of wil je een bestaande woning gaan verduurzamen? Tegenwoordig is een warmtepomp met grondboring erg populair in Nederland, omdat deze warmtepomp het meeste rendement heeft en je weinig stroom verbruikt, soms tot wel 15 zonnepanelen bij een 10 - 12 kW warmtepomp.

Minimale kosten € 10.000
Gemiddelde kosten € 15.000
Maximale kosten € 30.000
Gemiddelde prijs grondwaterwarmtepomp met installatie.

Wat is een grond warmtepomp?

Een grondboring warmtepomp is een grond water warmtepomp met een grondboring die energie uit de aarde haalt. Zo wordt het water koud in de zomer (waarbij de grond koeler is dan het oppervlakte) en warm in de winter (waarbij de grond warmer is dan het oppervlakte).

Je kunt kiezen uit 2 verschillende grondboringen:

 • Horizontale captatie: oppervlakkige lussen die ongeveer 1 - 1,5 meter diep liggen. Vaak verspreid tot tientallen vierkante meters.
 • Verticale captatie (meest gebruikt in Nederland): 2 of meerdere buizen die tot wel 150 meter diep geboord worden.

De laatste optie wordt het vaakst gekozen, omdat deze grond-waterwarmtepomp veel minder ruimte inneemt en het rendement het hoogst is. Vaak wordt deze grond-waterwarmtepomp onder de tuin of oprit geplaatst, waardoor je er niets meer van ziet en nog wel makkelijk bij kan wanneer de warmtepomp onverhoopt lekt blijkt te zijn of onderhoud nodig heeft.

Voordelen

 • Meest gekozen in Nederland
 • Verwarmen én koelen
 • Hoogste rendement
 • Hoog coëfficiënt of performance (COP)
 • Weinig oppervlakte nodig
 • Geen buitenunit nodig
 • Geen geluidsoverlast van warmtepomp

Nadelen

 • Grondboringen zijn erg prijzig
 • Vaak grondboring onderzoek nodig
slimster
Warmtepompen vergelijken sinds 2011
Bij Slimster vergelijken we al sinds 2011 de prijzen van een grond-water warmtepomp voor onze bezoekers. We hebben al tienduizenden mensen geholpen met het aanvragen van warmtepomp offertes.

Wat kost een grond-water-warmtepomp?

Gemiddeld liggen de grondwater warmtepomp kosten tussen de € 11.000 en € 24.000 voor een verticale grondboring. Wanneer je je bestaande woning wilt verduurzamen, dan kun je nog profiteren van warmtepomp subsidie. Hiermee kun je goedkoper een grondwarmtepomp laten plaatsen.

Soort warmtepomp met grondboring Gem. prijs¹
Grond-warmtepomp met verticale boring € 11.000 - 24.000
Grond-warmtepomp met horizontale boring € 10.000 - 30.000
Alleen grondboringen (putboringen) € 4.000 - 9.000

¹ Gemiddelde kosten grond warmtepomp met installatie, zonder subsidie.

Een grond-water-warmtepomp is een flinke investering, maar heb je binnen no-time terugverdiend. Liever de exacte prijs weten van je grondwarmtepomp met een uitgebreid terugverdienrapport ontvangen? Vraag dan gratis warmtepomp offertes aan.

Hoe zijn de grond warmtepomp kosten berekend?
De prijzen & subsidies van een grondwarmtepomp zijn gebaseerd op informatie van de RVO. De exacte prijzen & subsidies voor een grondwarmtepomp kunnen verschillen per installateur of per vermogen van de warmtepomp.

Vraag vrijblijvend warmtepomp offertes aan voor een prijs op maat voor jouw situatie of raadpleeg onze subsidiepagina's voor de exacte subsidiebedragen.

Vergelijk direct 324 warmtepomp installateurs

warmtepomp grondwater

Hoe werkt een horizontale grond/water-warmtepomp?

Een horizontale warmtepomp maakt gebruik van een horizontale bodemcollector als warmtebron. Er worden stroken in je tuin afgegraven om een ondiep buizensysteem te plaatsen op 0,8 - 1 meter diepte.

Een mengsel van water en milieuvriendelijke glycol (vorstvrij) wordt door dit buizensysteem gestuurd. Zo wordt er warmte onttrokken uit de grond. Deze warmte wordt naar de warmtepomp gestuurd en naar de bruikbare temperatuur gebracht. Met deze warmte wordt vervolgens het huis verwarmd of warm water geleverd.

Voordelen van een horizontaal buizennetwerk

 • Goedkoper dan verticale warmtepomp
 • Hoog rendement
 • Bij nieuwbouw bruikbare optie

Nadelen van een horizontaal buizennetwerk

 • Vrij groot oppervlakte nodig
 • Vaak niet geschikt voor bestaande woningen
 • Geen beplanting op oppervlak
 • Rendement lager in de winter door lage oppervlakte temperatuur
 • Temperatuur minder constant aan oppervlak
Horizontale warmtepomp prijs vergelijken
Gratis offertes
verticale grond water warmtepomp

Hoe werkt een verticale grondwater-warmtepomp?

In de grond is er altijd een verschil in temperatuur aanwezig. Wat dit exacte temperatuur verschil is, wordt vaak duidelijk na een grondboringonderzoek. Dit verschil in warmte wordt geothermische warmte genoemd en kan worden gebruikt door een aantal buizen van de warmtepomp in de grond te boren of te slaan. Hiermee kan water gekoeld of verwarmd worden en gebruikt worden in huis. Zo heb je:

 • In de zomer: warm oppervlaktewater wordt naar beneden gepompt en afgekoeld. Hierna wordt het afgekoelde water weer omhoog gepompt, waardoor je woning afkoelt.
 • In de winter: koud oppervlaktewater wordt naar beneden gepompt en verwarmd door de hitte van de aarde. Hierna wordt het verwarmde water weer omhoog gepompt, waardoor je je woning verwarmd.

De aarde doet dus al het werk, waardoor de grond-water-warmtepomp een (geringe) hoeveelheid elektriciteit gebruikt om het grondwater omhoog te pompen.

Tip: Het is ook mogelijk om het opgepompte water te gebruiken voor de wasmachine, toilet of het besproeien van de tuin.

Voordelen van een verticaal buizennetwerk

 • Hoogste rendement warmtepomp
 • Temperatuur grond is constant

Nadelen van een verticaal buizennetwerk

 • Boren van putten is duur
 • Water mag niet in contact met buitenlucht
 • Vergunning nodig
 • Meestal bij nieuwbouw of bedrijven
Verticale warmtepomp prijs vergelijken
Gratis offertes
warmtepomp onder de grond

Is mijn woning geschikt voor een grondwater-warmtepomp?

 • Heb je woning isolatie?
  Is jouw woning nog niet geïsoleerd? Dan is een warmtepomp sowieso nog geen goed idee, aangezien er veel warmte verloren gaat. Zorg eerst voor goede isolatie voordat je andere duurzame oplossingen gaat toepassen.
 • Geschikte bron?
  Mag er geboord worden rondom je huis? Dit is vaak bij bestaande woningen niet mogelijk. Daarom is een aardwarmtepomp / grondgebonden warmtepomp meestal enkel een optie bij nieuwbouwwoningen. Mag je niet boren of wil je een warmtepomp in je bestaande woning? Dan is een lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp ook vaak een goede optie.
Controleren of je woning geschikt is?
Ga naar WKOtool.nl

Wat is het rendement van de grond-water warmtepomp?

Het rendement van de aardwarmtepomp is grotendeels afhankelijk van de grondtemperatuur. Het soort grond speelt een rol bij het rendement: iedere grondsoort kan een andere hoeveelheid warmte opnemen, wat je terugziet in het rendement. Het rendement kan in het beste geval oplopen tot wel 600% (1 deel elektriciteit levert 6 delen warmte op).

Benieuwd naar het rendement?
Warmtepomp rendement
grondgebonden warmtepomp kosten

Warmtepomp: modulerend of aan/uit?

Bij grond-water warmtepompen was het lange tijd standaard om de compressor steeds aan en uit te schakelen. Tegenwoordig wordt er steeds meer gekozen voor een modulerende warmtepomp. Laat je de compressor van de warmtepomp moduleren, dan past de warmtepomp zijn vermogen traploos aan de warmtebehoefte van je huis aan. Soms is een klein beetje warmteafgifte namelijk al voldoende.

Laat je altijd vrijblijvend adviseren over de beste grond-water warmtepomp voor jouw woning en situatie. Vraag daarom gratis warmtepomp offertes aan.

Aardwarmtepomp installeren door erkende vakman

Het installeren van een aardwarmtepomp is een flinke investering, welke bron je ook gebruikt. Er zijn altijd bronboringen of graafwerkzaamheden nodig. Laat de installatie altijd uitvoeren door een gecertificeerde vakman. Dit heeft verschillende redenen:

 • Vakman kijkt wat beste warmtepomp en vermogen is voor jou
 • Verzekerd van vakkundige installatie
 • Alleen recht op warmtepomp subsidie bij installatie door gecertificeerde vakman
Bespaar op reiskosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio werken. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal voor nieuwe grond-water warmtepomp?

Grond-water warmtepomp

Vraag nu gratis en vrijblijvend warmtepomp offertes aan. Zo kom je in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn en bij jouw wensen aansluiten. Vergelijk deze erkende vakmannen en bepaal zelf wie het beste bij je past.

Veelgestelde vragen over een grond-water warmtepomp

Direct 324 erkende vakmannen vergelijken

Zonnepanelenhuis
Warmtepomp Benelux
SmartClimate Systems
Metis Green
Dok88Projects
DLE
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal